Συνταξιούχοι και φοροφυγάδες

Οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί καλούνται και πάλι να καλύψουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτάκτων μέτρων για τη διετία 2013-2014, ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στη μείωση των μισθών και συντάξεων πρέπει να προστεθεί η αυξημένη φορολογία των εισοδημάτων και η συνέχιση του χαρατσιού, που θα περιληφθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Συνταξιούχοι και φοροφυγάδες | tovima.gr
Οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί καλούνται και πάλι να καλύψουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτάκτων μέτρων για τη διετία 2013-2014, ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στη μείωση των μισθών και συντάξεων πρέπει να προστεθεί η αυξημένη φορολογία των εισοδημάτων και η συνέχιση του χαρατσιού, που θα περιληφθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Είναι αυτονόητο ότι τα ποσά αυτά, τα οποία υπερβαίνουν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην αγορά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Νέοι άνεργοι θα προστεθούν στη στρατιά των χιλιάδων ανέργων, που έχουν χάσει την ελπίδα για να βρουν οποιαδήποτε δουλειά.
Τα μέτρα είναι άνισα και άδικα και δοκιμάζουν την αντοχή και τη συνοχή της κοινωνίας. Οταν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να περικόψει 2,6 δισ. από τις συντάξεις, 1 δισ. από τα επιδόματα, 1 δισ. από τους μισθούς και «ευελπιστεί» να εισπράξει μόνο ένα (1) δισ. από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους φοροφυγάδες η αδικία είναι εξόφθαλμη και προκλητική.
Πέρασαν δύο σχεδόν χρόνια από τις πομπώδεις ανακοινώσεις για τους φοροφυγάδες γιατρούς του Κολωνακίου και το σίριαλ των ανακοινώσεων του ΣΔΟΕ για τη φοροδιαφυγή συνεχίζεται με πρόσφατη προβολή των ελέγχων στις τουριστικές περιοχές. Ενα πρώτο δείγμα στα νησιά του Αιγαίου απέδειξε ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν. Σε τρεις μέρες πραγματοποιήθηκαν 604 έλεγχοι. Βρέθηκαν 356 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 2.010 παραβάσεις! Ανάλογη εικόνα και σε άλλες τουριστικές περιοχές. Πολύ καλή η δουλειά του ΣΔΟΕ. Ποια είναι, όμως, η συνέχεια;
Από επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι η παραοικονομία ενός χρόνου φθάνει τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ, που ισοδυναμούν με τα φορολογικά μέτρα και τις περικοπές μισθών και συντάξεων των δύο Μνημονίων, από τον Μάιο 2010 μέχρι το 2014!
Το σύνολο της φοροδιαφυγής έχει υπολογισθεί σε 15 δισ. τον χρόνο, ενώ η φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ σε 6,5%. Να σημειωθεί ότι ο ΦΠΑ έχει εισπραχθεί από τους πολίτες και έχει παρακρατηθεί από τους επιχειρηματίες ή τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πρόκειται για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Προβάλλεται από μικρούς επιχειρηματίες η δικαιολογία ότι με την κρίση κατακρατούν τον ΦΠΑ για να καλύψουν τα έξοδά τους. Υπάρχει κάποια αλήθεια. Αλλά, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό καλούνται να το καλύψουν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι!
Η τρόικα από τους δικούς της ελέγχους διαπίστωσε ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής δεν αποδίδουν και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ούτε τα έσοδα από τα πρόστιμα μπορεί να εισπράξει. Το 2009 είχαν επιβληθεί από το ΣΔΟΕ πρόστιμα ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Εισπράχθηκε μόνο το 2%, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν είχε εισέλθει σε βαθιά κρίση. Κατά τη διετία 2010-2011 είχαν επιβληθεί πρόστιμα 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και εισπράχθηκαν μόνο 50-60 εκατομμύρια! Εάν είχε εισπραχθεί το 50% των προστίμων και του ΦΠΑ, αλλά και μέρος της φοροδιαφυγής, όχι μόνο νέα μέτρα δεν θα χρειάζονταν, αλλά θα υπήρχε η δυνατότητα και μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα.
Οι αριθμοί αποκαλύπτουν το πλέον αδύνατο τομέα του δημοσιονομικού μηχανισμού, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με το κράτος δικαίου. Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς ανέλαβε την προσωπική ευθύνη να αντικαταστήσει, κάπως άκομψα, τον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη με προσωπικό φίλο του, πρώην προϊστάμενο της Εφορίας Καλαμάτας.
Προφανώς έχει εμπειρία προσωπική και από μέσα των αδυναμιών και των δυνατοτήτων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Τα αποτελέσματα θα αποδείξουν εάν ήταν σωστή η επιλογή και δεν εντάσσεται και αυτή, όπως κάποιες άλλες, σε κομματικές ή προσωπικές υποχρεώσεις.
gromaios@otenet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk