Είναι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αδιέξοδο;

Ερασιτέχνες πολιτικοί και ανειδίκευτοι «ειδικευμένοι τεχνοκράτες» έθεσαν πριν από τρία χρόνια

Είναι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αδιέξοδο; | tovima.gr
Ερασιτέχνες πολιτικοί και ανειδίκευτοι «ειδικευμένοι τεχνοκράτες» έθεσαν πριν από τρία χρόνια ένα αδιέξοδο πλαίσιο διαπραγμάτευσης που, αν συνεχισθεί, θα οδηγήσει σε οικονομικά αδιέξοδα πάρα πολύ κόσμο και φυσικά θα επιταχύνει τις όποιες πολιτικές εξελίξεις θα δούμε στο μέλλον.
Ξανάρχισαν τα αγωνιώδη ερωτήματα: Θα φύγουμε από το ευρώ; Τι θα γίνει αν επιστρέψουμε στη δραχμή; Πού να τοποθετήσω τις λίγες οικονομίες μου για να διασφαλίσω το μέλλον των παιδιών μου; Και άλλα πολλά.
Το τι θα συμβεί τελικά τα επόμενα χρόνια είναι πλέον δεδομένο. Ολοι έχουμε αποφασίσει να είμαστε στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι αναμφίβολα η εποχή των μεγάλων συνασπισμών. Ενας τέτοιος οικονομικός συνασπισμός είναι και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να μην είμαστε μέλος ενός μεγάλου οικονομικού συνασπισμού και να μη συμμετέχουμε ενεργά στις μελλοντικές εξελίξεις.
Η σημερινή δομή της ευρωπαϊκής κοινότητας αλλά και των διαδικασιών μέσα στο ευρώ έχει αρχίσει λίγο ή πολύ να γίνεται κατανοητή σε όλους μας. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός για να αντιληφθεί ότι σήμερα στο ευρώ υπάρχουν ο Βορράς και ο Νότος. Το πλαίσιο λειτουργίας του ευρώ αποδεικνύεται τέτοιο που ο Βορράς θα επικρατεί οικονομικά σχεδόν πάντοτε του Νότου. Δεν θα έλθουν όμως ποτέ σε απόλυτη ρήξη μεταξύ τους. Θα υπάρχουν κάποιοι καβγάδες, κάποιες απειλές και κάποιοι λεονταρισμοί χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Θα δικαιολογούν πάντοτε τους υψηλούς μισθούς τους οι ειδικοί της τρόικας και οι πάρα πολλοί εργαζόμενοι στις Βρυξέλλες και σε άλλους οργανισμούς. Τίποτε όμως ιδιαίτερο και προπαντός ανησυχητικό. Και αυτό διότι το σημερινό αλλά, όπως φαίνεται, και το μελλοντικό πλαίσιο της λειτουργίας του ευρώ συμφέρει τελικά και τον Βορρά και τον Νότο. Από αυτή την οικονομική «επικράτηση» του Βορρά στον Νότο θα δημιουργείται κατά καιρούς ένα πρόβλημα κρίσης χρέους. Με λίγα λόγια, οι κερδοσκοπικές αγορές δεν θα τον δανείζουν με χαμηλά επιτόκια. Από ανάγκη ο Βορράς θα βοηθά πάντοτε τον Νότο να ξεπερνά τα όποια προβλήματα που σε ένα μεγάλο μέρος δημιουργούνται από τη σημερινή δομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδιαίτερα του ευρώ. Ετσι θα δημιουργηθεί ένας φαύλος(;) κύκλος όπου ανά περίπου 10-15 χρόνια θα συναντάμε αυτό το φαινόμενο. Πάντοτε ο Βορράς θα βοηθά τον Νότο να ξεπερνά τα όποια «ιδιοσυγκρασιακά» προβλήματά του εξασφαλίζοντας τις συνθήκες εκείνες που θα του επιτρέπουν να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια από τις αγορές. Η βοήθεια αυτή θα βοηθά τον Νότο να δημιουργεί καινούργια εισοδήματα και ακόμη περισσότερα που με τη σειρά τους θα επιστρέφουν στον Βορρά και θα δημιουργεί ακόμη περισσότερα πλεονάσματα. Οι όποιες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που θα δημιουργούνται θα βοηθούν οι Βρυξέλλες να μετριάζονται με διάφορους τρόπους. Θα θυμάστε τα περίφημα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και πρόσφατα τα ΕΣΠΑ.
Το έργο που βλέπουμε σήμερα θα το ξαναδούμε σίγουρα έπειτα από χρόνια. Ισως σε άλλη έκδοση και με περισσότερους εταίρους. Ισως πλέον οι παίκτες να είναι περισσότεροι από δύο, αν μάλιστα συμμετάσχουν στο ευρώ και άλλες χώρες, ιδιαίτερα από το πρώην ανατολικό μπλοκ.
Αυτή είναι η «πραγματικότητα» που ζούμε τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό είναι το πλαίσιο των εξελίξεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα έπρεπε να είχαμε ακολουθήσει διαιρετικό είδος διαπραγματεύσεων. Ξεκινήσαμε άσχημα με μια σειρά μέτρα περικοπής μισθών, μείωσης εισοδημάτων και ακόμη περισσότερης μείωσης της αγοραστικής αξίας εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών. Φέραμε στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και αδυναμίας να αντεπεξέλθουν σε βασικές τους υποχρεώσεις νοικοκυραίους ανθρώπους που είχαν κάνει προγραμματισμό ζωής για αυτούς και για τα παιδιά τους. Και μαζί με όλα αυτά μια συνεχής φοβία ότι θα μας βγάλουν από το ευρώ.
Κανείς δεν μπορεί να μας βγάλει από το ευρώ και κανείς ουσιαστικά δεν θέλει να βγούμε. Δυστυχώς όμως για εμάς οι νέες διαπραγματεύσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί μέσα σε ένα αδιέξοδο πλαίσιο που έχει ακολουθηθεί πριν από τρία περίπου χρόνια. Ερασιτέχνες πολιτικοί και ανειδίκευτοι «ειδικευμένοι τεχνοκράτες», αγνοώντας το πλαίσιο των εξελίξεων στο ευρώ, δέχθηκαν ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης που, αν συνεχισθεί, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο πάρα πολύ κόσμο και φυσικά θα επιταχύνει τις όποιες πολιτικές εξελίξεις θα δούμε στο μέλλον.

Ο κ. Δικαίος Τσερκέζος είναι καθηγητής Οικονομετρίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk