Φινλανδία: η εγκατάλειψη του ευρώ δεν είναι λύση

«Η εγκατάλειψη του ευρώ δεν αποτελεί κατά κανέναν τρόπο μια λύση για την κρίση. Η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει να κάνει ο,τιδήποτε μπορεί για να επιλύσει τα προβλήματα» δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε, καταδικάζοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ε.Τουομιόγια που είχε πει ότι θα πρέπει «να προετοιμαστούμε ανοιχτά για το ενδεχόμενο μιας διάλυσης της ευρωζώνης».

Η Φινλανδία «πρέπει να είναι προσεκτική […] Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να έχουμε μια αλαζονική και γεμάτη έπαρση πολιτική», τόνισε ακόμη ο Νιινίστε.

Ο Φινλανδός πρόεδρος σε ομιλία του προς τους πρεσβευτές στο Ελσίνκι επισήμανε ακόμη ότι «δεν υπάρχει γρήγορη και εύκολη λύση στην ευρωπαϊκή κρίση. Ή, τουλάχιστον, εγώ δεν είμαι σε θέση να προσφέρω κάτι τέτοιο».

Οι δηλώσεις αυτές του Νιινίστε γίνονται τέσσερις ημέρες μετά τα αμφιλεγόμενα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας Έρκι Τουομιόγια, ο οποίος είχε πει ότι θα πρέπει «να προετοιμαστούμε ανοιχτά για το ενδεχόμενο μιας διάλυσης της ευρωζώνης».

Ο Τουομιόγια επικρίθηκε έντονα γι’ αυτές τις δηλώσεις του από τους υποστηρικτές του ευρώ στην Φινλανδία.

«Μέχρι στιγμής έχουμε διαχειριστεί τις δικές μας υποθέσεις σχετικά καλά και δεν είναι παράλογο να ζητάμε το ίδιο κι από τους άλλους», σημείωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας.

Ωστόσο «η Φινλανδία πρέπει να είναι προσεκτική. Αυτό το έχει υπογραμμίσει η κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να έχουμε μια αλαζονική και γεμάτη έπαρση πολιτική», κατέληξε ο Νιινίστε.

Η Φινλανδία, η τελευταία χώρα της ευρωζώνης που διατηρεί την καλύτερη αξιολόγηση (τριπλό Α) με «σταθερή» προοπτική από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, επιμένει τακτικά στην περαιτέρω προώθηση των μεταρρυθμίσεων από τις οικονομίες της νότιας Ευρώπης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk