Το Επταήμερο του Διόδωρου

Πέρασε ο Δεκαπενταύγουστος, προσπεράσαμε το μέσο του μήνα που τρέφει τους έντεκα και έχουμε εξασφαλίσει δυνάμεις για τον μισό επόμενο χρόνο, ως και τον Φεβρουάριο δηλαδή• αν πάνε όλα καλά ως το τέλος του μήνα, θα έχουμε εξασφαλίσει ψυχικά εφόδια μέχρι του χρόνου τον Ιούλιο – για μετά θα αναλάβει ο επόμενος Αύγουστος, του 2013.

Το Επταήμερο του Διόδωρου | tovima.gr
Λίγοι για πολλούς

Το καινούργιο αυγουστιάτικο φεγγάρι

Πέρασε ο Δεκαπενταύγουστος, προσπεράσαμε το μέσο του μήνα που τρέφει τους έντεκα και έχουμε εξασφαλίσει δυνάμεις για τον μισό επόμενο χρόνο, ως και τον Φεβρουάριο δηλαδή• αν πάνε όλα καλά ως το τέλος του μήνα, θα έχουμε εξασφαλίσει ψυχικά εφόδια μέχρι του χρόνου τον Ιούλιο – για μετά θα αναλάβει ο επόμενος Αύγουστος, του 2013.

Κάτι ήξεραν τα παλιά χρόνια οι κοινωνίες που είχαν επιλέξει τον Σεπτέμβριο για αρχή του νέου χρόνου, όταν οι άνθρωποι άρχιζαν να συμμαζεύονται από τα καλοκαιρινά ξεσαλώματα. Είναι ίσως το μόνο σωστό που χαρακτηρίζει την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, το ότι συνεχίζει να ξεκινά το εκκλησιαστικό έτος μαζί με τα σχολεία. Ο Ιανουάριος είναι στη μέση του πουθενά, πώς τους ήρθε των Ρωμαίων να τον διαλέξουν για πρώτο μήνα του χρόνου είναι απορίας άξιον.
  • Βέβαια, η συλλογιστική περί του «μήνα που τρέφει τους έντεκα» προϋποθέτει ότι ισχύουν οι παραδόσεις του παλιού καλού καιρού, του προ κρίσεως καιρού, τότε που και εργαζόμενοι υπήρχαν και οι περισσότεροι μπορούσαν να έχουν έναν μήνα άδεια.
Σήμερα, στην Ελλάδα των 10.800.000 μόνιμων κατοίκων, όπως μας μέτρησε η ΕΛΣΤΑΤ, μόνο 3.800.000 εργάζονται για να θρέψουν τα υπόλοιπα 7.000.000. Υπάρχουν κάπου 2.000.000 παιδιά, φοιτητές, υπερήλικοι, αργόσχολοι εισοδηματίες, 1.150.000 άνεργοι και 3.000.000 συνταξιούχοι που βρίσκονται σε μόνιμες διακοπές ή τουλάχιστον μπορούν να διαλέγουν τον μήνα που τρέφει τους έντεκα κατά βούλησιν. Και να πηγαίνουν στη Μύκονο, στην Ιμπιζα, στο Παρίσι ή στο Λονδίνο – ή και στη Χαβάη. Να έχει άραγε δουλειά το ζευγάρι του τραγουδιού «θέλω να πάμε στη Χαβάη» που ήθελε να σπάσει τη ρουτίνα της καθημερινότητας στο εξωτικό νησί;
Ούτε λίγο ούτε πολύ κάθε Ελληνίδα και Ελληνας πρέπει με τη δουλειά του να τρέφει τον εαυτό του και άλλους δύο από αυτούς που δεν εργάζονται. Δύσκολο έργο – και ακόμα δυσκολότερο αν σκεφθεί κανείς ότι σχεδόν οι μισοί από τους εργαζομένους φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν, άρα το βάρος πέφτει στους άλλους μισούς. Και Ατλαντες να ήσαν, πάλι θα δυσκολεύονταν. Πώς στο διάβολο να ορθοποδήσει η χώρα;
Οπλα φτώχειας
  • Εμφανίστηκε όμως από Μεσσηνίας εφοριακός κάποιος κύριος Στέλιος Στασινόπουλος που θα αναλάβει επικεφαλής του ΣΔΟΕ, θα πατάξει τη φοροδιαφυγή και θα ανασάνουν οι Ατλαντες. Βασικό του προσόν ότι προέρχεται από την εκλογική περιφέρεια του Πρωθυπουργού, γεγονός που προφανώς τον καθιστά ικανότερο του Γιάννη Διώτη που αντικαθιστά – ο τελευταίος απλώς τη 17Ν είχε συλλάβει, η φοροδιαφυγή αποδεικνύεται πιο ανθεκτική. Αλλά ας μην απογοητευόμαστε, μερικές φορές υπάρχουν και άξιοι πρωθυπουργικοί φίλοι.
  • Οπως και άξιοι πολιτικοί – ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ας πούμε, που δηλώνει πως θα ευτυχήσει αν η χώρα χρεοκοπήσει διότι «η χρεοκοπία είναι το όπλο του φτωχού» – ίσως και το «όπλο» των πτωχών τω πνεύματι.
Αν όμως πράγματι ισχύει ότι η κυβέρνηση είναι που «οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία και στην έξοδο από την ευρωζώνη», όπως καταγγέλλει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προκειμένου να υποστηρίξει τον γίγαντα της οικονομικής σκέψης Παναγιώτη Λαφαζάνη, τότε ο θερμός θιασώτης της πτωχεύσεως βρίσκεται σε λάθος κόμμα, θα πρέπει να σταλεί να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.
  • Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και το «Spiegel»: δεν θα τα βγάλετε πέρα, καιρός να το πάρετε απόφαση και να χρεοκοπήσετε, συνιστά το περιοδικό – μας συστήνει δηλαδή να αυτοκτονήσουμε με το λαφαζάνειο όπλο και να ελπίζουμε στη μέλλουσα ζωή. Ομως υπάρχουν και αισιόδοξοι: ετοιμάζεται νέο κούρεμα 70-100 δισεκατομμυρίων, προβλέπει το Ρόιτερς, ώστε να σωθεί η Ελλάδα και να μην αυτοκτονήσει.
Διαφορετικές εκτιμήσεις βασισμένες σε διαφορετικές πληροφορίες από διαφορετικές πηγές – από αυτές που θέλουν τη σωτηρία μας και από αυτές που θέλουν τον θάνατό μας, ημερολόγιό μου.
  • Εμείς τι θέλουμε; Υποκρινόμαστε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σωθούμε αλλά όλο κοντύτερα στην αυτοκτονία μάς βλέπω, ημερολόγιό μου.
Η δύναμη της βλακείας
  • Γενικώς, η υποκρισία θριαμβεύει φέτος τον Αύγουστο: την ημέρα που η Βρετανία (τοις Αμερικανών ρήμασι πειθόμενη) απειλεί ότι θα συλλάβει τον Ασάνζ των WikiLeaks εισβάλλοντας αν χρειαστεί στην πρεσβεία του Ισημερινού που του παραχώρησε πολιτικό άσυλο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για την ελευθερία του Τύπου στην Αίγυπτο. Και την ημέρα που το δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τις Pussy Riot σε δύο χρόνια φυλάκιση για χουλιγκανισμό, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για το κατά πόσον η Βρετανία σέβεται τα διπλωματικά θέσμια. Τέλος, η Σουηδία ζητά την έκδοση του Ασάνζ για βιασμό: όταν η Αμερική αποφάσισε να τον συλλάβει, δύο κυρίες θυμήθηκαν ότι έκαναν σεξ μαζί του συναινετικά μεν αλλά χωρίς προφυλακτικό – που είναι ποινικό αδίκημα για τους άνδρες εκεί. Από την άλλη, μπορεί η κυβέρνηση του Ισημερινού να έδωσε άσυλο στον Ασάνζ, οι αντιπολιτευόμενοι δημοσιογράφοι όμως δεν καλοπερνούν εκεί.
Ολα αυτά, επειδή ο αμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ παρέδωσε στον Ασάνζ χιλιάδες απόρρητα τηλεγραφήματα, αυτός τα δημοσίευσε στο WikiLeaks από όπου τα πήραν οι μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, γελοιοποιώντας τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας – που θέλουν τώρα να εκδικηθούν, να κλείσουν τον Ασάνζ φυλακή (ή να τον στείλουν στην ηλεκτρική καρέκλα αν μπορέσουν) για να αποδείξουν ότι και αν ακόμη είναι ηλίθιες και ανίκανες πρέπει να τις σεβόμαστε επειδή είναι ισχυρές.
Αλλες μυστικές υπηρεσίες συμπαραστέκονται στους Αμερικανούς, άλλες τους αντιμάχονται. Με θύματα την ελευθεροτυπία και τα δικαιώματα της γυναίκας, στα οποία αμφότερα υποτίθεται πρωτοστατούν οι Σκανδιναβοί – η συμπεριφορά της Σουηδίας με στενοχωρεί περισσότερο από όλα, η προθυμία της να διευκολύνει τις υπηρεσίες της Αμερικής. Ισως επειδή υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ πανίσχυρων βλακών, επικεφαλής αντίστοιχης ηλιθιότητας οργανισμών.
Αυτό είναι, μου φαίνεται, το μεγάλο πρόβλημα της Αμερικής σήμερα: έχει χάσει την ευφυΐα, τα πολιτιστικά στοιχεία που την έκαναν ηγέτιδα δύναμη, που έκαναν τόσους να τη θαυμάζουν και να την εκτιμούν. Της έχει μείνει μόνο η δύναμη και την ενδιαφέρει μόνο να τη φοβόμαστε. Αλλά χωρίς την πολιτιστική ανωτερότητα καμιά χώρα δεν πάει πολύ μακριά.
Αυγουστιάτικα φεγγάρια
Παρασκευή 17 Αυγούστου σήμερα, οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου τέλειωσαν την περασμένη Κυριακή, μετακομίζουν στο Ρίο Ιανέιρο – από όπου όμως ήδη καταφθάνουν συμπατριώτες ολυμπιονίκες: 3 μετάλλια, 1 αργυρό και 2 χάλκινα κέρδισαν οι μαθητές και οι μαθήτριες που έλαβαν μέρος στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής• το γεγονός είναι σημαντικότατο διότι μεταξύ των τιμηθέντων είναι και η 16χρονη Κρινιώ Μαρούδα, που κέρδισε χάλκινο μετάλλιο – γειτονοπούλα και σχεδόν συμμαθήτρια αφού τελείωσε φέτος τη Β’ Λυκείου στα Λεχαινά το σπουδαίο κορίτσι, κάτι που είχε συμβεί και σε μένα προ δεκαετιών.
  • Η όμορφη σύμπτωση είναι πως τη συνόδευαν ως προπονητές στο Ρίο ο παλιόφιλος Τζώνης Σειραδάκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Λουκάς Ζαχείλας της εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος με έδρα προάστιο της Δράκειας, τον Βόλο, και πρόεδρο τον Εμμανουήλ Γλυνζώνιο – είναι σαν να το πήρα εγώ το μετάλλιο, ημερολόγιό μου.
Είναι γνωστό πως στα διεθνή τεστ που γίνονται, συνήθως από τον ΟΟΣΑ, για έλεγχο των γνώσεων των μαθητών, η πατρίδα της φιλοσοφίας πατώνει. Τώρα πώς καταφέρνουν μερικά παιδιά να διακρίνονται σε τέτοιες παγκόσμιες εκδηλώσεις παρά το μίσος για τη γνώση που υπάρχει στη χώρα μας, είναι μέγα μυστήριο. Πρέπει να φταίνε οι καθηγητές στο σχολείο και οι προπονητές τους που τα ντοπάρουν με αγάπη για την επιστήμη – εντελώς ανθέλληνες δηλαδή.
  • Το μετάλλιο της Κρινιώς θα εκτεθεί στον ουρανό των Λεχαινών στις 31 Αυγούστου, θα είναι σαν να έχουμε δεύτερη πανσέληνο τον ίδιο μήνα εκείνη την ημέρα, ίσως ευνοηθούν και άλλες περιοχές από το φαινόμενο: θα απολαμβάνουν για δεύτερη φορά το αυγουστιάτικο φεγγάρι και δεν θα ξέρουν γιατί.
  • Ακόμα πιο περίεργο θα είναι το αστρονομικό γεγονός που θα συμβεί αύριο, Σάββατο 18 του μηνός, ημερολόγιό μου, στο Νιοχώρι της ευρύτερης περιοχής των Λεχαινών, που θα καταγραφεί ως «η νύχτα με τα δυο φεγγάρια» στα κιτάπια των χρονογράφων του κάμπου – τόσο θα λάμπουν οι δύο νύφες, η Ιριδα και η Διονυσία που θα παντρευτούν τον Βασίλη και τον Κάρλος.
Είμαι και εγώ καλεσμένος και πρέπει να ετοιμαστώ, να ψάξω να βρω τι θα φορέσω, να σκεφθώ τι ύφος θα έχω, τι θα πω όταν θα ευχηθώ – και κυρίως να προετοιμαστώ για τον χορό. Οι γάμοι είναι πάντα ευκαιρίες και για άλλα ζευγαρώματα, δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό.

Γραμματοκιβώτιο


Πού να ήταν και για καμιά τετραετία πρόεδρος της Bουλής… Oχι τις κόρες του αλλά και τις γάτες του θα είχε διορίσει.

Γ. Κ., @otenet.gr
***
Κατά Λαφαζάνη, η χρεοκοπία είναι το όπλο των αδυνάτων και όχι μπαμπούλας. Iσως εννοεί ότι αν χρεοκοπήσουμε θα πυροβολιόμαστε στους δρόμους σαν αγρίμια. Εξ ου και το όπλο. Οσο για τον μπαμπούλα, αποκτήσαμε έναν ακόμα… τον Λαφαζάνη.
Ν. Κτιστάκης, @gmail.com
***
Αναρωτιέμαι: ο Θόδωρος Πάγκαλος δεν ντρέπεται καθόλου; Επί δύο χρόνια αντιπρόεδρος έγραφε και ξανάγραφε τη λίστα των δημόσιων οργανισμών που πρέπει να διαλυθούν ή να συγχωνευθούν και μετά πήγαινε ταξιδάκια στο εξωτερικό, όπου ενίοτε τον αποδοκίμαζαν. Το κόστος της άνευ ουσίας και έργου αντιπροεδρίας του είχε υπολογισθεί από τους εχθρούς του σε 1.000.000 ευρώ τον χρόνο – για τηλέφωνα, ταξίδια, μισθούς του ίδιου και συνεργατών και άλλα «λειτουργικά». Και έρχεται τώρα να μας πει «μαζί τα φάγαμε»; Ενώ ετοιμάζονται να κόψουν 30 ευρώ από τις συντάξεις του ΟΓΑ ώστε να περισσεύουν για τους αντιπροέδρους; Ελεος πια!
Παύλος Αλικαρνασσού
***
Πόσο με είχαν συγκινήσει οι πύρινοι λόγοι των εκπροσώπων των φαρμακοποιών κατά της ανάλγητης κυβέρνησης που θα δίνει άχρηστα γεννόσημα και θα εμπορευματοποιήσει την υγεία δίνοντας νέες άδειες για φαρμακεία… Πολύ περισσότερο συγκινούμαι τώρα που από ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη δική μου υγεία δεν θα εκτελούν τις συνταγές αν δεν τους τις πληρώνω τοις μετρητοίς.
Γιάννα από το Αργοστόλι
***
Αδικη η κριτική σου και θεμελιώδης η άγνοιά σου, Διόδωρε. Απλή ανάγνωση του βιβλίου «Μπουσίντο – Ο κώδικας των Σαμουράι» του Ιναζό Νιτόμπε (μετάφραση – πρόλογος – σχολιασμός Βύρων Πολύδωρας) θα σου δίδασκε ότι 48ωρη ενάσκηση πολιτειακού αξιώματος και ρουσφετολογικός διορισμός θυγατέρας είναι η προϋπόθεση για τη μετεξέλιξη ενός Σαμουράι σε Σαβουράι.
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk