Εφοδος απελπισίας σε σουπερμάρκετ

Το όνομα του Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Γκορντίγιο ήταν μέχρι πρότινος γνωστό μόνο στους δυόμισι χιλιάδες κατοίκους της Μαριναλέδα και σε λιγοστούς αριστερούς στην Ευρώπη που τον είχαν ακούσει να μιλάει για τον «σοσιαλιστικό χωριό της Ανδαλουσίας».

Το όνομα του Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Γκορντίγιο ήταν μέχρι πρότινος γνωστό μόνο στους δυόμισι χιλιάδες κατοίκους της Μαριναλέδα και σε λιγοστούς αριστερούς στην Ευρώπη που τον είχαν ακούσει να μιλάει για τον «σοσιαλιστικό χωριό της Ανδαλουσίας».
Εδώ και λίγες ημέρες το πρόσωπο του ισπανού δημάρχου βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου, ενώ και οι αμερικανικές εφημερίδες κάνουν ολοσέλιδα αφιερώματα στον «Ρομπέν των Δασών της Ισπανίας».
Η εισβολή σε σουπερμάρκετ και η «απαλλοτρίωση τροφίμων για τους φτωχούς» αποτελεί ασφαλώς μια ενέργεια που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Ιδιαίτερα όταν πραγματοποιείται – ακόμη και ως κίνηση εντυπωσιασμού – σε μια χώρα με περισσότερους από 5,5 εκατ. ανέργους και έναν διαρκώς διογκούμενο αριθμό κατοίκων να διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.
«Το να μην έχεις τα απαραίτητα για να τραφείς αποτελεί σήμερα πραγματικό όνειδος για μια ευρωπαϊκή χώρα» δηλώνει ο ίδιος στο πρακτορείο Reuters αιτιολογώντας τις εφόδους που πραγματοποιήθηκαν σε σουπερμάρκετ δύο διαφορετικών περιοχών στις αρχές του μήνα.
Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Εθιχα της Σεβίλλης, όπου εκατοντάδες μέλη της Ανδαλουσιανής Ενωσης Εργατών, με προεξάρχοντα τον δήμαρχο της Μαριλενάδα Γκορντίγιο, εισέβαλαν σε δύο σουπερμάρκετ από όπου προμηθεύτηκαν δέκα καρότσια γεμάτα λάδι, ρύζι, ζάχαρη, μακαρόνια, γάλα και όσπρια. Τα «λάφυρα» μοιράστηκαν αργότερα σε τράπεζες τροφίμων και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Οταν όμως επιχείρησαν να αποχωρήσουν παρακάμπτοντας το ταμείο βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους ανθρώπους του καταστήματος που μάλλον δεν συμμερίζονταν το πνεύμα αλληλεγγύης. Τόσο σε αυτή την περίπτωση όσο και σε παρόμοιο περιστατικό χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας αλλά και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αποφευχθούν τα επεισόδια.
Η αστυνομία συνέλαβε αρχικά επτά συνδικαλιστές, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους λίγες ημέρες μετά, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κλοπή. Ο Γκορντίγιο, όμως, αν και πρωτοστάτησε στις «απαλλοτριώσεις», δεν μπορεί να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη καθώς προστατεύεται από τη βουλευτική ασυλία (ως μέλος του κοινοβουλίου της Ανδαλουσίας). «Σε μια περίοδο κρίσης, όταν ο λαός εξαθλιώνεται, θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τους εκμεταλλευτές μας» δήλωσε ο ίδιος προκαλώντας εξίσου θερμές δηλώσεις από μέλη της κυβέρνησης. «Δεν μπορείς να παριστάνεις τον Ρομπέν των Δασών στις πλάτες του κόσμου» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για «έγκλημα».
Ούτε όμως τα επικριτικά σχόλια μερίδας του Τύπου ούτε το αυστηρό ύφος των δηλώσεων από πλευράς της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι πτοούν τον 59χρονο δήμαρχο. Από την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε μια πορεία διάρκειας τριών εβδομάδων προκειμένου να διατρέξει ολόκληρη την Ανδαλουσία και να πείσει και άλλους δημάρχους να κάνουν «αντίσταση» στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα. Σκοπός του ιδίου και των μελών της τοπικής συνδικαλιστικής ένωσης είναι να πείσουν και άλλους τοπικούς άρχοντες να επιβάλουν «βέτο» στις απολύσεις σε δημόσιους φορείς και στις εξώσεις όσων δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Ανεξαρτήτως της υποδοχής που θα έχει η ιδιότυπη «σταυροφορία» κατά της λιτότητας, η κίνηση του Γκορντίγιο έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στη χώρα δίνοντας αφορμή για δημόσιες συζητήσεις ανάμεσα σε πολιτικούς αρχηγούς.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για έναν ανέξοδο ακτιβισμό ή απλώς για μια συμβολική πράξη. Στη «σοσιαλιστική» Μαριναλέδα μπορεί να μην υπάρχει ανεργία ή μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών, η κατάσταση όμως στην ευρύτερη περιοχή είναι μάλλον από τις χειρότερες που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Ισπανία.
Το ποσοστό της ανεργίας στην Ανδαλουσία ξεπερνά το 34%, με τα χειρότερα επίπεδα να καταγράφονται στη μικρή πόλη Χόδαρ. Εκεί από όπου ξεκίνησε η μακρά πορεία της Ανδαλουσιανής Ενωσης Εργατών. «Κι αν ακόμη καταλήξω στη φυλακή επειδή τόλμησα να καταδείξω τις επιπτώσεις της κρίσης, αυτό θα είναι τίτλος τιμής» λέει ο Γκορντίγιο.

Χωλαίνει το όραμα της «Γερμανίας του Νότου»
Οι εξαγωγές της Ισπανίας αυξάνονται χωρίς να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας

Τους τελευταίους μήνες οι δηλώσεις του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και των αρμοδίων για την οικονομία και την ανάπτυξη υπουργών της κυβέρνησης διανθίζονται συχνά με αναφορές στο «γερμανικό μοντέλο», στην ανάγκη «ενίσχυσης του εξαγωγικού χαρακτήρα» της παραγωγής και στην «υιοθέτηση ενός άλλου δρόμου» για την ανόρθωση της οικονομίας.
«Ο Ραχόι ονειρεύεται να μετατρέψει την Ισπανία σε μια Γερμανία του Νότου» σημειώνει εύστοχα ο γαλλικός «Monde» σε πρόσφατο άρθρο του. Τα στατιστικά βεβαιώνουν ότι οι επιδόσεις της Ισπανίας στον κλάδο των εξαγωγών είναι αξιοθαύμαστες, με δεδομένο ότι η εγχώρια οικονομία αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των χωρών της ευρωζώνης βρίσκονται σε ύφεση.
Οι ισπανικές εξαγωγές κατέγραψαν άνοδο 17% το 2010 και 15% την περασμένη χρονιά, ενώ αντίστοιχη τάση εκτιμάται ότι θα σημειωθεί και το τρέχον έτος. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η Μαδρίτη θα πλησιάσει πράγματι το γερμανικό μοντέλο. Η Γερμανία συγκαταλέγεται στις (ελάχιστες) χώρες που διατηρούν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης των εξαγωγών, αντίθετα με τη Γαλλία και την Ιταλία.
Δεν είναι όμως αυτή η μόνη αλήθεια των αριθμών. Μια πιο αναλυτική ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι «οι θαυμαστές επιδόσεις των ισπανικών εξαγωγών» τις οποίες αρέσκεται να υπενθυμίζει ο Ραχόι οφείλονται κατά κύριο λόγο στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών και συνδέονται αποκλειστικά με τους μεγάλους ομίλους: ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Telefonica, η εταιρεία πετρελαιοειδών και ενέργειας Repsol, οι τράπεζες Santander και BBVA, ο όμιλος ενδυμάτων Inditex και η κατασκευαστική ACS εμφανίζουν πολύ θετικά αποτελέσματα μειώνοντας το εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Ωστόσο αυτές οι επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν ένα δυσανάλογα μικρό ποσοστό της μισθωτής εργασίας στη χώρα. Αντίθετα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 15 εκατ. εργαζομένους (επί συνόλου 23 εκατ. οικονομικά ενεργού πληθυσμού) δυσκολεύονται να βρουν μια ασφαλή «έξοδο κινδύνου από την κρίση» στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια, τα 5,7 εκατομμύρια άνεργοι δεν έχουν και πολλά να επωφεληθούν από την καμπάνια της κεντροδεξιάς κυβέρνησης υπέρ των «made in Spain» προϊόντων. «Ο δρόμος γι’ αυτούς παραμένει μακρύς» συμπεραίνει ο «Monde».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk