Ολα με το μαχαίρι

Οι πιστώσεις κόπηκαν χωρίς πολλά λόγια. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να στερήσει…

Ολα με το μαχαίρι | tovima.gr

Οι πιστώσεις κόπηκαν χωρίς πολλά λόγια. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να στερήσει τα λεφτά από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και το έκανε μπαμ και κάτω, όπως επιβάλλει η πενία της εποχής. Εχουμε όμως δυο παράπονα από την αιφνιδιαστική απόφαση. Πρώτον ότι μπερδεύονται εκείνοι που προσφέρουν κοινωνικό έργο με όσους τσεπώνουν μερικά χαριστικά χιλιάρικα. Δεύτερον ότι δεν είχαμε την ευκαιρία αυτή τη φορά να γελάσουμε με τα χάλια μας. Γιατί κάθε νέα κυβέρνηση σκαλίζει τα μη κυβερνητικά κονδύλια της προηγούμενης, αποκαλύπτοντας φαιδρότητες και σκανδαλάκια. Αποτελεί πολιτική παράδοση να ζητούν οι νέοι διαχειριστές τον λογαριασμό από τους προηγούμενους οδηγώντας σε συμπέρασμα που αποτυπώνεται στην παροιμία «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα».

Ο έλεγχος των επιχορηγήσεων σε μη κυβερνητικές συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο σε κάθε είδους οργάνωση, σωματείο, μη κερδοσκοπική εταιρεία. Δεν χρειάζεται να διαχωρίσουμε τις εκταμιεύσεις του ενός και του άλλου κόμματος ή να αναζητήσουμε χρονικές περιόδους και να αποκαλύψουμε ονόματα υπουργών. Όποιος έχει και μπορεί από δαύτους, μοίραζε χρήμα κατά το δοκούν. Μερικοί βεβαίως στάθηκαν δίκαιοι. Όταν δίδονται 30.000 ευρώ κρατικού χρήματος στον «Μορφωτικό Σύλλογο της Κάτω Γαρούνας» επιβάλλεται να δοθούν άλλα τόσα στον «Πολιτιστικό Σύλλογο της Άνω Γαρούνας». Υπήρξε επίσης πλουραλισμός: η «Ομάδα Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα» ενισχύθηκε με κονδύλια από το υπουργείο Πολιτισμού και από το υπουργείο Εργασίας και από το υπουργείο Μακεδονίας. Να πούμε οι επιλογές έδειξαν ευρύτητα πνεύματος. Χρηματοδοτήθηκαν ο «Ειδικός Φορέας Ποιότητας Εσπεριδοειδών Τρινάσου» και ο «Γηπαετός ο Πωγωνοφόρος».

Σε επόμενη, πιο προχωρημένη φάση, οι μη κυβερνητικές (οι γνήσιες και όχι τα ποικιλόχρωμα σωματεία) χρησιμοποιήθηκαν για προσλήψεις των δικών τους παιδιών. Καθώς το ΑΣΕΠ έκλεισε τις πόρτες του ρουσφετιού υπήρξε η ιδέα του βολέματος 55.000 ατόμων από το παράθυρο, με το πρόσχημα της «κοινοφελούς εργασίας». Για να δημιουργηθεί μια νέα γενιά συμβασιούχων. Αυτές οι αποφάσεις, που ενισχύουν τις πελατειακές σχέσεις του ενός και του άλλου, καταλήγουν στη Βουλή, με τη μορφή κάποιας ερώτησης ή οδηγούν σε κάποιον έλεγχο. Να θυμηθούμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε αναγκαστεί να παγώσει τη χρηματοδότηση σε ΜΚΟ, όταν ξεκίνησε έλεγχος από το Σώμα Ελεγκτών Ορκωτών Λογιστών για τη διαχείριση των κονδυλίων που διατέθηκαν σε 195 προγράμματα της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Η εντύπωση που αποκομίζει κάποιος από όλα αυτά είναι ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ιδρύονται για να φαγωθούν χρήματα και να βολευτούν οι ακαμάτηδες.

Θεωρείται επιπλέον δεδομένο ότι όσοι εμπλέκονται σε τέτοιες ιστορίες υπερκοστολογούν τα πάντα και βιοπορίζονται από την εγγύτητα στην εξουσία. Είχε φτιαχτεί μια λίστα με περισσότερες από 700 οργανώσεις που εισπράττουν οικονομικές ενισχύσεις. Ετσι όπως εμφανίζονται τα δεδομένα και έτσι απόλυτα όπως αποφασίζει ο πρωθυπουργός να σταματήσει τις πιστώσεις, αδικούνται εκείνες οι οργανώσεις που πραγματικά επιτελούν έργο. Γιατί παράλληλα με εκείνους που εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι που αφιερώνουν τη ζωή τους αφιλοκερδώς στο κοινό καλό. Είναι κρίμα να στερούνται εκείνοι την επιχορήγηση επειδή το πολιτικό σύστημα εξέθρεψε παράσιτα του εθελοντισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk