Η Θεσσαλονίκη εκπέμπει SOS

Τρεις εβδομάδες πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις τελικές αποφάσεις και το σχέδιο για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, οι Θεσσαλονικείς που αντιμετωπίζουν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα (προσεγγίζει το 25%) εκπέμπουν SOS για την οικονομική τους κατάσταση που ήδη έχει επηρεάσει σοβαρά τις συνήθειες και το επίπεδο της ζωής τους.

Τρεις εβδομάδες πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις τελικές αποφάσεις και το σχέδιο για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, οι Θεσσαλονικείς που αντιμετωπίζουν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα (προσεγγίζει το 25%) εκπέμπουν SOS για την οικονομική τους κατάσταση που ήδη έχει επηρεάσει σοβαρά τις συνήθειες και το επίπεδο της ζωής τους.
Σε έρευνα κοινής γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας (96%) για την οικονομία ενώ μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (42%) θεωρεί βέβαιη τη χρεοκοπία της χώρας.
Αναλυτικά στην έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης δημοσκόπηση που έγινε στα μέσα Ιουλίου σε δείγμα 1.012 ατόμων από τον καθηγητή Γιάννη Καραγιάννη και τον επίκουρο Θεολόγο Παντελίδη καταγράφονται τα εξής:
– Η συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων (96%) θεωρεί ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας είναι κακή (87%) ή μάλλον κακή (9%). Τα ποσοστά αυτά διαφοροποιούνται ελάχιστα μεταξύ ανδρών (84%) και γυναικών (90%), με τις γυναίκες να είναι λίγο πιο απαισιόδοξες, αλλά και τα άτομα νεαρής ηλικίας καθώς και οι συνταξιούχοι να εμφανίζονται ελαφρώς πιο αισιόδοξοι από τις άλλες δημογραφικές ομάδες.
Σε παρόμοια κατεύθυνση κινούνται και οι προσδοκίες των ερωτηθέντων για την ελληνική οικονομία για τους επόμενους τρεις μήνες. Το 55% αυτών θεωρεί ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο, το 33,5% ότι θα παραμείνει στη σημερινή κατάσταση, ενώ μόνο ένας στους δέκα (12%) πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια βελτίωση.
Οσον αφορά το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, οι απόψεις των Θεσσαλονικέων είναι διχασμένες:
– Το 42% το θεωρεί σίγουρο ή πολύ πιθανό ενώ το 43% λίγο ή καθόλου πιθανό. Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή, όπου έξι στους δέκα το θεωρούν λίγο ή καθόλου πιθανό. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως τα ποσοστά για το αρνητικό ενδεχόμενο είναι σαφώς ενισχυμένα μεταξύ των ανέργων (57% και 40%).

Καταναλωτική συμπεριφορά
Ο δεύτερος κύκλος ερωτήσεων της έρευνας αφορούσε τις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση καθώς επίσης και για την καταναλωτική τους συμπεριφορά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (87%) θεωρεί ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερέψει την τελευταία διετία, ενώ μόλις το 2% θεωρεί ότι έχει βελτιωθεί. Τα ποσοστά των ερωτηθέντων που η οικονομική τους κατάσταση χειροτέρεψε είναι υψηλότερα μεταξύ των ανέργων, των ατόμων ηλικίας 45-64 ετών και των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, έξι στους δέκα θεωρούν ότι η τρέχουσα προσωπική οικονομική τους κατάσταση είναι κακή ή μάλλον κακή. Τα σχετικά ποσοστά αυξάνονται σημαντικά μεταξύ των ανέργων (81%) και των ατόμων με σχετικά χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (απολυτήριο δημοτικού, 73%).
Οσον αφορά την επίδραση των διαφόρων πτυχών της κρίσης στην οικονομική κατάσταση των ερωτηθέντων φαίνεται από την έρευνα ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων αποτελούν τη σημαντικότερη, με ποσοστό της τάξης του 44%. Τα σχετικά ποσοστά είναι υψηλότερα μεταξύ των ατόμων άνω των 65 ετών (66%), των συνταξιούχων (64%) και των δημοσίων υπαλλήλων (81%). Ακολουθούν η αύξηση των φόρων (23,5%) και η ανεργία (20%).
Τα σχετικά ποσοστά που αφορούν το πρόβλημα της ανεργίας είναι υψηλότερα μεταξύ των νέων ηλικίας 18-34 ετών και των ανέργων (67%), ενώ από την άλλη πλευρά η σχετική βαρύτητα του προβλήματος της μείωσης της κατανάλωσης και επομένως της ευημερίας φαίνεται να αγγίζει σε υψηλότερο ποσοστό (33%) τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ποιος φταίει
Οι Θεσσαλονικείς που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν στην πλειοψηφία τους (γύρω στο 60%) ότι η αδυναμία ουσιαστικής αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας οφείλεται τόσο στους ελλιπείς χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης όσο και στην πολιτική της ΕΕ και στη στάση του ΔΝΤ. Το ποσοστό αυτό είναι σαφώς υψηλότερο (γύρω στο 80%) μεταξύ των νέων (18-24 ετών) και των φοιτητών. Από την άλλη πλευρά, το 37% θεωρεί ότι μόνο οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης είναι υπεύθυνοι για την αδυναμία αντιμετώπισης της κρίσης στη χώρα.
«Τρώνε τα έτοιμα, πληρώνουν με δανεικά»
  • Παρ’ όλες τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (80%) δηλώνει ότι είναι ακόμη συνεπείς με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις που αφορούν την πληρωμή λογαριασμών, δανείων, καρτών κτλ. Μόνο οι άνεργοι φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες καθώς ο ένας στους τρεις δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Το 80% των ερωτηθέντων δηλώνει επίσης ότι καλύπτει τις μηνιαίες δαπάνες του από χρήματα που λαμβάνει από μισθούς και συντάξεις, ενώ το 25% αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει μέρος των αποταμιεύσεών του για τον ίδιο σκοπό και ένα ποσοστό γύρω στο 13% παίρνει δανεικά από συγγενείς και φίλους. Τα δανεικά από συγγενείς και φίλους είναι μια επιλογή που χρησιμοποιείται περισσότερο από τα νεαρά άτομα (30%), τους φοιτητές (30%) και τους ανέργους (37%), ενώ οι αποταμιεύσεις αποτελούν μια σημαντικότερη εναλλακτική μεταξύ των ελεύθερων επαγγελματιών (34%).

Εκοψαν τις ταβέρνες και τις διακοπές
Οι υψηλές τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης άλλαξαν τις καταναλωτικές συνήθειες
Σχετικά με την καταναλωτική συμπεριφορά των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, αυτό που επηρεάζει τους περισσότερους (έξι στους δέκα) είναι οι υψηλές τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου. Η αίσθηση αυτή είναι εντονότερη μεταξύ των συνταξιούχων και γενικά των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και αυτών με σχετικά χαμηλό επίπεδο μόρφωσης. Παρ’ όλες όμως τις οικονομικές αντιξοότητες οι ερωτηθέντες θεωρούν στην πλειοψηφία τους (51%) ότι έχουν ακόμη την οικονομική δυνατότητα να βγουν έστω και μία φορά την εβδομάδα, ότι μπορούν (52%) να τρώνε κάθε δεύτερη μέρα κρέας ή ψάρι, ενώ το 59% θεωρεί ότι δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα για μια βδομάδα διακοπών και το 49% πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει μια έκτακτη κατάσταση εάν παραστεί ανάγκη.

Από την άλλη πλευρά όμως και σε ποσοστά άνω των 80% οι ερωτηθέντες έχουν μειώσει σε σχέση με ένα χρόνο πριν τα έξοδά τους για υπηρεσίες εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, 83%) και καφέ (80%), ψυχαγωγία (κινηματογράφο, θέατρο, συναυλίες, 82%), όπως επίσης για ταξίδια και διακοπές (85%) και για αγορά ρούχων (85%).
Αντίθετα, λιγότεροι φαίνεται να έχουν μειώσει τους λογαριασμούς κινητού τηλεφώνου (57%) και των χρημάτων που ξοδεύουν στα σουπερμάρκετ και τη λαϊκή αγορά (56%).
Πολύ πιο συγκρατημένοι είναι οι ερωτηθέντες με αγορές που σχετίζονται με διαρκή αγαθά, καθώς το 95% αυτών θεωρεί απίθανο να προβεί σε αγορά κατοικίας κατά τα επόμενα δυο χρόνια, ενώ το σχετικό ποσοστό για την αγορά αυτοκινήτου είναι στο 90%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk