Το μήνυμα Μέρκελ σε Σαμαρά, μέσω Γιούνκερ

Ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Το μήνυμα Μέρκελ σε Σαμαρά, μέσω Γιούνκερ | tovima.gr

Ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετέφερε ευθέως στους κ.Σαμαρά και Στουρνάρα ότι δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία και πως αυτή θα είναι η τελευταία για την Ελλάδα.

Και αυτό γιατί η αξιοπιστία μας έχει καταπέσει στο ναδίρ και η Ευρώπη έχει αποφασίσει να πάρει το ρίσκο μιας ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου αν η χώρα μας δεν συμμορφωθεί και δεν αποδείξει ότι πρώτη εκείνη φροντίζει τα του οίκου της.

Αυτό ήταν με λίγα λόγια το μήνυμα Γιούνκερ προς την Αθήνα. Άλλωστε γι’ αυτό ήλθε και δεν το έκρυψε. Το μετέδωσε on camera σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Οι πληροφορίες από τα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς ανταποκρίθηκε στην πρόκληση του κ. Γιούνκερ και δήλωσε ότι αποδέχεται πως έχει την τελευταία ευκαιρία. Και τότε, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου προειδοποίησε τον κ.Σαμαρά ότι θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος για τη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ στο Βερολίνο.

Κατά τα φαινόμενα η συζήτηση με την γερμανίδα ηγέτιδα δεν θα είναι απλή. Η γενικότερη ευρωπαϊκή περιπλοκή, η επιδείνωση της κρίσης στην Ισπανία, το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν αντίστοιχες διαβουλεύσεις με μεγαλύτερες χώρες δεν αφήνουν περιθώρια επιεικούς συμπεριφοράς στους γερμανούς, οι οποίοι συμφιλιώνονται σιγά – σιγά με την ιδέα να αναλάβουν τις ευρωπαϊκές ευθύνες τους,αλλά με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Κατόπιν αυτών οι διαπραγματεύσεις των δύο αντιπροσωπειών στο Βερολίνο θα είναι εξαντλητικές και θα κριθούν στις λεπτομέρειες.

Θα πρόκειται με άλλα λόγια για μια ολοκληρωτική αξιολόγηση των ελληνικών επιλογών και δυνατοτήτων,από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί η συνέχιση και οι όροι της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.

Η Παρασκευή λοιπόν θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τον κ.Σαμαρά.

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί στο Βερολίνο. Αυτονόητα δεν υπάρχουν και η ελληνική θέση είναι εμφανώς ασθενής, παρά τα όσα ηρωικά μεταδίδουν ορισμένοι.

Κακά τα ψέματα, χωρίς καλή προετοιμασία και ρεαλισμό η ελληνική υπόθεση δεν μπορεί να πάει μακριά. Το μήνυμα Γιούνκερ ήταν σαφές και χωρίς αμφιβολία προπαρασκευασμένο στο Βερολίνο. Όπου και θα κριθεί τελικώς η συνέχεια της ελληνικής υπόθεσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk