Κόκκινοι στρουθοκάμηλοι

Θα ήταν πολύ όμορφο, σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» να προέβλεπε τη φιλοξενία μεταναστών στα Ξενία. Να χτίζονταν κι άλλα ξενοδοχεία της παραδοσιακής αλυσίδας και επιτέλους οι κατατρεγμένοι αυτού του κόσμου να έβρισκαν ένα κατάλυμα της προκοπής

Κόκκινοι στρουθοκάμηλοι | tovima.gr

Θα ήταν πολύ όμορφο, σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» να προέβλεπε τη φιλοξενία μεταναστών στα Ξενία. Να χτίζονταν κι άλλα ξενοδοχεία της παραδοσιακής αλυσίδας και επιτέλους οι κατατρεγμένοι αυτού του κόσμου να έβρισκαν ένα κατάλυμα της προκοπής. Θα ήταν εξίσου όμορφο να έβρισκε δουλειά στην Ελλάδα κάθε πονεμένος – δουλειά με αξιοπρεπή μισθό και ένσημα. Θα ήταν όμορφο να ζούσαμε όλοι αρμονικά. Το ερώτημα αν τούτο είναι εφικτό είναι ρητορικό. Το αποδεικνύει η καθημερινότητα. Ας προσπεράσουμε την καθημερινότητα των κατοίκων της χώρας που εν πολλοίς βολεύτηκαν με φθηνό προσωπικό στα σπίτια, στα χωράφια, στα δημόσια έργα. Ας μείνουμε στην καθημερινότητα εκείνων που προσέρχονται σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο.

Δεν θα πούμε «χώρα» ή «κράτος», θα κρατήσουμε τον όρο «γεωγραφικό σημείο» για να μην υπάρχουν ενστάσεις του τύπου «δεν υπάρχει λαθραίος άνθρωπος» ή «δεν έχουν αξία τα χαρτιά μπροστά σε μια ζωή».

Η Διεθνής Αμνηστία διαμαρτυρήθηκε για τις προσαγωγές 7.500 ξένων υπηκόων, επισημαίνοντας ότι γίνονται διακρίσεις βάσει υποτιθέμενης εθνικότητας και προειδοποίησε ότι οι μαζικές επιχειρήσεις τροφοδοτούν ρατσιστικές επιθέσεις και ξενοφοβία. Καταγγέλθηκαν οι συνθήκες στα αστυνομικά τμήματα. Αντιπρόσωποι της οργάνωσης επισκέφθηκαν έξι σημεία κράτησης: κάποια τα βρήκαν απαράδεκτα. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μίλησαν για απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Να δεχτούμε ότι έχουν δίκιο, ότι οι πάνοπλοι αστυνομικοί είναι απαράδεκτο θέαμα. Να δεχτούμε ότι είναι εξίσου απαράδεκτη η ιδέα των πλωτών φυλακών και του συνοριακού τείχους στον Εβρο. Να συμφωνήσουμε ότι θα ήταν απαράδεκτο αν το Λιμενικό άφηνε ανθρώπους να πνιγούν και δεν τους έσωζε όταν θαλασσοδέρνονται στα σαπιοκάραβα των διακινητών. Απλώς θα ήταν χρήσιμο να ακούσουμε ποιο είναι το παραδεκτό. Συγκεκριμένα πράγματα, βιώσιμες προτάσεις, που θα εξασφαλίζουν την ευημερία όλων – αυτών που έρχονται και αυτών που έτυχε να ζουν σε αυτή την περιοχή.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία από το να καταγγέλλει κάποιος ένα πρόβλημα. Ακόμη πιο εύκολο είναι να καταγγέλλει ορισμένες πτυχές του προβλήματος. Αν τα κόμματα της Αριστεράς ήταν συνεπή σε αυτά που ευαγγελίζονται, θα είχαν δώσει πρώτα τη μάχη για την αφομοίωση των ξένων που ζουν σαν τους ποντικούς, στοιβαγμένοι κατά δεκάδες σε ετοιμόρροπα σπίτια, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής. Οποτεδήποτε όμως επιχειρήθηκε να γίνει έλεγχος στις άθλιες πολυκατοικίες του κέντρου της Αθήνας, αναφέρονταν σε πογκρόμ. Χωρίς να προτείνουν εφικτές λύσεις για το πού θα στεγαστούν αυτά τα πλήθη. Οποτεδήποτε έγινε σύνδεση της εγκληματικότητας με κυκλώματα αλλοδαπών, μίλησαν για ρατσισμό, χωρίς να μπαίνουν σε λεπτομέρειες όπως ότι ανήλικα κοριτσάκια από την Αφρική κάνουν πεζοδρόμιο προς όφελος ομοεθνών τους. Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, ο νταβατζής που είναι λαθρομετανάστης είναι ένας δύσμοιρος που έμπλεξε και ο διακινητής πρέζας ένας ατυχής. Αν κάποιος επισημάνει τη σύμπτωση, ότι αρκετοί αλλοδαποί εμπλέκονται σε αυτή την «επιχειρηματικότητα», κατηγορείται για ρητορική του μίσους.

Περιμένουμε, λοιπόν, τις ανθρώπινες, εφικτές, ρεαλιστικές προτάσεις. Με ποιον τρόπο θα εντοπιστούν εκείνοι που παρανομούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με το παραεμπόριο ή με τα αδήλωτα εισοδήματα από μαύρη εργασία. Να κάνουμε μια ακόμη υπέρβαση. Να αποδεχθούμε ότι και όσοι ήδη ζουν στο συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο κάνουν τα ίδια: κλέβουν, φοροδιαφεύγουν, εξαπατούν. Να αποδεχθούμε ότι όλοι θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο, καθώς όλοι είναι άνθρωποι και έχουν δικαιώματα περίθαλψης, εκπαίδευσης, μετακινήσεων, στέγασης. Θα πρέπει να ακουστεί κάποτε πώς θα συντηρηθεί αυτός ο όμορφος κόσμος όπου κανείς δεν έχει χαρτιά, είναι όλοι ίσοι και χαίρονται τις παροχές μιας οργανωμένης κοινωνίας. Υπάρχει άραγε προϋπολογισμός για αυτό το γεωγραφικό σημείο, τον τόπο της ανθρωπιάς και της καλοσύνης;

Αν εξαιρέσουμε τους δηλωμένους μισαλλόδοξους, τους μετρημένους πλέον ρατσιστές και τους εθνικιστές, οι υπόλοιποι δεν θα είχαν πρόβλημα με τους ξένους. Αρκεί να εξασφαλιστεί η αρμονική συμβίωση. Πόσο κοστολογεί, λοιπόν, η Αριστερά τη συνύπαρξη με κάθε περαστικό που έρχεται από τα βάθη της φτώχειας ή από τη μιζέρια των πολέμων; Να τα βάλουν κάτω να τα μετρήσουν και ο πολύς ο κόσμος δεν θα έχει αντίρρηση. Ο Ξένιος Ζευς θα δείξει τότε τι σημαίνει αληθινή φιλοξενία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk