Η δυσπιστία

Μέσα σε μια ιδιαίτερα βαριά ατμόσφαιρα, καθώς η ύφεση απλώνεται πλέον απειλητικά σε ολόκληρη την ευρωζώνη και το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στην Ελλάδα ογκώνεται σε πρωτοφανή επίπεδα, ξεκινάει αυτή την εβδομάδα η πρώτη ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της. Κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει αμέσως μετά τις εκλογές και που δεν επέτρεψε το γνωστό πρόβλημα υγείας του Πρωθυπουργού.

Η δυσπιστία | tovima.gr
Μέσα σε μια ιδιαίτερα βαριά ατμόσφαιρα, καθώς η ύφεση απλώνεται πλέον απειλητικά σε ολόκληρη την ευρωζώνη και το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στην Ελλάδα ογκώνεται σε πρωτοφανή επίπεδα, ξεκινάει αυτή την εβδομάδα η πρώτη ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της. Κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει αμέσως μετά τις εκλογές και που δεν επέτρεψε το γνωστό πρόβλημα υγείας του Πρωθυπουργού. Διότι, αν οι κρίσιμες αυτές επαφές είχαν γίνει από τον περασμένο Ιούνιο, ενδεχομένως θα είχε αποφευχθεί όλος αυτός ο καταιγισμός των επικριτικών σχολίων και δηλώσεων εις βάρος μας, πράγμα που δεν συμβαίνει ούτε με την Ισπανία ούτε με την Πορτογαλία. Και αυτό είναι που θα πρέπει να μας προβληματίσει σε συνδυασμό με την επιδεινούμενη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που αποδυναμώνει την προστατευτική ομπρέλα για τις ασθενέστερες οικονομίες που υπήρχε ως σήμερα.
Με τα δεδομένα αυτά ο Σεπτέμβριος θα είναι ο καθοριστικός μήνας για την τύχη της ευρωζώνης. Στις 6 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει αν θα παρέμβει με την αγορά κρατικών ομολόγων χωρών που έχουν προβλήματα, ενώ έξι ημέρες αργότερα θα συνεδριάσει το Συνταγματικό Δικαστήριο για να κρίνει αν η απόφαση για τη λειτουργία του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοήθειας (ΕSM) είναι συνταγματική. Την ίδια ημέρα διεξάγονται εκλογές στην Ολλανδία, όπου η κυβέρνηση έπεσε λόγω διαφωνιών για τα μέτρα λιτότητας. Ολα αυτά θα επηρεάσουν ασφαλώς το ελληνικό πρόβλημα, ιδίως αν οι εταίροι μας συνεχίσουν να παραμένουν με την εντύπωση ότι πέρα από τα λόγια δεν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και σε πράξεις. Γι’ αυτό ο κύριος στόχος του έλληνα πρωθυπουργού πρέπει να είναι να πείσει τους συνομιλητές του ότι επιτέλους (έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια) θα εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευθεί.
Προέχει λοιπόν η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης και μόνο όταν αυτή θα έχει επιτευχθεί, σε συνδυασμό βέβαια με τα αποτελέσματα της έκθεσης της τρόικας (η οποία και αυτή αναμένεται τον Σεπτέμβριο), θα είναι δυνατή η συζήτηση για χαλάρωση των σκληρών μέτρων του μνημονίου με την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει να εγκαταλείψει την εύκολη λύση της λήψης οριζοντίων μέτρων μείωσης των μισθών και συντάξεων και αύξησης των φόρων, η οποία δεν είναι μόνο ιδιαίτερα επώδυνη για τους πολίτες αλλά αποδείχθηκε και εντελώς αναποτελεσματική. Διότι είναι βέβαιον ότι οι διεθνείς επικρίσεις δεν θα σταματήσουν αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνεχώς εξαγγέλλονται και ουδέποτε υλοποιούνται λόγω των αντιδράσεων των γνωστών συντεχνιών. Και υπό την έννοια αυτή εξέπεμψε λάθος σήμα και αποτέλεσε ιδιαίτερα κακό προηγούμενο η υποχώρηση στο θέμα της μεταρρύθμισης της ανωτάτης εκπαίδευσης, τη στιγμή μάλιστα που η τελευταία διεθνής κατάταξη έδειξε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι τελευταία στην παγκόσμια λίστα αξιολόγησης. Μόνο αν αντιληφθούμε ότι έφθασε η στιγμή να γίνουμε ένα σοβαρό και σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος θα ξεφύγουμε από την κατηγορία των αποτυχημένων χωρών όπου σήμερα βρισκόμαστε. Και αυτό ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε μνημόνιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk