Η οικονομική κρίση και ο νέος κανονισμός της UEFA για το οικονομικό Fair Play (FFP) καθήλωσαν το παραδοσιακά «καυτό» καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι στα καλύτερα πρωταθλήματα του πλανήτη, στα οποία η νέα αγωνιστική περίοδος ξεκίνησε αυτό το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο το ενδιαφέρον θα παραμείνει στα ύψη τόσο στην παραδοσιακά αμφίρροπη αγγλική λίγκα όσο και στην ισπανική, όπου θα κονταροχτυπηθούν και πάλι οι «αιώνιοι» αντίπαλοι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, οι οποίοι μοιράζονται τους τίτλους την τελευταία δεκαετία.
Περισσότερο χτυπήθηκε από την κρίση η Πριμέρα Ντιβισιόν όπου Ρεάλ και Μπαρτσελόνα έκαναν ελάχιστες κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι. Η πρωταθλήτρια Ισπανίας πίεσε από την αρχή του καλοκαιριού την Τότεναμ για την απόκτηση του διεθνούς κροάτη μέσου Λούκα Μόντριτς, ενώ οι Μπλαουγκράνα απέκτησαν τον ακραίο αμυντικό Ζόρντι Αλμπα, ο οποίος είχε αναδειχθεί από τις ακαδημίες τους προτού μετακομίσει στη Βαλένθια, όπου και αναδείχθηκε επαγγελματικά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο η «πρωταθλήτρια» των εφετινών μεταγραφών γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν ξόδεψε περισσότερα χρήματα από όλους τους συλλόγους της ισπανικής λίγκας! Η γαλλική ομάδα δαπάνησε 140 εκατ. ευρώ για τους Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Τιάγκο Σίλβα, Λούκας Μούρα, Μάριο Βεράτι και Εζέκιελ Λαβέτσι, ενώ όλες οι ομάδες της Ισπανίας δαπάνησαν περίπου 60 εκατ. ευρώ! Λιγότερα από τις ομάδες της Ρωσίας (110 εκατ. ευρώ), της Γερμανίας (170 εκατ. ευρώ), της Γαλλίας (190 εκατ. ευρώ), της Ιταλίας (300 εκατ. ευρώ) και της Αγγλίας (320 εκατ. ευρώ)!
Το πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει η οικονομική κρίση στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι του 2012 φαίνεται από το ισοζύγιο του κάθε πρωταθλήματος. Στην Αγγλία, π.χ., οι ομάδες δαπάνησαν 320 εκατ. ευρώ, ωστόσο εισέπραξαν από πωλήσεις μόλις 110 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα αρνητικό είναι το ισοζύγιο και για το γαλλικό πρωτάθλημα (-100 εκατ. ευρώ), για την Μπουντεσλίγκα (-50 εκατ. ευρώ) και για τη ρωσική λίγκα (-80 εκατ. ευρώ). Αντιθέτως, οι ιταλικές ομάδες, μολονότι ξόδεψαν 300 εκατ. ευρώ, εισέπραξαν… κατιτίς περισσότερο (+15 εκατ. ευρώ), όπως και οι ισπανικοί σύλλογοι, που έχουν θετικό ισοζύγιο κατά 55 εκατ. ευρώ!
Σε μέτρια επίπεδα κινήθηκαν όμως και οι «μεγάλοι» της Πρέμιερ Λιγκ. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι απέκτησε τον 21χρονο ανερχόμενο διεθνή βέλγο επιθετικό Εντέν Αζάρ από τη Λιλ (35 εκατ. ευρώ), τον 20χρονο εξελίξιμο βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό Οσκαρ από την Ιντερνασιονάλ (28 εκατ. ευρώ), καθώς και τον γερμανό διεθνή ακραίο επιθετικό της Βέρντερ Μάρκο Μαρίν (7 εκατ. ευρώ).
Η πρωταθλήτρια Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι απέκτησε τον Τζακ Ρόντγουελ της Εβερτον με 15 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική θεωρείται η ενίσχυση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την απόκτηση του ολλανδού διεθνούς στράικερ της Αρσεναλ Ρόμπιν φαν Πέρσι (28 εκατ. ευρώ) και του ιάπωνα μέσου της πρωταθλήτριας Γερμανίας Μπορούσια Ντόρτμουντ Σίντζι Καγκάβα (15 εκατ. ευρώ).
Και αν στον ευρωπαϊκό Νότο καθοριστικό ρόλο για το σφίξιμο του ζωναριού έπαιξε η οικονομική κρίση, στον «πλούσιο» ποδοσφαιρικό Βορρά αυτό που κράτησε τους συλλόγους σε λογικές μεταγραφικές κινήσεις αποδεικνύεται ότι είναι το Financial Fair Play της UEFA. Οι περισσότεροι σύλλογοι άλλωστε είναι στα «κόκκινα» και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ρισκάρουν πιθανές τιμωρίες από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, η οποία απαιτεί σταδιακά την εξισορρόπηση των ισολογισμών. Το ίδιο ισχύει και για τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, οι οποίες μπορεί να καταλαμβάνουν τα τελευταία χρόνια τις πρώτες θέσεις στη λίστα των ομάδων με τα περισσότερα έσοδα, ωστόσο φιγουράρουν και πολύ ψηλά στις αντίστοιχες λίστες με τα χρέη. Ετσι αποδεικνύεται ότι η εφετινή χρονιά είναι μια καλή ευκαιρία για τους υπερχρεωμένους συλλόγους της Ευρώπης να εκμεταλλευτούν τα αυξημένα μπόνους της UEFA τόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ όσο και στο Γιουρόπα Λιγκ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ