Η ισοπεδωτική πολιτική των κοινωνικών επιδομάτων

Η ισοπεδωτική πολιτική των κοινωνικών επιδομάτων | tovima.gr

Η παρ’ημίν ασκούμενη Κοινωνική Πολιτική, με τα μέτρα και τις δαπάνες που –υποτίθεται- αμβλύνουν το χάσμα μεταξύ «εχόντων και κατεχόντων» και όσων στερούνται ακόμη και των βασικών οικονομικών πόρων για την κάλυψη βασικών αναγκών είναι, αν μη τι άλλο, σαφώς σπάταλη και αναποτελεσματική. Ίσως μια απογραφή των δικαιούχων κάθε επιδότησης να καταστεί αποκαλυπτική όσον αφορά στο μέρος της απουσίας ελέγχου της πραγματικής ανάγκης.

Είναι παραπάνω από βέβαιο πως ένα σύστημα αμφίδρομης ηλεκτρονικής πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο, στατιστικής έρευνας βάσει τυχαίας δειγματοληψίας και κινητοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών, κυρίως μέσω της νέας δομής της Τ.Α. («Καλλικράτης») θα δώσει το μέγεθος τόσο των πραγματικών αναγκών όσο και της ποινικής αξιολόγησης πράξεων (των υπηρεσιών), παραλείψεων ελέγχων των εισπραττόντων των επιδόματα αλλά και δικαστικής διώξεως όσων, συνεπεία των προηγουμένων, απολάμβαναν το ψιχία των προνοιακών καταβολών αν και μη δικαιούμενοι βάσει π.χ. τεκμηρίων αλλά και πραγματικής περιουσιακής και εισοδηματικής δυνατότητας.

Είναι νωπά ακόμη τα πορίσματα των ελέγχων ορισμένων φορέων που «ανακάλυψαν» σεσηπότα ήδη πτώματα τα οποία ως εκ θαύματος συνέχιζαν να εισπράττουν συντάξεις και επικουρικά μερίσματα, αναπηρικά επιδόματα από τις Δ/νσεις Προνοίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων κ.ο.κ. Η Πολιτεία, εξ ανάγκης αφενός –επ’ευκαιρία των Μνημονιακών της υποχρεώσεων και χρονικών δεσμεύσεων- αφετέρου προκειμένου να αποκαταστήσει το ήδη τρωθέν κύρος της, ως προς την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του «Κοινωνικού» κράτους, είναι αναγκασμένη να δυσαρεστήσει πολλούς αλλά να ικανοποιήσει πολύ περισσότερους.

Οι τελευταίοι, είτε ως όντως δικαιούμενοι ικανού ύψους ενισχύσεων μέχρις αποκαταστάσεως της αδυναμίας είτε ως συνεπείς φορολογούμενοι, «μέτοχοι» κατά μια έννοια του Κοινωνικού «κουμπαρά», είναι βέβαιο πως θα ικανοποιηθούν αρκετά, αντιλαμβανόμενοι ότι το «party» αλλά και τα «ψέματα» τελείωσαν άπαξ και δια παντός. Ζητούμενο παραμένει το πλαίσιο των στοιχείων που θα συνθέσουν το πλέγμα των ελεγκτέων δεδομένων που προσδιορίζουν αντικειμενικά την ανάγκη της συνέχισης ή της διακοπής της καταβολής αλλά και της μείωσης ή της σημαντικής αύξησης του δικαιούμενου προνοιακού ποσού.

Η προνοιακή πολιτική στην χώρα μας υπήρξε, εν πολλοίς, τόσο φειδωλή, όσο και σπάταλη. Δικαιούχοι π.χ. κατασκηνωτικού επιδόματος ή λουτρο/αεροθεραπείας είναι στην πράξη το σύνολο σχεδόν των γονέων ανηλίκων ή συνταξιούχων, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών ή του ύψους του εισοδήματος. Δεν είναι «είδηση» το γεγονός της καταβολής Ε.Κ.Α.Σ. σε μεγαλοεισοδηματίες (από πηγές εκτός συντάξεως) ή παροχής δικαιώματος έκπτωσης αγοράς Ι.Χ. αυτοκινήτου σε πολύτεκνους με εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών αλλά και άλλα εισοδήματα. Η πληροφοριακή ανα-διοργάνωση των υπηρεσιών με περιγραφή εργασίας σε κάθε θέση/τερματικό Η/Υ (και όχι για διαδικτυακά παίγνια και άλλες «ροζ» ενασχολήσεις σε ώρα εργασίας…..) σε Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης, Δ/νσεις Προνοίας των Περιφερειών και Δήμων, δηλ. όλων όσων διακινούν και συναλλάσσονται σχετικά κονδύλια είναι εκ των πραγμάτων α΄προτεραιότητας.

Τέλος, η εμμονή της εκάστοτε Αντιπολίτευσης, στην ουσιαστική άσκηση στείρας αντιπαράθεσης (κλασσικό παράδειγμα η διάσταση απόψεων στο γεγονός της Ύδρας) και η προσήλωση στα «ιερά και όσια» προνόμια -τέως- υψηλόμισθων στις Δ.Ε.Κ.Ο, πρέπει να μεταβληθεί σε λόγω και έργω πολιτική πρακτική. Δεν αντιλαμβάνομαι π.χ. την ανάγκη κάλυψης κόστους «κατασκήνωσης» σε στελέχη με οικογενειακό εισόδημα π.χ. 40-50.00 Ευρώ, χωρίς υποχρεώσεις π.χ. ενοικίου, στεγαστικού δανείου ή ένεκα πολυτεκνικής ιδιότητας. Εξυπακούεται πως, «αντίκες» τ. «επίδομα οθόνης» και «bonus» αδείας λόγω «απασχόλησης σε Η/Υ» πρέπει να πάψουν να προκαλούν τις εκατοντάδες χιλιάδες των «τυχερών» εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα (τυχεροί με την έννοια ότι έχουν απασχόληση).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk