Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ΗΠΑ αποφάσισε να αποσύρει την οικονομική και πολιτική στήριξη του αμερικανού βουλευτή και υποψήφιου γερουσιαστή από το Μιζούρι, Τοντ Άκιν, ο οποίος δήλωσε ότι ο «πραγματικός βιασμός» σπάνια οδηγεί σε εγκυμοσύνη.

Οι δηλώσεις του ότι το γυναικείο σώμα έχει από τη φύση του την ικανότητα να εμποδίσει μία εγκυμοσύνη που είναι αποτέλεσμα «πραγματικού βιασμού» και ότι, ακόμα και αν αυτή η δυνατότητα «δεν λειτουργήσει», δεν θα πρέπει να γίνεται άμβλωση, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και φωνές για παραίτηση.

Οι Ρεπουμπλικανοί επιθυμούν να παραιτηθεί ο Άκιν, εκτιμώντας ότι ζημιώνει την προεδρική κούρσα του Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο Τοντ Άκιν ζήτησε συγγνώμη, αλλά αρνήθηκε να παραιτηθεί. «Δεν τα παρατάω» είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή του πρώην ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου, Μάικ Χάκαμπι. «Με τη βοήθεια του Θεού θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι αυτοί που τον ψήφισαν γνωρίζουν ότι δεν είναι τέλειος και ότι απλά επειδή έκανε ένα λάθος – αυτό δεν κάνει (τους ψηφοφόρους του) «άχρηστους».

Η άρνησή του να παραιτηθεί έρχεται παρά τις πιέσεις που του ασκούνται από στελέχη των Ρεπουμπλικανών, ανάμεσά τους ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο γερουσιαστής Τζον Κορνίν, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γερουσιαστών των Ρεπουμπλικανών που παρέχει οικονομική στήριξη σε υποψηφίους.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και άλλες επιτροπές τόνισαν ότι αποσύρουν τη στήριξή τους στον Τοντ Άκιν, ενώ αποσύρονται διαφημίσεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη ζημιά, ο Τοντ Άκιν δήλωσε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Χάκαμπι: «Έκανα μια σειρά σοβαρών λαθών που είναι απλά λάθος και θέλω να ζητήσω συγγνώμη για αυτά. Δεν υπάρχει «πραγματικός βιασμός». Πρόκειται για μια σατανική πράξη, η οποία πραγματοποιείται από βίαια αρπακτικά» τόνισε.

Ο ίδιος ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ, χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για το θέμα. «Τα σχόλια του βουλευτή Άκιν είναι προσβλητικά, απαράδεκτα και πραγματικά λάθος» είπε.

«Όπως εκατομμύρια άλλοι Αμερικανοί, τα βρίσκουμε προσβλητικά» τόνισε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει εντελώς διαφορετική άποψη. Δεν τον κάλεσε, πάντως, να παραιτηθεί.

Την αντίδραση του Μπαράκ Ομπάμα προκάλεσαν τα σχόλια του αμερικανού βουλευτή.

Ο αμερικανός πρόεδρος τα χαρακτήρισε «προσβλητικά» και «εντελώς εκτός τόπου», λέγοντας ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να παίρνουν εκ μέρους των γυναικών αποφάσεις για την υγεία τους.

Μάλιστα, η προεδρική καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποίησε τις δηλώσεις του Άκιν, λέγοντας ότι αποτελούν μια ακόμα απόδειξη ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν εξαπολύσει «πόλεμο κατά των γυναικών».