Νέος εξερευνητής θα «μπει» στον πυρήνα του Αρη

Η μέχρι στιγμής απόλυτα επιτυχημένη αποστολή του ρομποτικού εξερευνητή Curiosity στον Αρη άνοιξε την όρεξη στην NASA η οποία ανακοίνωσε την επόμενη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη.Πρόκειται για ένα νέο προηγμένο ρομπότ, το InSight, που θα μελετήσει το εσωτερικό του Αρη για να διαπιστώσει γιατί ο πλανήτης εξελίχθηκε με τόσο διαφορετικό τρόπο από ότι η Γη. Ανάμεσα στα άλλα το ρομπότ θα προσπαθήσει να διαπιστώσει την κατάσταση του πυρήνα του Αρη.

Η μέχρι στιγμής απόλυτα επιτυχημένη αποστολή του ρομποτικού εξερευνητή Curiosity στον Αρη άνοιξε την όρεξη στην NASA η οποία ανακοίνωσε την επόμενη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη. Πρόκειται για ένα νέο προηγμένο ρομπότ, το InSight, που θα μελετήσει το εσωτερικό του Αρη για να διαπιστώσει γιατί ο πλανήτης εξελίχθηκε με τόσο διαφορετικό τρόπο από ό,τι η Γη. Ανάμεσα στα άλλα το ρομπότ θα προσπαθήσει να διαπιστώσει την κατάσταση του πυρήνα του Αρη.

Η προετοιμασία

Οπως έκανε γνωστό η NASA την οργάνωση και τον έλεγχο της αποστολής θα έχει το JPL (Jet Propulsion Laboratory) που είναι υπεύθυνο και για την αποστολή του Curiosity. Ομως στη κατασκευή του ρομπότ θα συμμετέχουν η Υπηρεσία Διαστήματος της Γαλλίας, το Κέντρο Αεροδιαστήματος της Γερμανίας, ερευνητικές ομάδες από διάφορα πανεπιστήμια σε ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς και ιδιωτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το ρομπότ θα κοστίσει περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ και θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει το ταξίδι του για τον Αρη το 2016. Το κόστος κατασκευής του Curiosity ξεπέρασε τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ και η κατασκευή του διήρκεσε για περίπου μια δεκαετία.

Οι στόχοι

Το InSight θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να μελετήσει το εσωτερικό του Αρη για τουλάχιστον δύο χρόνια. Το ρομπότ θα τοποθετήσει διάφορα όργανα στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη τα οποία θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν την κατάσταση του πυρήνα του Αρη. Αυτό που θέλουν οι επιστήμονες να μάθουν είναι αν ο πυρήνας του Αρη είναι υγρός ή στερεός ή αν μοιάζει με τον πυρήνα της Γης που εξωτερικά είναι υγρός και εσωτερικά στερεός. Το InSight θα πραγματοποιήσει επίσης και σεισμολογικές έρευνες.

Οι τεκτονικές πλάκες

Το ρομπότ θα προσπαθήσει να ανακαλύψει επίσης στοιχεία για την τεκτονική δραστηριότητα του Αρη. Η αρχική σκέψη των υπευθύνων της αποστολής ήταν το ρομπότ να ανακαλύψει την αιτία της μη ύπαρξης τεκτονικών πλακών στον Αρη. Πριν όμως από δύο εβδομάδες αμερικανός επιστήμονας μελετώντας δορυφορικές εικόνες του Αρη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Κόκκινος Πλανήτης διαθέτει τεκτονικές πλάκες.

«Ο Αρης βρίσκεται σε πρώιμο τεκτονικό στάδιο και έτσι μπορούμε να βρούμε στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν οι τεκτονικές πλάκες στη Γη» αναφέρει ο Αν Γιν, καθηγητής Γήινων και Διαστημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA) ο οποίος δημοσίευσε την έρευνά του στην επιθεώρηση «Lithosphere». Ετσι πιθανώς να υπάρξει αλλαγή στον σχεδιασμό του ρομπότ και των οργάνων του όσον αφορά το συγκεκριμένο πεδίο έρευνας.

Το νέο ρομπότ που θα πάει στον Αρη θα προσπαθήσει να «φτάσει» μέχρι τον πυρήνα του

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk