Οχι στο κρακ λένε οι έμποροι ναρκωτικών στις φαβέλες του Ρίο!

Στις παραγκουπόλεις του Ρίο, πάνω στους ξύλινους πάγκους, όπου οι έμποροι ναρκωτικών εκθέτουν αφοβα το εμπόρευμα τους μόλις πέσει το σκοτάδι, δεν βρίσκεις πλέον κρακ.

Στις παραγκουπόλεις του Ρίο, πάνω στους ξύλινους πάγκους, όπου οι έμποροι ναρκωτικών εκθέτουν αφοβα το εμπόρευμα τους μόλις πέσει το σκοτάδι, δεν βρίσκεις πλέον κρακ.

Ουτε καν στην «κρακ-λαντ», την πιο ονομαστή «πιάτσα» του Ριο – και μιά από τις γειτονιές όπου ακόμη και οι αστυνομικοι φοβούνται να επισκεφτούν τη νυχτα. Οι χρήστες, που συρρέουν εκεί μόλις πέσει το σκοτάδι, μπορούν να προμηθευτούν μόνο μαριχουάνα και κοκαΐνη με 5, 10 ή 25 δολάρια.

Οι έμποροι ναρκωτικών υποστηρίζουν ότι πήραν μονοι τους την απόφαση να σταματήσουν τη διακίνηση κρακ στην πρωτεύουσα. Το κάπνισμα του κρακ, ενός εξαιρετικά τοξικού όσο και φθηνού υποπροιόντος της επεξεργασίας της κοκαίνης, προκαλούσε έντονο εθισμό στους χρήστες που δημιουργούσαν προβλήματα τόσο στους εαυτούς τους όσο και στις κοινότητες – και ειδικά σε φτωχογειτονιές εγκαταλειμμένες προ πολλού από την κυβέρνηση. Οι αστυνομικές αρχές βέβαια δεν έχουν την ίδια γνώμη.

Οι έμποροι ναρκωτικών του Ρίο έφεραν το κρακ στην πρωτεύουσα πριν από περίπου έξι χρόνια, όταν είδαν ότι οι δουλειές τους άρχισαν να πέφτουν. Τον τελευταίο καιρό, εν όψει της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2014 και των Ολυμπιακών αγώνων το 2016, η αστυνομία άρχισε να παίρνει υπό τον έλεγχο της αρκετές φτωχογειτονιές που ήταν αφημένες στο έλεος του ναρκεμπορίου. Το κρακ θα έδινε τη λύση στο πρόβλημα των εμπόρων: είναι φθηνό, υπάρχει ζήτηση και ο εθισμός έρχεται αμέσως και δεν πολεμιέται με τίποτε. Κι έτσι πλημμύρισαν τις αγορές με κρακ.

Οι επιπτώσεις όμως δεν άργησαν να έρθουν γιατί σε αντίθεση με τους χρήστες μαριχουάνας και κοκαΐνης που έπαιρναν τη δόση τους, πλήρωναν κι έφευγαν, οι χρήστες κρακ, περιφέρονταν γύρω από τα σημεία πώλησης και έμπλεκαν σε καβγάδες προσπαθώντας να βρουν χρήματα για την επόμενη δόση τους. Ετσι, τα κρούσματα βίας και οι ληστείες είχαν αυξηθεί δραματικά στις φαβέλες του Ρίου.

Η κατάσταση είχε γίνει ανεξέλεγκτη και η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει δραστικά μέτρα. Τον Μάιο του 2010, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, αποφάσισε να οργανώσει μια καμπάνια 253 εκατομμυρίων δολαρίων για να καταπολεμήσει το εμπόριο ναρκωτικών, ενώ από τον Μάρτιο του 2011 ξεκίνησε μια επιχείρηση-σκούπα, που περιελάμβανε δυνάμεις της αστυνομίας, γιατρούς και φορείς της πρόνοιας, οι οποίοι μάζευαν τους χρήστες από τους δρόμους, τους πρόσφεραν φαγητό, περίθαλψή και ένα ζεστό μπάνιο.

Τον προηγούμενο Νοέμβρίο, δόθηκαν δύο δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία κέντρων απεξάρτησης και από τον Μάιο 150 ομοσπονδιακοί αστυνομικοί έχουν καταλάβει μια από τις φαβέλες του Ρίο, με σκοπό την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος για την καταπολέμηση του εμπορίου κρακ.

Κάποιες βραζιλιάνικες οργανώσεις αλληλοβοήθειας, όπως η River of Peace, πιστεύουν πραγματικά ότι οι έμποροί ναρκωτικών σε κάποιες γειτονιές σταμάτησαν τη διακίνηση του συγκεκριμένου ναρκωτικού και ελπίζουν ότι θα διαδοθεί γρήγορα και στις υπόλοιπες περιοχές του Ρίο. Η αστυνομία έχει άλλη γνώμη, και θεωρεί πως η δική της «πίεση» υποχρεώνει τους εμπόρους να αλλάξουν «πραμάτεια».

Σε κάθε περίπτωση, η απεξάρτηση και επανένταξη των χρηστών κρακ στην κοινωνία δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, γεγονός που αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι, καθώς τα κέντρα απεξάρτησης δεν έχουν τα κατάλληλα εφόδια να φροντίσουν όλους αυτους που θα χρειαστούν τη βοήθεια τους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk