Η τράπεζα που δεν θέλει λεφτά από την τρόικα

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας οι διεργασίες ανασυγκρότησης του τραπεζικού κλάδου βρίσκονταν στην κορύφωσή τους. Είχε προηγηθεί η διασφάλιση το 1999 της εισόδου της χώρας στην ευρωζώνη, γεγονός που κινητοποίησε παραδοσιακούς τραπεζίτες, παλιά «τζάκια», αλλά και ανερχόμενους επιχειρηματίες, οι οποίοι «κονταροχτυπήθηκαν» για την κατοχύρωση μιας θέσης στα χρόνια της υπερ-κερδοφορίας που ήταν πλέον πιο φανερό από ποτέ ότι θα ακολουθούσαν.

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας οι διεργασίες ανασυγκρότησης του τραπεζικού κλάδου βρίσκονταν στην κορύφωσή τους. Είχε προηγηθεί η διασφάλιση το 1999 της εισόδου της χώρας στην ευρωζώνη, γεγονός που κινητοποίησε παραδοσιακούς τραπεζίτες, παλιά «τζάκια», αλλά και ανερχόμενους επιχειρηματίες, οι οποίοι «κονταροχτυπήθηκαν» για την κατοχύρωση μιας θέσης στα χρόνια της υπερ-κερδοφορίας που ήταν πλέον πιο φανερό από ποτέ ότι θα ακολουθούσαν. Το αποτέλεσμα αυτών των «μαχών» αποδείχθηκε καθοριστικό για τη φυσιογνωμία του τραπεζικού συστήματος και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην εγχώρια αγορά μέχρι και την πρόσφατη ελληνική χρεοκοπία.
Εκτός από τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους που σχηματίστηκαν τότε, γεννιέται και μία νέα τράπεζα, η Probank, με εμπνευστή της τον Μιλτιάδη Δαμανάκη, που παραμένει έως και σήμερα στο «τιμόνι» της. Βασικό στέλεχος της Τράπεζας Εργασίας έως και το 2000, ο κ. Δαμανάκης μετά τη διαφωνία του με τους υπόλοιπους μετόχους της για τη συγχώνευση της τράπεζας με τη Eurobank που ολοκληρώθηκε τον ίδιο χρόνο, θέτει σε εφαρμογή το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού με τρία βασικά χαρακτηριστικά: την πολυμετοχικότητα, την καθιέρωση του θεσμού του υπαλλήλου-μετόχου, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό της να βρίσκεται σήμερα στα χέρια του προσωπικού της, και την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού μοντέλου λειτουργίας, με γνώμονα την ανάπτυξη πραγματικών διαπροσωπικών σχέσεων με το σύνολο του πελατολογίου.
Η έναρξη του νέου εγχειρήματος δεν άργησε. Λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του από την Τράπεζα Εργασίας, η οποία είχε περάσει πλέον στον έλεγχο της Eurobank, ο κ. Δαμανάκης και 702 ακόμη μέτοχοι, επιχειρηματίες και τραπεζικοί υπάλληλοι, ιδρύουν την Probank, που αποκτά το πρώτο της κατάστημα τον Νοέμβριο του 2001. Επρόκειτο για μία δύσκολη προσπάθεια, με δεδομένο ότι επιχειρήθηκε σε μία εποχή όπου «κλειδί» για την παραγωγή κερδών εθεωρείτο το μέγεθος, κάτι που η μικρή Probank δεν διέθετε σε καμία περίπτωση. Τελικώς όσοι πίστεψαν ότι η τράπεζα δεν έχει μέλλον λόγω του μικρού της… εκτοπίσματος διαψεύστηκαν.

Υψηλά μερίσματα
Η Probank όχι μόνο πέτυχε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, υπερδεκαπλασιάζοντας τον αριθμό των μετόχων της και προσφέροντας υψηλά μερίσματα επί σειρά ετών, αλλά σήμερα που όλος ο κλάδος έχει οδηγηθεί στην… αγκαλιά της τρόικας, παραμένει η μόνη ιδιωτική τράπεζα που δεν έχει ζητήσει ούτε ένα ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο ή τους διεθνείς δανειστές της χώρας.
Το μικρό χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων και η εστίαση στην επιχειρηματική πίστη επέτρεψαν στην Probank να σταθεί στα πόδια της εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής «καταιγίδας», χωρίς καμία βοήθεια από τα πακέτα διάσωσης που εφαρμόστηκαν από το 2008 έως και σήμερα. Αυτό είναι και το επόμενο στοίχημα που έχει βάλει ο κ. Δαμανάκης: η διατήρηση της ανεξαρτησίας της τράπεζας. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα με δεδομένο το διαμορφούμενο επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, ωστόσο το μάνατζμεντ της τράπεζας δεν δείχνει να το βάζει κάτω. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το μέλλον
Η τράπεζα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου που καθυστέρησαν την υλοποίηση των σχεδίων της, κατάφερε να καλύψει το 55% της αύξησης κεφαλαίου που διενήργησε, αντλώντας 60 εκατ. ευρώ με τη στήριξη μεγάλης μερίδας των παλαιών και την προσέλκυση 2.633 νέων μετόχων. Η κεφαλαιακή αυτή «ένεση» αποτελεί το πρώτο μέρος του σχεδίου του κ. Δαμανάκη. Ο επόμενος στόχος είναι να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψουν στην τράπεζα να επαναφέρει τον δείκτη Core Tier 1 στο 9% έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, αποτελώντας το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Για τον λόγο αυτόν έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης δύο νέων σειρών ομολογιακών δανείων μετατρέψιμων σε μετοχές, το αποτέλεσμα των οποίων μένει να φανεί.
Αν πετύχει η προσπάθεια αυτή, θα πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία, χωρίς καμία αμφιβολία. Ωστόσο, γεννάται ένα εύλογο ερώτημα: Εχει λόγο ύπαρξης μία υγιής αλλά μικρή τράπεζα σαν την Probank, όταν ο στόχος της τρόικας είναι να μείνουν στην Ελλάδα το πολύ δύο ή τρεις τράπεζες; Οπως σημειώνουν κύκλοι από τη διοίκησή της, η Probank θα επιχειρήσει να επωφεληθεί στο έπακρον από τις διεργασίες που θα πραγματοποιηθούν στον κλάδο τους επόμενους μήνες, διαβλέποντας προοπτικές αύξησης των μεγεθών της. Παράλληλα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η τράπεζα να παίξει σημαντικό ρόλο στην περίπτωση αναδιάταξης των μικρομεσαίων τραπεζών.

Προσδοκίες
  • Στην Probank θεωρούν ότι η ερχόμενη περίοδος, λόγω των συγχωνεύσεων που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για αύξηση του πελατολογίου τους. Οπως υπογραμμίζουν στελέχη της τράπεζας, τους πρώτους μήνες μετά τη συνένωση δύο πιστωτικών ιδρυμάτων δημιουργούνται διάφορα προβλήματα που δεν επιτρέπουν σε αρκετές περιπτώσεις την εξυπηρέτηση των πελατών τους και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις οποίες η Probank ειδικεύεται.
  • «Σε μία περίοδο όπου ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη στήριξη από τον τραπεζικό κλάδο, θα είμαστε παρόντες για να προσελκύσουμε νέους πελάτες» τονίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι από τη διοίκηση της τράπεζας. Εκτιμούν δε ότι εφόσον προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίησή της, είναι εφικτός ο στόχος διπλασιασμού των μεγεθών της στην ελληνική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείουν το μερίδιό της στις χορηγήσεις να φτάσει γρήγορα στο 3% από 1,5% σήμερα και στα επιχειρηματικά δάνεια στο 4% από 2% αντίστοιχα.
Πλεονέκτημα η μακρόχρονη εμπειρία
Προωθεί τη δημιουργία συμπληρωματικού δικτύου σημείων τραπεζικής εξυπηρέτησης

Η διοίκηση της Probank θεωρεί ότι το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα είναι η μακρόχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία του προσωπικού της, σε συνάρτηση με τη σύγχρονη τεχνολογία των συστημάτων της. Για τον σκοπό αυτόν έχει αναπτύξει ένα δίκτυο πλήρους τραπεζικής εξυπηρέτησης, αποτελούμενο από 113 καταστήματα στις κύριες πόλεις της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, προωθεί τη δημιουργία συμπληρωματικού δικτύου σημείων τραπεζικής εξυπηρέτησης σε συνεργασία με άλλα μη τραπεζικά δίκτυα, καθώς και υπηρεσίες Internet Banking με σκοπό την ευρύτερη και αρτιότερη εξυπηρέτηση των πελατών.
Με τη συνεχή ανάπτυξη του δικτύου των off-site ΑΤΜs όπως και των μηχανών πληρωμών με μετρητά (APMs), όπου εκεί πελάτες και το ευρύτερο κοινό μπορούν να εξοφλούν λογαριασμούς της τράπεζας ή και άλλων οργανισμών(ΔΕΗ/ΟΤΕ κινητή τηλεφωνία κ.λπ.) αυξάνεται η παρουσία της τράπεζας και η προσφορά τραπεζικών υπηρεσιών σε περισσότερα σημεία και σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Για την πλήρη κάλυψη όλου του τραπεζικού φάσματος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η τράπεζα διαθέτει ήδη εταιρείες Leasing, διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών και μεσιτική ασφαλιστική εταιρεία για την παροχή ασφαλιστικών και τραπεζο-ασφαλιστικών υπηρεσιών.
Η τράπεζα δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών: Καταθέσεις, Κίνηση Κεφαλαίων, Επιχειρηματικά Δάνεια, Leasing, Factoring, Επενδύσεις, Αμοιβαία Κεφάλαια, Καταναλωτικά και Στεγαστικά Δάνεια, Πιστωτικές Κάρτες, Εισαγωγές και Εξαγωγές, Τίτλους Δημοσίου, Διαχείριση Χρεογράφων και Κινητών Αξιών τρίτων, Χρηματιστηριακές Συναλλαγές, Θεματοφυλακή, Ασφαλιστικά Προγράμματα.
Η Probank δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, γεγονός που στην παρούσα συγκυρία μπορεί να είναι και πλεονέκτημα, καθώς δεν ταλαιπωρήθηκε η μετοχή της. Ωστόσο, η διοίκησή της δεν αποκλείει στο εγγύς μέλλον να εισαχθεί στην εγχώρια αγορά, καθώς διαθέτει τη διασπορά της μετοχικής βάσης που της επιτρέπει να πάρει αυτή την απόφαση. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι αν πετύχει η ανακεφαλαιοποίησή της και υπάρξει ανάπτυξη των μεγεθών της, μπορεί να δημιουργήσει υπεραξία για τους μετόχους της και να ακολουθήσει η είσοδός της στο ΧΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk