Ντε Γκίντος: To Σεπτέμβριο οι κρίσιμες αποφάσεις για Ισπανία

Τέλος στη φημολογία που ήθελε τη Μαδρίτη ένα βήμα πριν τη λήψη «προκαταβολής» ύψους 30 δισ. ευρώ από τη βοήθεια που θα λάβει από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης επιχείρησε να βάλει ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος με δηλώσεις τους στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.

Τέλος στη φημολογία που ήθελε τη Μαδρίτη ένα βήμα πριν τη λήψη «προκαταβολής» ύψους 30 δισ. ευρώ από τη βοήθεια που θα λάβει από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης επιχείρησε να βάλει ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος με δηλώσεις τους στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.

Ο ισπανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι «προς το παρόν δεν χρειάζεται» μια προκαταβολή της βοήθειας των 100 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα το Νοέμβριο προκειμένου να ενισχυθεί ο χρηματοπιστωτικός κλάδος.

Όμως την ίδια στιγμή έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο να αιτηθεί η ισπανική κυβέρνηση δάνειο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Ο Ντε Γκίντος δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να προηγηθεί αυτής μια ένδειξη ότι η ΕΚΤ στηρίζει τη χώρα. Με άλλα λόγια ζήτησε εμμέσως από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει σε μαζικές αγορές ισπανικών ομολόγων προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού στις αγορές.

Οι δηλώσεις αυτές σε συνδυασμό με προηγούμενες επισημάνσεις από την πλευρά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι παρέχουν ήδη ισχυρές ενδείξεις ότι η Μαδρίτη θα αιτηθεί νέα ενίσχυση (επιπλέον των 100 δισε. ευρώ που θα διοχετευθούν στις τράπεζες) από τα ευρωπαϊκά ταμεία τον προσεχή μήνα.

Κι αυτό διότι στις 6 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ οπότε και αναμένεται να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις στην ισπανική πλευρά για «το είδος της βοήθειας» που θα λάβει.

Αλλωστε μέχρι τότε η κυβέρνηση Ραχόι θα έχει παρουσιάσει το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου που θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για να ληφθεί οποιαδήποτε βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Η δημιουργία του Ταμείου για την Αναδιάρθρωση των Ισπανικών Τραπεζών (FROB) θα συνοδευτεί από τη λειτουργία μιας «κακής τράπεζας» η οποία θα απορροφήσει τα τοξικά στοιχεία του τραπεζικού κλάδου τα περισσότερα εκ των οποίων συνδέονται με τη στεγαστική αγορά. Το σχέδιο αυτό, που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή (24 Αυγούστου), θα αποτελέσει «οδηγίες χρήσης» για τα 100 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών ταμείων αλλά και οδηγό για την εξαγορά των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών από το δημόσιο.

Ο ισπανός υπουργός δήλωσε ακόμα ότι η αγορά αυτών των στοιχείων από το κράτος θα γίνει σε χαμηλές τιμές «ώστε να μην υπάρξουν ζημιές για τους φορολογούμενους» όταν πωληθούν εκ νέου αυτά περιουσιακά στοιχεία σε ιδιώτες.

Όταν στο τέλος της συνέντευξης ερωτήθηκε αν η χώρα είναι έτοιμη να ζητήσει δεύτερο πακέτο στήριξης αυτή τη φορά για την ενίσχυση των δημοσιονομικών, παρέπεμψε την λήψη αποφάσεων επί του θέματος στο Συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που θα συγκληθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σημείωσε ωστόσο ότι «η χώρα έχει ήδη κάνει τη δουλειά της» και συνεπώς δεν θα της ζητηθεί να λάβει επιπλέον μέτρα. Κάτι που ασφαλώς μένει να αποδειχθεί τους επόμενους μήνες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk