Εκρηξη του αθλητισμού γυναικών

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες – τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά – συνεχώς διευρύνεται. Η παρακολούθηση της παρέλασης των αποστολών έδωσε μια πραγματικά εντυπωσιακή εικόνα. Η εντύπωση εστιαζόταν και σε ένα άλλο στοιχείο: τη σημαιοφορία. Ενας μεγάλος αριθμός εθνικών αποστολών είχε ως σημαιοφόρους αθλήτριες. Ισως στον ίδιο περίπου αριθμό με αυτόν των αθλητών.

Εκρηξη του αθλητισμού γυναικών | tovima.gr
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες – τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά – συνεχώς διευρύνεται. Η παρακολούθηση της παρέλασης των αποστολών έδωσε μια πραγματικά εντυπωσιακή εικόνα. Η εντύπωση εστιαζόταν και σε ένα άλλο στοιχείο: τη σημαιοφορία. Ενας μεγάλος αριθμός εθνικών αποστολών είχε ως σημαιοφόρους αθλήτριες. Ισως στον ίδιο περίπου αριθμό με αυτόν των αθλητών. Το γεγονός, ευνόητης κοινωνικής σημασίας, υπογραμμίζεται από δεκάδες ολιγομελείς αποστολές και μεσαίας πληθυσμικής εικόνας που τίμησαν τη γυναίκα αθλήτρια. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε από αναπτυσσόμενες χώρες, από μακρινές μικρές χώρες της Ωκεανίας, της Νότιας Αμερικής, των Αντιλλών και της Αφρικής. Ενα επιπρόσθετο στοιχείο αφορά το ότι πρόκειται για εύγλωττο δείγμα απελευθέρωσης ή έστω κοινωνικής αναβάθμισης της γυναίκας-αθλήτριας από θρησκευτικούς και κοινωνικούς περιορισμούς. Ενα ενδιαφέρον δείγμα: το Βανουάτου, μια χώρα νησιωτική στον Ειρηνικό (άλλοτε κτήση Αγγλων και Γάλλων), χρειάστηκε 30 χρόνια ως ανεξάρτητο κρατίδιο 180.000 κατοίκων για να εμφανιστεί σε Ολυμπιακούς με πενταμελή ομάδα – δύο αθλητές και τρεις αθλήτριες, μεταξύ των οποίων και η σημαιοφόρος!
***
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ είναι ότι στην Ευρώπη η σημαιοφορία στους Ολυμπιακούς παραμένει σχεδόν ολοκληρωτικά ανδρική υπόθεση. Φυσικά η ΔΟΕ εγγράφει – για ευνόητους λόγους – στη δύναμή της κράτη και κρατίδια με χαμηλό επίπεδο αθλητικής λειτουργίας και οργάνωσης. Πλην όμως ανοίγεται ένα παράθυρο πολιτισμικής και κοινωνικής εξωστρέφειας. Να αναλογιστούμε πόσος αγώνας χρειάστηκε για να ενταχθεί στο ολυμπιακό πρόγραμμα ο στίβος γυναικών, από τα κατ’ εξοχήν κυρίαρχα και ελκυστικά στοιχεία των Αγώνων.
***
ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ να απομακρυνθεί από τον προεδρικό θώκο ο φανατικός εχθρός του στίβου αθλητριών Πιερ ντε Κουμπερτέν. Χρειάστηκε επίσης να περάσουν από τη ρίζα του θεσμού 32 χρόνια (Αμστερνταμ, 1928) και η αντίδραση κατά της προκατάληψης του «Μεγάλου Πέτρου» του Ολυμπισμού να πάρει διαστάσεις διεθνούς φεμινιστικού κινήματος, του οποίου ηγείτο μια συμπατριώτισσά του, η περίφημη Μαντάμ Μιγιά, η οποία του είχε κάνει δύσκολη τη ζωή στον Μεσοπόλεμο.
***
ΣΤΟΙΧΕΙΟ πρωταγωνιστικό στη γεωπολιτική αναμέτρηση ΗΠΑ – Κίνας μέσω της μεταλλιοθηρίας – σε άγρια μάλιστα μορφή – είναι η αριθμητική έκρηξη των αθλητριών της Κίνας που κυνηγούσαν τα μετάλλια σε πλείστα πεδία και αθλήματα. Στην κολύμβηση προκλήθηκε, μάλλον με επικοινωνιακής μορφής στόχο, αμερικανική αντίδραση. Η αναμέτρηση των αθλητριών ΗΠΑ και Κίνας καταγράφεται ως σημείο αιχμής στη μάχη για τα «πρωτεία».
***
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ολυμπιακή αποστολή – όπως συμβαίνει και σε παγκόσμια όψη με τις εκπροσωπήσεις λίγο-πολύ όλων των χωρών που συμμετέχουν κάθε τέσσερα χρόνια στο μεγαλύτερο θέαμα του κόσμου – παρουσιάζει κάποια άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία πέραν της βασικής επιδίωξης διακρίσεων.
Ενα από τα στοιχεία της ελληνικής ομάδας είναι η σαφέστατη (και ευχάριστη) μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στη συμμετοχή των αθλητριών και των αθλητών. Το γεγονός έχει πρόσθετη σημασία γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εμφάνιση Ελληνίδων στην κορυφή είναι υπόθεση της τελευταίας εικοσαετίας. Επιπροσθέτως για πολλές δεκαετίες – από τις σποραδικές και εμβληματικές ολυμπιακές συμμετοχές Ελληνίδων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (της τενίστριας Λένας Βαλαωρίτου το 1924 και της Δομνίτσας Καβουνίδου το 1936) ως την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα – είχαν οι Ελληνίδες μάλλον συμβολική εμφάνιση (η αρχή για το αντίθετο έγινε από την Πατουλίδου το 1992).
***
Η ΕΙΚΟΝΑ άλλαξε θεαματικά στην Αθήνα του 2004 και τώρα στο Λονδίνο η αναλογία αθλητών – αθλητριών είναι σε στρογγυλοποιημένους αριθμούς 6 προς 4 (63 προς 39). Οι αριθμοί πρέπει να ερμηνευτούν όχι με την «ψυχρή» αγωνιστική επίδοση αλλά ως ένα φαινόμενο κοινωνικής πια σημασίας, καθώς ο αθλητισμός, με όλα τα «συν» και τα «πλην» του, είναι αναπόσπαστο και λειτουργικό μέρος της κοινωνικής ζωής. Δεν πρέπει, φυσικά, να περάσει δίχως σχολιασμό ότι π.χ. στον στίβο – πρωτεύον ολυμπιακό βαρόμετρο – αρχικά είχαμε έστω και μιας μονάδας υπεροχή των γυναικών.
Αριθμητική ισοπαλία είχαμε στην κολύμβηση (7-7). Ο αριθμός των γυναικών θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερος αν δεν υπήρχε ο ακατανόητος αποκλεισμός, ως διαδικασία, της Εθνικής υδατοσφαίρισης γυναικών, παγκόσμιας πρωταθλήτριας του 2011, αν και αντισταθμιστικά σημειώνεται ο αποκλεισμός της Εθνικής μπάσκετ ανδρών, που υστέρησε εμφανέστατα της ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών ως αγωνιστική διαδρομή την περίοδο 2011-2012.
Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταγράφεται ισοδυναμία όσον αφορά τη συμμετοχή στα διάφορα αθλήματα: 15 για τους άνδρες και 14 για τις γυναίκες. Μόνο άνδρες έλαβαν μέρος σε επτά αθλήματα και σε τέσσερα γυναίκες. Σε οκτώ αθλήματα ήταν κοινή συμμετοχή ανδρών και γυναικών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk