Υπουργείο Ανάπτυξης: Συντονιστικό κέντρο κατά του παρεμπορίου

Μία διαρκή επιχείρηση κατά του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου και των προϊόντων απομίμησης, σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, με τη δημιουργία ενός Συντονιστικού Κέντρου, τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για καταγγελίες και αλλαγές στη νομοθεσία, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο ρόλο των τελωνείων.

«Επιχείρηση σκούπα» και στο σύστημα του παρεμπορίου σχεδιάζει πλέον σοβαρά η κυβέρνηση, υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού κ. Αντ.Σαμαρά,όπως δήλωσε ο υπουργος Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ.Χατζηδάκης, μετά από την ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε στην πλατεία Συντάγματος.

Ωστόσο οι ανεπάρκειες του μηχανισμού καταστολής, οι οποίες καταγράφτηκαν, είναι αρκετές. Και εντοπίζονται κυρίως στο δίκτυο των τελωνείων (Περαιά και Κήπων Εβρου) καθώς και στην αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, η οποία είναι ανύπαρκτη.

Επικεφαλής του «θαλάμου επιχειρήσεων» όπως ονομάστηκε το μόνιμο συντονιστικό κέντρο το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί, ορίστηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός μετά το τέλος της σύσκεψης τόνισε με νόημα πως ο πρωθυπουργός θα δώσει σαφείς κατευθυνσεις και στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εμπορικής Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη για να λειτουργήσειο απαραίτητος συντονισμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συντονιστικό κέντρο θα συμμετέχουν και επιχειρηματίες, ενώ και πενταψηφια τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες.

Πρόσθεσε ότι σε 10 – 15 ημέρες θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα κατά του παρεμπορίου και μάλιστα όπου χρειάζεται θα γίνουν και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η σύσκεψη απασχολήθηκε με το πρόβλημα της ελλειπούς στελέχωσης των τελωνείων που αποτελούν τις πύλες εισόδου της χώρας αλλά και της απουσίας σύγχρονων εργαλείων για τον εντοπισμό των παράνομων εμπορευμάτων. Κι όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Κ. Μίχαλος «στο τελωνείο των Κήπων απασχολούνται 22 άτομα με πενταετή θητεία ο καθένας στον ίδιο χώρο, όταν στο τελωνείο της Τουρκίας είναι 134 άτομα. Παράλληλα στο λιμάνι της Άνδρου για ένα πλοίο ημερησίως το καλοκαίρι και πολύ λιγότερα το χειμώνα απασχολούνται 12 λιμενικοί».

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για την ανάγκη της βελτίωσης των διαδικασιών ελέγχου στα τελωνεία και μάλιστα τις τρεις παραμέτρους που είναι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, οι μαγνητικές πύλες και το risk analysis.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδης έκανε γνωστό πως η χώρα μας δεν έχει κανένα μηχάνημα X-RAY Scanner, όταν η Αλβανία έχει 17 και πρόσθεσε ότι πρόκειται να εκπαιδευούν 253 εμπόρων σ΄ολόκληρη την χώρα, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν ρόλο επόπτη και θα ειδοποιούν το θάλαμο επιχειρήσεων για περιπτώσεις παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων.

Κι από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας κ. Δ. Ασημακόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει ισχυρή βούληση για μάχη κατά του παρεμπορίου

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρμόδιος υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου, ο γενικός γραμματέας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, ο γενικός διευθυντής Τελωνείων Κωνσταντίνος Νιχωρίτης, η Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Αττικής Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων Λάμπρος Παπακοσμάς, η προισταμένη Κεντρικού Σχεδιασμού Δημοτικής Αστυνομίας Αθηνών Μαρία Δουβίκα, ο διευθυντής Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιώς Δημήτριος Παπαματθαίου και εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος ο Αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Καραγεωργόπουλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk