ΒΗΜΑτοδότης

«Φέρτε πίσω τα λεφτά που εισπράξατε από τις «μαϊμού» συντάξεις» αναφώνησε ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης και έστειλε στον εισαγγελέα το CD ROM με τα πρώτα 1.014 ονόματα που εισέπρατταν επί χρόνια και «μαϊμού» συντάξεις αλλά και «μαϊμού» επιδόματα. Το σχέδιο που ετοιμάζει ο κ. Βρούτσης για να εισπράξει τα χρήματα αυτά, που σύμφωνα με τους πρόχειρους υπολογισμούς υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ, είναι απλό και ο ίδιος το ονομάζει… κυκλωτικό. Με κυκλωτικές κινήσεις, την ώρα που τρέχουν οι δικαστικές διαδικασίες εναντίον τους, ο υπουργός θα τους καλέσει να επιστρέψουν τα χρήματα εντός δύο μηνών.

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr
«Φέρτε πίσω τα λεφτά που εισπράξατε από τις «μαϊμού» συντάξεις» αναφώνησε ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης και έστειλε στον εισαγγελέα το CD ROM με τα πρώτα 1.014 ονόματα που εισέπρατταν επί χρόνια και «μαϊμού» συντάξεις αλλά και «μαϊμού» επιδόματα. Το σχέδιο που ετοιμάζει ο κ. Βρούτσης για να εισπράξει τα χρήματα αυτά, που σύμφωνα με τους πρόχειρους υπολογισμούς υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ, είναι απλό και ο ίδιος το ονομάζει… κυκλωτικό. Με κυκλωτικές κινήσεις, την ώρα που τρέχουν οι δικαστικές διαδικασίες εναντίον τους, ο υπουργός θα τους καλέσει να επιστρέψουν τα χρήματα εντός δύο μηνών.
Αν το πράξουν θα σταματήσει αμέσως κάθε ποινική δίωξη εναντίον τους και δεν θα τους επιβληθεί κανένα πρόστιμο ή τόκος. Αν δεν το πράξουν τότε και θα τα πληρώσουν όλα με τόκους και θα πάνε φυλακή, όπως λέει.
***
Ο δεύτερος στόχος του υπουργού (τον οποίο ορισμένοι στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν… «υπουργό-έκπληξη»!) είναι η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου έχουν εντοπίσει πολλές επιχειρήσεις, κυρίως σε νησιά, που απασχολούν ανασφάλιστους υπαλλήλους και ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για το κλείσιμο των επιχειρήσεων αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα ανακαλύφθηκε ότι το 60% των εργαζομένων ήταν ανασφάλιστοι.
***
Και μια και μιλάμε για τις ξενοδοχειακές μονάδες, ο νέος πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αλλά και του ΣΔΟΕ λέγεται «επιδοτήσεις των ξενοδοχείων». Θέμα για το οποίο ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας. Τι ακριβώς συμβαίνει με τις επιδοτήσεις που τόσο πολύ ανησύχησαν την κυβέρνηση, αλλά, όπως με πληροφόρησαν, και την τρόικα; Ορισμένοι ξενοδόχοι είχαν εξασφαλίσει επιδοτήσεις αλλά και δάνεια για επέκταση των μονάδων τους ή για την ανακαίνισή τους. Με το κλασικό ελληνικό σύστημα των υπερτιμολογήσεων, κατάφεραν με τα χρήματα που εισέπραξαν να χτίσουν κατοικίες (μεζονέτες και πολυτελείς βίλες), μέσα στα ξενοδοχεία τους ή κοντά σε αυτά, στις οποίες είτε διαμένουν οι ίδιοι, είτε (οι χειρότερες των περιπτώσεων) τις ενοικιάζουν σε ανυποψίαστους κροίσους τουρίστες, Ελληνες, Ρώσους και Αραβες. Με δυο λόγια δηλαδή, έχτισαν τζάμπα πολυτελή σπίτια με ξένα κόλλυβα.
***
Το θέμα σε αυτή την περίπτωση είναι εάν θα ζητηθούν τα χρήματα πίσω (όπως κάνει ο κ. Βρούτσης με τις «μαϊμού» συντάξεις) ή θα κληθούν οι ξενοδόχοι να κατεδαφίσουν τις βίλες που έκτισαν παράνομα ή θα αναγκασθούν να πληρώσουν ένα γενναίο πρόστιμο. Οπως και να ‘χει το πράγμα, τα διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο (αλλά και για τις τράπεζες) είναι μεγάλα και ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται μόλις επιστρέψει από τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό.
***
Ενα σπίρτο, ήθελε, για να ανάψει σύγκρουση ανάμεσα στις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική. Το σπίρτο, δηλαδή η αφορμή, δόθηκε, με τη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Για να συναντήσει τον ισραηλινό πρόεδρο ο κ. Τσίπρας διέκοψε μάλιστα τις οικογενειακές διακοπές του στο Ρέθυμνο. Ο κ. Τ. Κουράκης, που οι σχέσεις του με τον κ. Τσίπρα, λένε οι γνωρίζοντες, δεν είναι και οι καλύτερες, εμφανίστηκε να κριτικάρει τη συνάντηση αυτή, θεωρώντας ότι ο κ. Τσίπρας παραβίασε σταθερές αρχές του κόμματος σε σχέση με τους Παλαιστινίους.
***
Απάντηση στον κ. Κουράκη έσπευσε να δώσει ο έτερος που ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Κ. Ησυχος (είχε εκπροσωπήσει τον κ. Τσίπρα στη συνάντηση που είχαν διάφορα κινήματα και αριστερά κόμματα με τον κ. Ούγκο Τσάβες), ο οποίος χωρίς να επιτεθεί στον «σύντροφο» Κουράκη, σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον κ. Πέρες για να του παρουσιάσει τη ριζική διαφωνία του για το ισραηλινό τείχος και για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ και να του ζητήσει άμεση επίλυση του Μεσανατολικού και ίδρυση ανεξάρτητου κράτους Παλαιστινίων.
***
Και η κυρία Ρένα Δούρου, θα πείτε, που είναι και τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήρε θέση; Η κυρία Δούρου ήταν σε διακοπές, αλλά βρισκόταν σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα. Αυτή ήταν που συνέταξε την Παρασκευή και την επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που ούτε λίγο ούτε πολύ συμβαδίζει με τις θέσεις του κ. Ησυχου. Με μία όμως διαφορά. Για να κατατροπώσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του προέδρου ζήτησε βοήθεια από έναν… δεξιό. Στην πραγματικότητα θυμήθηκε μια φράση του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν προς τον (σοσιαλιστή) Φρανσουά Μιτεράν που του είπε σε κάποια στιγμή έντονης διαφωνίας ότι «εσείς οι σοσιαλιστές δεν έχετε το μονοπώλιο της ευαισθησίας». Ετσι, όπως έλεγε, ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ τι αλήθεια νομίζουν, ότι είναι περισσότερο Παλαιστίνιοι από τους άλλους;
***
Και μια και γίνεται λόγος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη η επίσκεψη στη Ροδόπη και την Ξάνθη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπεκίρ Μποζντάζ με την ευκαιρία του Ραμαζανιού. Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με πολλή προσοχή την παρουσία του τούρκου αντιπροέδρου στα μειονοτικά χωριά και τις επαφές που επέμεινε να πραγματοποιήσει με την αποκαλούμενη «Τουρκική Νεολαία της Κομοτηνής», τον ψευδομουφτή της Ξάνθης, αλλά και με την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ενωση Ξάνθης». Τελικά ο αντιπρόεδρος ήρθε για να προσευχηθεί, όπως έλεγε, ή να κάνει εξωτερική πολιτική μαζί με τον ψευδομουφτή;
***
Στη Μυτιλήνη βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Χαρ. Αθανασίου. Η είδηση είναι ότι οι κάτοικοι πλησίασαν τον κ. Αθανασίου και άρχισαν να του διαμαρτύρονται για τις συνέπειες που είχε ο «Καλλικράτης» στο νησί τους, με αποτέλεσμα ένα ολόκληρο μεγάλο νησί να έχει μόνον έναν δήμαρχο. Οπως μαθαίνω, ο κ. Αθανασίου είπε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά τους ώστε, εάν καταστεί δυνατόν, να υπάρξει κάποια τροποποίηση στον νόμο, τουλάχιστον για τα μεγάλα νησιά.
***
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στη Ρόδο, η οποία έχει έναν δήμαρχο (από τύχη, όπως λένε οι Ροδίτες, που δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τον δήμαρχό τους). Ολα τα νησιά, ελέω «Καλλικράτη», διαθέτουν από έναν δήμαρχο ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον πληθυσμό που έχουν. Για παράδειγμα, έναν δήμαρχο έχουν τα μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Κως, και έναν δήμαρχο έχουν τα μικρά νησιά, όπως η Σύμη, η Τήλος, η Χάλκη.
Το πρόβλημα στη Ρόδο είναι ότι ο δήμαρχος κ. Στ. Κουσουρνάς, πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ, είναι σχεδόν ανύπαρκτος, όπως λέει η πλειοψηφία των Ροδίων, άφησε την πόλη και κυρίως τη μεσαιωνική πόλη στην τύχη της και πολλές φορές, επειδή τα προβλήματα φαίνονται ανυπέρβλητα, απειλεί με παραίτηση. Και όλα αυτά Αύγουστο μήνα.
***
Τελικά τις προεκλογικές δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών των δύο απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων ποιος θα τις ελέγξει; Μπορεί η προσοχή, μετά τις εκλογές, να στρέφεται στο πώς θα σωθεί η χώρα από την καταστροφή, αλλά υπάρχουν καταγγελίες για υπέρβαση προεκλογικών δαπανών, στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Αν αληθεύουν οι καταγγελίες αυτές, που πρέπει να κατατεθούν και επισήμως στη Βουλή προς έλεγχο, τότε μια υποψήφια εμφανίζεται να προσφέρει… τηλεοράσεις σε ψηφοφόρους της, ενώ ένας άλλος υποψήφιος, ο οποίος τελικά δεν εξελέγη, να τραπεζώνει ένα ολόκληρο χωριό.
***
«Ή θα δουλεύουν όλοι με τους δικούς μας ρυθμούς ή…» τη φράση άφησε μισοατέλειωτη ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς μιλώντας σε στενούς συνεργάτες του και αναφερόμενους στους υπουργούς που έδειξαν κάποια απροθυμία για περικοπές. Ο κ. Σαμαράς ακόμα και από την Πύλο όπου βρισκόταν έπαιρνε με το κινητό του (που έχει απόκρυψη) τους υπουργούς του και χωρίς πολλές-πολλές εισαγωγές, τους έδινε εντολές ή ζητούσε ενημέρωση για τα θέματα με τα οποία ασχολούνται. Το πρόβλημα που είχαν οι περισσότεροι υπουργοί δεν ήταν ότι έπρεπε να έχουν ανοιχτά συνεχώς τα κινητά τους, αλλά και να αναγνωρίσουν αμέσως τη φωνή του Πρωθυπουργού.
Ισως δεν είναι τυχαίο ότι οι υπουργοί απαντούσαν σε όλα τα τηλεφωνήματα που είχαν την ένδειξη… απόκρυψη.
***

Γιατροί, και μάλιστα νοσοκομειακοί, είναι συνήθως η παρέα του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου. Πιο στενή φιλία έχει με τον πυρηνικό γιατρό στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» κ. Ι. Δατσέρη, ο οποίος είναι και σταθερός σύμβουλός του και τον στήριξε στα δύσκολα χρόνια. Να όμως που εμφανίστηκε και δεύτερος γιατρός, αυτή τη φορά χειρουργός, ο κ. Χρ. Δερβένης, ο οποίος θέλει να εμφανίζεται ως προσωπικός γιατρός του προέδρου. Την ιδιότητα αυτή την απέκτησε, όπως λένε οι φίλοι του, από τότε που κ. Βενιζέλος τον πήρε (αναγκαστικά) μαζί του στις Κάννες, μετά την οξεία σκωληκοειδίτιδα που παρουσίασε. Οι δύο γιατροί είναι ωστόσο αδελφικοί φίλοι, συναντώνται κάθε Κυριακή σε καφετέρια του Ψυχικού (μαζί με μια ομάδα άλλων γιατρών και οδοντιάτρων) και συχνά πειράζει ο ένας τον άλλον. Ο κ. Δερβένης, ενθαρρυμένος προφανώς από το ότι τον πήρε ο κ. Βενιζέλος μαζί του στις Κάννες, λέει συχνά στον κ. Δατσέρη: «Τόσα χρόνια ο πρόεδρος ήταν με απεικονιστές και εργαστηριακούς γιατρούς, μπούχτισε ο άνθρωπος και αποφάσισε να συμπληρώσει το παζλ και με έναν χειρουργό…». Ο κ. Δατσέρης, που δεν στερείται χιούμορ, απλώς απαντά: «Καλά, έτσι νομίζεις». Και ο «συναγωνισμός» για το ποιος είναι τελικά ο προσωπικός γιατρός του προέδρου συνεχίζεται με αθώα πειράγματα εκατέρωθεν ακόμη και σήμερα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk