Στις βρετανικές χωματερές καταλήγουν τεράστιες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών

Πρόσφατη έκθεση έδειξε ότι κάθε χρόνο στη Βρετανία πολύτιμα υλικά που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν, αξίας έως και 830 εκατομμυρίων ευρώ, καταλήγουν σε χωματερές, καταστρέφονται ή καίγονται, παρά το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών.

Πρόσφατη έκθεση έδειξε ότι κάθε χρόνο στη Βρετανία πολύτιμα υλικά που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν, αξίας έως και 830 εκατομμυρίων ευρώ, καταλήγουν σε χωματερές, καταστρέφονται ή καίγονται, παρά το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών. Οικολογικές οργανώσεις πιέζουν την κυβέρνηση του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να αναλάβει δράση.

Περιβαλλοντολόγοι και όμιλοι επιχειρήσεων προειδοποιούν για σοβαρές ανατιμήσεις λόγω του αυξανόμενου κόστους παραγωγής προϊόντων από ατσάλι, καουτσούκ και σπάνια μέταλλα απαραίτητα για την παραγωγή π.χ. κινητών τηλεφώνων.

Οργανώσεις όπως οι Φίλοι της Γης, ζητούν σχέδιο δράσης για τη διατήρηση πολύτιμων φυσικών πόρων και για τη βελτίωση της ανακύκλωσης. Ζητούν επίσης να απαγορευθεί η ρίψη επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων σε χωματερές.

Ο επικεφαλής κλιματικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της βρετανικής οικολογικής οργάνωσης EEF Γκάρεθ Στέιτζ κάνει λόγο για «μία εποχή όπου η ζήτηση πρώτων υλών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τις τιμές τους να χτυπάνε κόκκινο και τις ανησυχίες για την έλλειψη τους να εντείνονται.

Η εύρεση νέων πρώτων υλών γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και δαπανηρή. Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει ένα ευρύτερο και μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης. Θα είναι μία κίνηση ζωτικής σημασίας τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας και της οικονομίας».

Οι περιβαλλοντικές ομάδες επισημαίνουν τη ραγδαία αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά και εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι. Οι ομάδες πιέζουν την κυβέρνηση να διασφαλίσει την αποδοτική αξιοποίηση των πόρων, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την οικονομία και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk