Οι επενδυτές ποντάρουν στις τράπεζες

Στην ΕΚΤ έχουν στρέψει τα βλέμματα τους οι επενδυτές περιμένοντας ότι θα παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων για να εκτονωθεί η κρίση χρεών στην ευρωζώνη.

Στην ΕΚΤ έχουν στρέψει τα βλέμματα τους οι επενδυτές περιμένοντας ότι θα παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων για να εκτονωθεί η κρίση χρεών στην ευρωζώνη.

Ηδη το κλίμα βελτιώθηκε καθώς η Ισπανία δανείστηκε χθες 4,5 δισ. ευρώ με ευνοϊκά επιτόκια ενώ η αίσθηση της αγοράς πως πλέον η Ελλάδα έχει περισσότερες ελπίδες να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και το αγοραστικό ενδιαφέρον για τράπεζες έδωσε ανάσα και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές είναι αυξημένο καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Η μάχη της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha Bank για την απόκτηση της Emporiki Bank από την Credit Agricole δείχνει να κορυφώνεται, ενώ στο νέο σχήμα η γαλλική τράπεζα προτίθεται να έχει ποσοστό διατηρώντας έτσι την παρουσία της στην ελληνική αγορά.

Η Societe Generale φαίνεται ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα προβεί στη μεταβίβαση της Geniki Bank, ενώ προχωρά και η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενσωμάτωσης της Εμπορικής Τράπεζας που θα ακολουθήσει την ενσωμάτωση του υγιούς τμήματος της AΤΕbank στην Πειραιώς, αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης της χώρας.

Εν τω μεταξύ, κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση χαρακτηρίζουν οικονομικοί κύκλοι στη Λευκωσία τις προσπάθειες των κυπριακών τραπεζών να απαγκιστρωθούν από την Ελλάδα. Οι κυπριακές τράπεζες είχαν απώλειες περίπου 4 δισ. ευρώ από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, ενώ έχουν χορηγήσει γύρω στα 24 δισ. ευρώ δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι επισφάλειες να αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο γι’ αυτές και την κυπριακή οικονομία.

Οι κυπριακές τράπεζες σκέφτονται να απεμπλακούν από τις ελληνικές δραστηριότητές τους έπειτα από σύσταση της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας. H Τράπεζα Κύπρου φέρεται μάλιστα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Alpha Bank για να ανταλλάξουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ η MΙG έχει εκφράσει ενδιαφέρον να αποκτήσει τις ελληνικές δραστηριότητες της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, αν και η Τράπεζα έσπευσε χθες να διαψεύσει ότι υπάρχουν σε εξέλιξη τέτοιες διαπραγματεύσεις.

Πόλεμος τραπεζιτών στην Κύπρο
Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση στην Κύπρο συνεχίζεται με τον τέως Διοικητή της Κεντρική Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη, να αναφέρει χθες πως παρατηρεί με λύπη του την προσπάθεια υπόσκαψης του τραπεζικού τομέα, εκτιμώντας πως «η ζημιά που γίνεται στην οικονομία μπορεί να μην είναι αναστρέψιμη».

Οι πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύουν επιτακτικά την ανάγκη διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας για διακρίβωση των αιτιών που έφεραν την Κύπρο στη σημερινή δεινή θέση σημείωσε, προσθέτοντας πως θεωρεί «αναγκαία τη διεξαγωγή έρευνας υπό την αιγίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία της διαδικασίας και του τελικού αποτελέσματος».

Σε ό,τι αφορά σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Ορφανίδης απαντά πως ο «ισχυρισμός ότι όταν ήμουν Διοικητής ενημερώθηκα» από το τμήμα εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με τη συμμετοχή του Μιχάλη Σαρρή σε διοικητικά συμβούλια άλλων οργανισμών και την προεδρία του ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζα «και ότι δήθεν το αγνόησα, είναι ένα αισχρό ψέμα».

«Εάν η έρευνα διαπίστωνε ότι ο κ. Σαρρής θα έπρεπε να αποχωρήσει από το ΔΣ άλλου οργανισμού για αποφυγή ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων, αυτό θα είχε ζητηθεί», ανέφερε ο κ. Ορφανίδης σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει αν κάτι τέτοιο ζητήθηκε από τον κ. Σαρρή μετά τη λήξη της θητείας του, διευκρινίζει ότι το αποτέλεσμα της διερεύνησης δεν θα μπορούσε από μόνο του να δικαιολογήσει την απομάκρυνση του κ. Σαρρή από τη Λαϊκή αφού θα μπορούσε να ζητηθεί η αποχώρησή του από τα ΔΣ άλλων οργανισμών.
Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη η χωρίς εξηγήσεις απομάκρυνση του Μιχάλη Σαρρή από το πηδάλιο της Λαϊκής Τράπεζας αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ακόμα πως με την επιβολή ζημιών πέραν των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζές μας από τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια με τους χειρισμούς του σε συνόδους κορυφής, η Λαϊκή Τράπεζα χρειάστηκε να προσελκύσει κεφάλαια και καταλήγει παρατηρώντας ότι παρά τις προσπάθειες του κ. Σαρρή, για προσέλκυση επενδυτών δεν θα μπορούσαν να πετύχουν σε ένα πολύ αρνητικό κλίμα εναντίον του τραπεζικού συστήματος στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά η ίδια η Κυβέρνηση και τον τελευταίο καιρό και η Κεντρική Τράπεζα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk