Το Κόμμα του Τσαγιού έχει ξανά υποψήφιο αντιπρόεδρο

Η επιλογή του βουλευτή Πολ Ράιαν ως αντιπροέδρου δίπλα στον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ έστρεψε την προεκλογική εκστρατεία στην Αμερική σε ιδεολογικό αγώνα γύρω από τον ρόλο και το μέγεθος του κράτους, σε ένα είδος δημοψηφίσματος, όπως αναγνωρίζουν και τα δύο κόμματα. «Τώρα έχουμε όσο ποτέ άλλοτε σε εκλογές επιλογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές προοπτικές για τη χώρα, σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει η Αμερική» δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη Κυριακή. «Βρισκόμαστε σε αντίθετους πόλους. Είμαστε μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή» παραδέχθηκε ο Πολ Ράιαν.

Η επιλογή του βουλευτή Πολ Ράιαν ως αντιπροέδρου δίπλα στον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ έστρεψε την προεκλογική εκστρατεία στην Αμερική σε ιδεολογικό αγώνα γύρω από τον ρόλο και το μέγεθος του κράτους, σε ένα είδος δημοψηφίσματος, όπως αναγνωρίζουν και τα δύο κόμματα. «Τώρα έχουμε όσο ποτέ άλλοτε σε εκλογές επιλογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές προοπτικές για τη χώρα, σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει η Αμερική» δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη Κυριακή. «Βρισκόμαστε σε αντίθετους πόλους. Είμαστε μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή» παραδέχθηκε ο Πολ Ράιαν.

Εμπνευστής νεοσυντηρητικών προτάσεων και νομοσχεδίων στο Κογκρέσο, ο Πολ Ράιαν, 42 ετών, είναι ο εκλεκτός των ακραίων συντηρητικών, το «χρυσό παιδί» του Κόμματος του Τσαγιού που φροντίζει να του πλέξει τον θρύλο της μοναδικότητας. Ο ανερχόμενος αστέρας των Ρεπουμπλικανών – ο οποίος στοχεύει τον Λευκό Οίκο για την αναμέτρηση του 2016 (εκτός αν εφέτος τον κερδίσει ο Μιτ Ρόμνεϊ, οπότε μεταθέτει την ημερομηνία για το 2020) – σε ηλικία 28 ετών, το 1998, εκλέχθηκε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Γουισκόνσιν. Πατέρας τριών παιδιών, έχει γνώμη για κάθε ζήτημα οικονομικής σημασίας και χρησιμοποιεί γλώσσα «επαναστατική» στις αγορεύσεις του στο Κογκρέσο, γεγονός που του έχει δημιουργήσει προβλήματα. Το «πιστεύω» του όμως περιορίζεται στο ότι «το κράτος χρειάζεται έναν ριζοσπαστικό μετασχηματισμό», κατευθυντήρια γραμμή του οποίου πρέπει να είναι η «γενναία περικοπή των λεγόμενων κοινωνικών δαπανών». Με οδηγό και άξονα αυτές τις ιδέες εισήγαγε πέρυσι στη Βουλή το διαβόητο νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών για τον προϋπολογισμό με τον φανφαρόνικο τίτλο «Ο δρόμος προς την ευημερία». Το περιεχόμενό του είναι σήμερα το λάβαρο των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, η βασική προγραμματική συνθηματολογία την οποία ασπάζεται και ο προεδρικός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε προεκλογική περίοδο ο ρόλος του κράτους και η δυναμική της παρέμβασής του στη λειτουργία του. Η σχετική συζήτηση συνεχίζεται επί δεκαετίες και… διέπρεψαν σ’ αυτήν οι πρόεδροι Ρόναλντ Ρίγκαν και Τζορτζ Μπους ο νεότερος. Είναι όμως η πρώτη φορά που εκφράζεται τόσο έντονα και δεν αποκλείεται να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Με κατεύθυνση τη σχεδόν πλήρη ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και τις «ασύμμετρες περικοπές» σε κρατικά κονδύλια που αφορούν την υγεία, την επιδότηση των υπερηλίκων αλλά και την έρευνα – με εξαίρεση αυτήν που αφορά την άμυνα και την ασφάλεια -, ο Πολ Ράιαν «βλέπει» μιαν «εθνική πολιτική για την ανόρθωση της Αμερικής» η οποία προϋποθέτει έναν προϋπολογισμό όπου οι συνολικές κρατικές δαπάνες δεν θα ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ και σταδιακά θα μειώνονται περισσότερο. (Σημειώνεται ότι το 1% αντιστοιχεί, χονδρικά, σε 150 δισ. δολάρια.) Σήμερα, παρά τις περικοπές που επέβαλε το συντηρητικό Κογκρέσο στα προγράμματα Ομπάμα, ο αμερικανικός προϋπολογισμός προνοεί κρατικές δαπάνες 22,5% του ΑΕΠ.
Οι ιδέες του Ράιαν – πρόγραμμα των Ρεπουμπλικανών – προκαλούν φυσικά αντιδράσεις. Με ενθουσιασμό γίνoνται δεκτές π.χ. από το Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο εκφράζει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, από την Εθνική Ομοσπονδία των Επιχειρηματιών, από το Εθνικό Συμβούλιο Πιστωτικών Ιδρυμάτων κτλ. Η «Wall Street Journal» (13/8) βεβαιώνει ότι το 70%-100% των «ανεξάρτητων» επιχειρηματιών υποστηρίζει το πρόγραμμα Ράιαν. Η Υπηρεσία Προϋπολογισμού του Κογκρέσου βλέπει διαφορετικά τα πράγματα. Αν το σχέδιο του Ράιαν εφαρμοστεί, τότε το 2050 το σύνολο των κρατικών εξόδων της Αμερικής, περιλαμβανομένων των κονδυλίων για την άμυνα και την ασφάλεια, περιορίζεται σε κάτω από 4% του ΑΕΠ. Και επειδή η άμυνα απορροφά και θα συνεχίσει να απορροφά τουλάχιστον το 3%, δεν μένει για τις υπόλοιπες κρατικές δαπάνες ούτε το 1% – στις οποίες δαπάνες περιλαμβάνονται η έρευνα, η Παιδεία αλλά και το οδικό δίκτυο της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι «η κυβέρνηση επιστρέφει στον ρόλο που είχε στις αρχές του 19ου αιώνα» έγραψε ο «New Yorker».
Το «δίδυμο RR» συγκεντρώνει τις επικρίσεις και των ακροδεξιών και των νεοσυντηρητικών. Αναγνωρίζουν ότι ο Ράιαν έχει μεγαλύτερη απήχηση από ό,τι η Σάρα Πέιλιν στις προεδρικές του 2008 – και άρα περισσότερες πιθανότητες οι Ρεπουμπλικανοί να κατακτήσουν τον Λευκό Οίκο -, ανησυχούν όμως επειδή βλέπουν το ενδιαφέρον τους να περιορίζεται στην «εσωτερική τεχνοκρατία και όχι σε σταυροφορία στο εξωτερικό», κατά το πρότυπο του Τζορτζ Μπους του νεότερου.
Εκείνοι που δεν δείχνουν να ενοχλήθηκαν από την εισβολή του νεοσυντηρητικού Πολ Ράιαν στον εκλογικό αγώνα είναι οι Δημοκρατικοί, το εκλογικό επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα. Μάλιστα μερικοί φθάνουν στο σημείο να μιλούν για «δώρο εξ ουρανού». Υπάρχει βάση στην αισιοδοξία τους. Ο Ρόμνεϊ, παρά τις προκλήσεις, ουδέποτε παρουσίασε ένα οικονομικό πρόγραμμα. Προτιμούσε τις γενικότητες και είχε τους λόγους του. Τώρα με τον Ράιαν αποκαλύπτεται και δίνει σοβαρά επιχειρήματα στο στρατόπεδο Ομπάμα.
Δημοσκοπήσεις
Μεσαία τάξη εναντίον αγορών

Η ευρύτερη κοινή γνώμη δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από το σχέδιο Ράιαν. Μπορεί να μη συμπαθεί το (συρρικνωμένο) κοινωνικό πρόγραμμα Ομπάμα, ιδιαίτερα αυτό που αφορά την υγεία και τους υπερηλίκους, αλλά τρομάζει ακούγοντας για «ριζοσπαστικούς μετασχηματισμούς» που προωθεί το «δίδυμο RR» (Ρόμνεϊ – Ράιαν) και παπαγαλίζουν οι υποψήφιοι βουλευτές και γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών στις εκλογικές περιφέρειές τους. Δημοσκόπηση της περασμένης Τρίτης βεβαιώνει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί να προηγείται του Μιτ Ρόμνεϊ κατά 5,3 μονάδες. «Θα γίνουμε μάρτυρες αιματηρής μονομαχίας μεταξύ του προστάτη της μεσαίας τάξης Ομπάμα και του θαρραλέου πιστού των αγορών, του αρχέτυπου καπιταλιστή Ρόμνεϊ» μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Ανησυχεί όμως και μια μερίδα Ρεπουμπλικανών. Προβλέπουν ότι «θα τρομάξει ο κόσμος» και θα στραφεί προς το κέντρο, δηλαδή προς τον Ομπάμα. Το «American Conservative» γράφει ότι ο Πολ Ράιαν δεν είναι ρεαλιστής, είναι «ένας ιδεολόγος με ένα σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο δεν στηρίζεται στις ανάγκες της Αμερικής αλλά στην ιδεολογία του ότι πρέπει να συρρικνώνεται η δύναμη και η ισχύς του κράτους».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk