ΒΗΜΑτοδότης: Ο αξιωματούχος και η βαλίτσα με τα… τούβλα

Μυστικά κονδύλια, τουλάχιστον όπως τώρα, τα διαχειρίζονταν τέλος…

ΒΗΜΑτοδότης: Ο αξιωματούχος και η βαλίτσα  με τα… τούβλα | tovima.gr
Μυστικά κονδύλια, τουλάχιστον όπως τώρα, τα διαχειρίζονταν τέλος. Με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά επανεξετάζονται από μηδενική βάση τα μυστικά κονδύλια απ΄ όλα τα υπουργεία. Ήδη, όπως πληροφορούμαι, ετοιμάζεται απόφαση, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα η οποία θα απαγορεύει έως το τέλος του έτους, την πίστωση έστω και μ΄ ένα ευρώ των κωδικών των υπουργείων που διαχειρίζονται τα μυστικά κονδύλια: «Όλα θα εξετασθούν από την αρχή», δήλωσε σε συνεργάτη μου ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

***
Η απόφαση για την επανεξέταση της χορηγίας μυστικών κονδυλίων (που ουδείς στην κυβέρνηση γνώριζε να πει ακριβώς σε τι ποσό ανέρχονται ετησίως_ τι άλλωστε μυστικά είναι), έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την απόφαση για το «κόψιμο» των επιχορηγήσεων στις ΜΚΟ για το 2012 και τον επανασχεδιασμό τους από μηδενική βάση το 2013.

***
Εξετάζεται, όπως με πληροφόρησαν κυβερνητικά στελέχη, δύο σενάρια για τη διαχείριση εφ΄ εξής των μυστικών κονδυλίων. Το ένα είναι να κοπούν τελείως από τα υπουργεία που τα χορηγούν, πλην των κονδυλίων που αφορούν την ΕΥΠ (για ευνόητους λόγους), και το άλλο να περιορισθούν αλλά για τη χορήγησή τους να μην υπογράφει μόνον ο υπουργός (όπως γινόταν έως σήμερα), αλλά και ένας δεύτερος, πιθανότατα ο εκάστοτε υπουργός Επικρατείας.

***
Τα μυστικά κονδύλια μπήκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης δαπανών, αλλά και για έναν άλλο ειδικό λόγο. Στο κυβερνητικό επιτελείο περιήλθαν προσφάτως γραπτές καταγγελίες για έναν αξιωματούχο, ο οποίος επισκέφθηκε, τη δεκαετία του ΄90, ομογενειακές οργανώσεις στην Αλβανία μεταφέροντας σε τσάντα («τσάντα, τύπου πιλότου»- όπως καταγγέλθηκε) δεσμίδες δραχμών ( «τούβλα», όπως καταγγέλθηκε) και ουδείς γνώριζε που πως και (κυρίως) εάν τα διέθεσε!

***
Το θέμα της έως τώρα διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων, φαίνεται ότι ενδιαφέρει και τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Αλ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει προεκλογικώς ότι θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη, με τα μυστικά κονδύλια τα τελευταία χρόνια, πόσα χρήματα διατέθηκαν και που αυτά διατέθηκαν. Υπενθυμίζω ότι η πρόταση για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής πρέπει να υπογράφεται από 60 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει δύναμη 71 βουλευτών.

***
Εκείνο όμως που μαθαίνω ότι προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς είναι η δικαστική έρευνα που διεξάγει η εισαγγελέας κυρία Ελένη Ράϊκου για το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (offsets), που συνόδευσαν τα εξοπλιστικά προγράμματα από το 2000 και μετά. Πρόκειται για ένα «καυτό θέμα», το οποίο εξετάζεται δικαστικά με προσοχή και τα αποτελέσματα των εισαγγελικών ερευνών αναμένονται με ενδιαφέρον.

***
Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, όπως είναι γνωστό δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα όταν αυτά έλθουν στο Κοινοβούλιο. Το εννοούσε; Το ίδιο ερώτημα του το έκανε και ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος στη συνάντηση που είχαν το Τρίτη στη Βουλή. Και εκεί δόθηκαν οι εξηγήσεις. «Όταν είπα πως δεν θα ψηφίσω, εννοούσα ότι δεν ψηφίσω τις περικοπές στα κατώτατα εισοδήματα, στους μισθούς και στις συντάξεις. Όλοι δεν λέγαμε προεκλογικά αυτά, αυτά δεν αναφέρονται και στις προγραμματικές συγκλίσεις των τριών αρχηγών;» είπε ο κ. Σκανδαλίδης. Άλλωστε τις προγραμματικές συγκλίσεις των τριών αρχηγών τις γνωρίζει πολύ καλά, αφού ο ίδιος συνέβαλε στη συγγραφή τους, από πλευράς ΠαΣοΚ.

***
Ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε τη θέση του. Τι γίνεται όμως για το νέο δίδυμο στο ΠαΣοΚ, στους κκ. Μίμη Ανδρουλάκη και Δ. Κρεμαστινό;. Ο χαρακτηρισμός «δίδυμο» τον δίνει ο ίδιος ο Κρεμαστινός, ο οποίος είχε συνεργασθεί με τον κ. Ανδρουλάκη για την αλλαγή της ηγεσίας στο ΠαΣοΚ. Ε, λοιπόν, το δίδυμο είναι σε συχνή επικοινωνία (αν και ο κ. Ανδρουλάκης βρισκόταν στην Κρήτη και ο κ. Κρεμαστινός βρισκόταν στην Χάλκη) και συνεννοούνται για τα πάντα. Όσον αφορά την ψήφιση των νέων μέτρων από τη Βουλή, ο κ. Κρεμμαστινός έλεγε ότι εάν υπάρξει πρόβλημα στη ψηφοφορία, τότε υπάρχει και η λύση του… δημοψηφίσματος. Λέτε; Πάλι σενάρια για δημοψήφισμα;

***
Η Χρυσή Αυγή, κατέθεσε στη Βουλή την Ειδική Έκθεση Εκλογικών Δαπανών, όπως κάθε κόμμα υποχρεούται, για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Ξέρετε πόσα (σύμφωνα με την έκθεση που υπογράφει ο ταμίας κ. Δημ. Βλαχόπουλος) ξόδεψε για να διεξάγει τον προεκλογικό της αγώνα; Μόλις 80.168,27 ευρώ. Οι συνδρομές πάντως των φίλων της, ήταν 10.670 ευρώ, η εκλογική χορήγηση ήταν 323.624, 24 ευρώ και το μεγαλύτερο έξοδο που είχε η Χρυσή Αυγή ήταν η έκδοση και η αποστολή έντυπου υλικού (47.512,95 ευρώ). Υπάρχει βεβαίως και μία στήλη που περιγράφεται γενικά «λοιπές δαπάνες» με 32.401,13 ευρώ, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk