Στο Μουσείο της Ακρόπολης για ένα χρόνο το κύπελλο του Σπύρου Λούη

Πριν από μερικούς μήνες, η απόφαση του εγγονού και συνονόματου του Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη, να δώσει προς δημοπράτηση, μέσω του Οίκου Κρίστις, το ασημένιο κύπελλο που είχε κερδίσει ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου δρόμου και ο κίνδυνος να φύγει από την Ελλάδα το κειμήλιο είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Πριν από μερικούς μήνες, η απόφαση του εγγονού και συνονόματου του Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη, να δώσει προς δημοπράτηση, μέσω του Οίκου Κρίστις, το ασημένιο κύπελλο που είχε κερδίσει ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου δρόμου και ο κίνδυνος να φύγει από την Ελλάδα το κειμήλιο είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Ακολούθησε η επίμαχη δημοπρασία, στην οποία πλειοδότησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με 544.000 ευρώ και το κύπελλο, ύψους 21 εκατοστών, που αποτέλεσε έμπνευση του φιλόλογου και φιλέλληνα Μισέλ Μπρεάλ, εξασφαλίστηκε ότι θα μείνει στην Ελλάδα, αποτελώντας στον μέλλον το ξεχωριστό έκθεμα του Κέντρου Πολιτισμού με την νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και την Όπερα, που κατασκευάζεται στον παλαιό Ιππόδρομο του Φαλήρου, με χορηγία του Ιδρύματος.

Μέχρι τότε, όμως, δεν θα μείνει κρυφό. Από σήμερα και για έναν ακριβώς χρόνο το ιστορικό κειμήλιο θα εκτίθεται στο φουαγιέ του Μουσείου της Ακρόπολης και μάλιστα σε χώρο όπου δεν απαιτείται η έκδοση εισιτηρίου. Το κύπελλο, που θα τοποθετηθεί σε ειδική βιτρίνα, θα πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό, καθώς και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

«Πιστεύοντας ότι το ιστορικό αυτό Κύπελλο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, το Ίδρυμα αποσκοπεί, μέσα από αυτήν την έκθεση, να προβάλει διεθνώς το ελληνικό πνεύμα, καθώς και τον έντονο συμβολισμό του Κυπέλλου», σχολιάζει ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλούμε όλους τους πολίτες να επισκεφθούν το Μουσείο της Ακρόπολης για να θαυμάσουν από κοντά ένα από τα πολυτιμότερα τεχνουργήματα των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και να εμπνευσθούν από όσα αυτό συμβολίζει: την αγωνιστικότητα, τη νίκη και τελικά, την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Μιλώντας στο «Βήμα» την εποχή που πήρε την απόφαση να το διεκδικήσει στη δημοπρασία του Λονδίνου ο κ. Λούης είχε εξηγήσει την επιλογή του ως εξής: «Απευθύνθηκα στους επίσημους φορείς, υπουργεία, γενικές γραμματείες κλπ. Μόνο στο Δήμο Αμαρουσίου δεν απευθύνθηκα, γιατί ως τώρα έχουν τιμήσει τον Σπύρο Λούη και με το παραπάνω, οπότε το θεώρησα υπερβολικό να τους ξαναπασχολήσω. Όλοι επικαλέστηκαν έλλειψη χρημάτων. Ίσως και να ισχύει αυτό. Ούτε εγώ θα το έκανα αν η συγκυρία ήταν διαφορετική. Ήταν το τελευταίο δίχτυ ασφάλειας».

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μετά την ολοκλήρωση της έκθεσής του στο Μουσείο της Ακρόπολης θα αναζητηθεί κανούργιος, κατάλληλος χώρος, προκειμένου να εκτίθεται εκεί το κύπελλο ως το 2015, οπότε θα ξεκινήσει η μόνιμη έκθεσή του στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ωράριο λειτουργίας Μουσείου Ακρόπολης

Τρίτη-Κυριακή: 8.00 π.μ. έως 8.00 μ.μ.
Ώρα τελευταίας εισόδου: 7.30 μ.μ.
Κάθε Παρασκευή το Μουσείο είναι ανοιχτό έως τις 10 το βράδυ
Δευτέρα: Κλειστά

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk