Οι Μεσσήνιοι «αδιάφθοροι» του Σαμαρά

Για τον ιστορικό ηγέτη της γαλλικής Δεξιάς στρατηγό Ντε Γκωλ η επιλογή των συνεργατών έχει μεγάλη σημασία διότι από μια τέτοια απόφαση κρίνεται και ο ίδιος. Ο Μάο στο περίφημο Κόκκινο Βιβλίο συστήνει την επιλογή των εμπίστων στελεχών που θα επιβλέπουν αντί των ικανών με το επιχείρημα ότι θα έχουν κοντά τους έναν αριθμό ικανών συμβούλων που «θα κάνουν τη δουλειά» ενώ οι έμπιστοι θα επιβλέπουν.

Για τον ιστορικό ηγέτη της γαλλικής Δεξιάς στρατηγό Ντε Γκωλ η επιλογή των συνεργατών έχει μεγάλη σημασία διότι από μια τέτοια απόφαση κρίνεται και ο ίδιος. Ο Μάο στο περίφημο Κόκκινο Βιβλίο συστήνει την επιλογή των εμπίστων στελεχών που θα επιβλέπουν αντί των ικανών με το επιχείρημα ότι θα έχουν κοντά τους έναν αριθμό ικανών συμβούλων που «θα κάνουν τη δουλειά» ενώ οι έμπιστοι θα επιβλέπουν. Αν παρατηρήσει κανείς τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού το τελευταίο διάστημα, θα διαπιστώσει ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να τοποθετηθούν πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του σε ορισμένες θέσεις-κλειδιά. Ορισμένοι τους ονομάζουν «οι αδιάφθοροι του Σαμαρά», που ομνύουν πίστη στον αρχηγό και στον κοινό στόχο, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλουν και άλλες τοποθετήσεις το προσεχές διάστημα με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης καθώς ακόμη δεν έχει τελειώσει η στελέχωση της κρατικής μηχανής.
Η πρόσφατη επιλογή να αντικατασταθεί από την ηγεσία του ΣΔΟΕ ο κ. Ι. Διώτης από τον κ. Στ. Στασινόπουλο άνοιξε τη συζήτηση για τους «ανθρώπους του προέδρου». Ποιοι είναι και από πού προέρχονται, αλλά και τι δεσμούς έχουν με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος ορίζει πρόσωπα που γνωρίζει σε ειδικά πόστα τα οποία θεωρούνται κομβικής σημασίας για τον ίδιο.
Ο Πρωθυπουργός με προσωπική του απόφαση και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, αποφάσισε να αναλάβει την ηγεσία του ΣΔΟΕ ο κ. Στασινόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει προϊστάμενος της Εφορίας Μεσσήνης.
Ο κ. Στασινόπουλος, επικεφαλής σειράς δημοτικών επιχειρήσεων στον Δήμο Καλαμάτας, όπως και δημοτικός σύμβουλος, ανήκει στον σκληρό πυρήνα των εμπίστων ανθρώπων του Πρωθυπουργού.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, ο κ. Κ. Λουρόπουλος, με καταγωγή από τη Μεσσηνία, ο οποίος επί 32 χρόνια έχει λειτουργήσει στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της οικονομίας ως εξωτερικός σύμβουλος και έχει μελετήσει και υλοποιήσει μεγάλα έργα μετασχηματισμού επιχειρήσεων και οργανισμών.
Ο κ. Λουρόπουλος το 1991 ίδρυσε το ελληνικό γραφείο της Andersen Consulting (σήμερα Accenture) και τη διετία 1998 -1999 συνεργάστηκε με την Ernst & Young ως Partner επικεφαλής των συμβουλευτικών υπηρεσιών στη ΝΑ Ευρώπη.
Για την… ιδιαίτερα σημαντική θέση του διοικητή της ΕΥΠ επελέγη ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ο κ. Θ. Δραβίλλας, τον οποίο είχε κοντά του τα τελευταία χρόνια. Ο Αρκάς κ. Δραβίλλας ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός είχε τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση επί διακυβέρνησης Καραμανλή, ενώ όταν ο κ. Σαμαράς εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τον ακολούθησε αρχικά στη Ρηγίλλης και στη συνέχεια στη Συγγρού.
Ενα ακόμη πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά τοποθετήθηκε στην κορυφή της Εθνικής Τράπεζας. Η επιλογή του κ. Αλ. Τουρκολιά μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού ο Πρωθυπουργός συνδέεται μαζί του πάρα πολλά χρόνια, ενώ όσοι γνωρίζουν το «γαλάζιο» παρασκήνιο έχουν να λένε για τη στενή φιλία τους.
Ο κ. Τουρκολιάς ήταν το πρόσωπο που έφερε τον κ. Σαμαρά, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε επαφή με τον εφοπλιστικό κόσμο και προσπάθησε να διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα.
Εκτός όμως από τον κρατικό μηχανισμό στην κυβέρνηση έχουν τοποθετηθεί και δύο πρόσωπα που αποτελούν προσωπική επιλογή του κ. Σαμαρά και στα οποία ο Πρωθυπουργός υπολογίζει αρκετά. Ο ένας είναι ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης (γενικός διευθυντής του Φορολογικού Τμήματος της KPMG) και ο άλλος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος έχει την ευθύνη της ενέργειας (αγωγοί φυσικού αερίου, έρευνες για πετρέλαιο, υδρογονάνθρακες κτλ.).
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να κάνει την έκπληξη και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, καθώς θεωρεί τον συγκεκριμένο χώρο άμεσης προτεραιότητας για πολλούς λόγους. Για τη θέση του προέδρου του ΕΟΦ έχει κλειδώσει το όνομα του καθηγητή-διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθ. Παπαβασιλείου, επιστήμονα με πλούσιο βιογραφικό.
Αρης Ραβανός

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk