Η νοτιοαφρικανική προεδρία ζήτησε την Τρίτη από την εταιρεία Λονμίν που διαχειρίζεται το ορυχείο λευκόχρυσου στη Μαρικάνα να ανακαλέσει το τελεσίγραφο που έθεσε στους απεργούς για να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Η διεύθυνση του ορυχείου είχε δώσει διορία ως την Τρίτη, στις 07:00 (08:00 ώρα Ελλάδας), στους περίπου 3.000 απεργούς να επιστρέψουν στις θέσεις τους, απειλώντας τους με απόλυση.

Η Λονμίν, τρίτη εταιρεία σε παραγωγή λευκόχρυσου στον κόσμο, κάλεσε τους 25.000 υπαλλήλους της να επανέλθουν στις εργασίες τους, υπογραμμίζοντας ότι η ασφάλειά τους δεν απειλείται.

Η προεδρία της χώρας ζήτησε από την εταιρεία να ανακαλέσει το τελεσίγραφο μέχρι τα αναγνωριστούν και να ταφούν όλα τα θύματα – συνολικά 34 – των συγκρούσεων μεταξύ απεργών και αστυνομικών.

«Στις συνομιλίες μας με τη διεύθυνση υπογραμμίσαμε και πιστεύουμε πως θα εισακουσθούμε ότι σε αυτό το στάδιο πρέπει να προσπαθήσουμε να εκτονώσουμε τη συναισθηματική φόρτιση κάθε πλευράς και να καταλήξουμε σε μια λογική λύση» τόνισε ο γενικός γραμματέας της προεδρίας, Κόλινς Σαμπάνε.

«Λόγω του πένθους για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην απεργία αυτή, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό γι’αυτούς να εξετάσει (η εταιρεία) την άρση του τελεσίγραφου» επισήμανε ο ίδιος.

Πάντως, στις στοές επέστρεψε σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων στο ορυχείο της περιοχής Μαρικάνα στη Νότιο Αφρική, όπου εκτυλίχθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι χειρότερες σκηνές βίας μετά το τέλος Απαρτχάιντ.

Έξι πτώματα έχουν αναγνωριστεί μέχρι τώρα και οι αρχές ελπίζουν ότι η διαδικασία αναγνώρισης θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, προκειμένου να τελεστούν οι κηδείες την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, έχει κηρύξει εβδομάδα εθνικού πένθους.

Περίπου 3.000 χειριστές γεωτρύπανου κατέβηκαν σε απεργία πριν από μία εβδομάδα ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις.

Οι συγκρούσεις μεταξύ απεργών και αστυνομίας σταδιακά κλιμακώνονταν και είχαν τραγική κατάληξη την περασμένη Πέμπτη, όταν 34 απεργοί έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά. Είχε προηγηθεί τις περασμένες ημέρες ο θάνατος δέκα ατόμων σε συμπλοκές.