ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Χωρίς αστυνομικούς θέλησε να περπατήσει στην Αθήνα από το υπουργείο στο Σύνταγμα και στους γύρω δρόμους – και να δειπνήσει στην Κηφισιά – παραμονές Δεκαπενταύγουστου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος συνήθιζε τα τελευταία χρόνια να κατεβαίνει στην εργασία του, στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στου Μακρυγιάννη, με το μετρό. Χάρηκε γιατί οι περαστικοί όχι μόνο τον αναγνώρισαν, αλλά του μίλησαν ανοιχτά και φιλικά για τις δυσκολίες που περνούν.

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
Μόνος στην Αθήνα
 • Χωρίς αστυνομικούς θέλησε να περπατήσει στην Αθήνα από το υπουργείο στο Σύνταγμα και στους γύρω δρόμους – και να δειπνήσει στην Κηφισιά – παραμονές Δεκαπενταύγουστου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος συνήθιζε τα τελευταία χρόνια να κατεβαίνει στην εργασία του, στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στου Μακρυγιάννη, με το μετρό. Χάρηκε γιατί οι περαστικοί όχι μόνο τον αναγνώρισαν, αλλά του μίλησαν ανοιχτά και φιλικά για τις δυσκολίες που περνούν.
 • Ο υπουργός-κολυμβητής (σκίτσο) εφέτος έχασε τα μπάνια του και όχι μόνο αυτό, αλλά έμεινε μόνος αφού η οικογένειά του – η σύζυγός του και οι δύο κόρες του – πήγε στη Σύρο για ολιγοήμερες διακοπές.
Ποινή «λουκέτο»
 • Μετά την Τήνο και το προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη ο ναξιώτης υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρέδωσε όλα τα εναλλακτικά σενάρια για τα μέτρα του τομέα του που αφορούν τις συντάξεις και τα εφάπαξ επιδόματα, που θα καταβάλλονται πλέον με πιο αυστηρούς όρους (περισσότερα ένσημα και ανάλογα με τα ασφάλιστρα που έχει καταβάλει ο καθένας), και τα κοινωνικά επιδόματα υπό προϋποθέσεις και ετοιμάζει την ατζέντα του.
 • Ως το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμος ο μηχανισμός για να μην καταβάλλονται σε κανέναν συντάξεις-«μαϊμού» και να εισπραχθούν οι «αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις», εργασία που έχει ανατεθεί στον γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Κοκκόρη, και ακολουθούν οι αποφάσεις για την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας», δηλαδή της ανασφάλιστης εργασίας. Ποινή για όλους όσοι συλλαμβάνονται θα είναι όχι τα πρόστιμα που επιβάλλονται και σήμερα χωρίς να αποτρέπουν κανέναν από την εισφοροδιαφυγή αλλά το «λουκέτο» καταστημάτων και επιχειρήσεων που κατά σύστημα απασχολούν έλληνες και μετανάστες ανασφάλιστους.
Τα κλειδιά των φόρων
 • Συνάντηση με την Ενωση Διοικητικών Δικαστών είχε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης πριν από τον Δεκαπενταύγουστο και συζήτησαν με τον πρόεδρο της Ενωσης κ. Γεώργιο Φαλτσέτο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης την πορεία εκδίκασης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που υπερβαίνουν τις 100.000. Οι δικαστές υπέβαλαν τις προτάσεις τους ζητώντας καλύτερη συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο παραπέμπει στη Δικαιοσύνη φακέλους και υποθέσεις που μπορούσαν να κλείσουν στις εφορίες…
 • Ο κ. Μαυραγάνης ευχαρίστησε το προεδρείο για την ενημέρωση και τις προτάσεις που του υπέβαλαν γνωρίζοντας ότι οι δικαστές κρατούν τα κλειδιά για την αύξηση των εσόδων του κράτους.
Αλλαγές
 • Είναι αλήθεια ότι έρχονται αλλαγές όχι μόνο στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ αλλά και σε Ταμεία και οργανισμούς που υπάγονται στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης; Οι υπουργοί γνωρίζουν, αλλά οι αρχηγοί θα αποφασίσουν…
O «red» Πάνος
 • Να κι ένας υπουργός που δεν έχει συναντήσει ποτέ την τρόικα. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, θέλοντας να αντικρούσει σχόλια που στηρίχθηκαν σε ανακοινώσεις κομμάτων για τις σχέσεις του υπουργείου με την τρόικα,«ουδέποτε συναντήθηκε με την τρόικα ή με οποιοδήποτε τεχνικό κλιμάκιο ξένων ειδικών που την επικουρούν στο έργο της».
 • Για τα θέματα του προϋπολογισμού και της περικοπής δαπανών το υπουργείο του συνεργάζεται με το υπουργείο Οικονομικών και αποστέλλει τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όποτε του ζητηθεί για να συμμετάσχουν στις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν εκεί με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
 • Ο ίδιος δεν θέλει να τους βλέπει. Είναι κι αυτό μια στάση…
Ο κουρέας της Κέρκυρας
 • Τον θυμόσαστε τον συμπαθή Κερκυραίο ο οποίος με επιστολή του στον τέως υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ζητούσε να του απαντήσει αν μπορεί να ανοίξει κουρείο στην πατρίδα του; Τελικά έπειτα από έξι μήνες ο κ. Σπύρος Πρίφτης έλαβε απάντηση από το υπουργείο Υγείας. Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ποιότητας Ζωής τον πληροφόρησε ότι ο νόμος περί απελευθέρωσης επαγγελμάτων αίρει ορισμένους περιορισμούς (γεωγραφικούς κτλ.) αλλά δεν αλλάζει το καθεστώς για τους κουρείς και τα κομμωτήρια και αν ο ίδιος δεν έχει πτυχίο και προϋπηρεσία δεν μπορεί να ανοίξει κουρείο.
 • Επειτα από αυτό ο κουρέας της Κέρκυρας απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και περιμένει απάντηση…
Ο νέος συντονιστής
 • Συντονιστή για να τρέξουν οι αποκρατικοποιήσεις και να ετοιμαστεί το συντομότερο το νομοσχέδιο-«σκούπα» που κρίθηκε αναγκαίο για να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν στην είσοδο ιδιωτών τοποθέτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Επέλεξε τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Τάκη Μπαλτάκο,ο οποίος θα πρέπει να συνεννοηθεί γρήγορα με εννέα υπουργεία ώστε το σχέδιο νόμου να βρίσκεται στη Βουλή πριν από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου, ημέρα που ανοίγει η Βουλή.
 • Αν και τα εμπλεκόμενα υπουργεία έχουν διορία λίγες ημέρες για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ο κ. Μπαλτάκος φαίνεται ότι θα είναι έτοιμος τη Δευτέρα, αφού έχει συγκεντρώσει τις προτάσεις των περισσότερων υπουργών.
Η λίστα
 • Με την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου όλοι ελπίζουν ότι το πρόγραμμα θα ξεκολλήσει και θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης
– της ΔΕΠΑ, για την οποία υπάρχει έντονο ισραηλινό ενδιαφέρον,
– της ΔΕΣΦΑ,
– του ΟΠΑΠ,
– των Κρατικών Λαχείων,
– των παραλιών Αφάντου στη Ρόδο και Κασσιόπη στην Κέρκυρα,
– του Ελληνικού,
– του Golden Hall,
– 48 ακινήτων του Δημοσίου, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα κτίρια των υπουργείων Δικαιοσύνης στη Μεσογείων, Υγείας και Παιδείας στο Μαρούσι και Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας.
Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν και τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια και οι μαρίνες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk