Πολλές συνοικίες της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Συρίας, Χαλέπι, βομβαρδίζονται από το πρωί της Παρασκευής, ενώ συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει και κοντά στο αεροδρόμιο του Μαζέ, το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Οι προγραμματισμένες για την Παρασκευή αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις εντείνουν την ανησυχία για νέες αιματηρές ταραχές.

Από τις συγκρούσεις έχασαν σήμερα τη ζωή τους τουλάχιστον 21 άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην πόλη Ιντλίμπ ο τακτικός στρατός περικύκλωσε τα τεμένη για να εμποδίσει τους πιστούς να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Στις επαρχίες του Χαλεπιού και της Ντεράα πραγματοποιήθηκαν «μαζικές κινητοποιήσεις» με αίτημα την αποχώρηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο στρατιωτικό μέτωπο, μάχες ξέσπασαν κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μαζέ, προαστίου στη δυτική Δαμασκό, απόδειξη της αντίστασης των εξεγερμένων στη συριακή πρωτεύουσα, παρά τις ανακοινώσεις των αρχών σύμφωνα με τις οποίες η πόλη «έχει καθαρίσει από τους τρομοκράτες».

Πολλές συνοικίες της νότιας Δαμασκού βομβαρδίστηκαν από τον Στρατό, σημείωσε το Παρατηρητήριο.

Εξάλλου οι σοροί 65 ανθρώπων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί βρέθηκαν στην Κατάνα, 20 χλμ. νοτιοδυτικά της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την Πέμπτη, τουλάχιστον 180 άνθρωποι, ανάμεσά τους 112 άμαχοι, 19 αντάρτες και 49 στρατιώτες, σκοτώθηκαν σε ολόκληρη τη Συρία.

Η εμφύλια σύρραξη μαίνεται αμείωτη τη στιγμή που οι παρατηρητές του ΟΗΕ ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα, αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας σφράγισε με απόφασή του τον τερματισμό της αποστολής τους.

«Οι συνθήκες δεν πληρούνται για τη συνέχιση (της αποστολής)» ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ζεράρ Αρό.

Η Ρωσία από την πλευρά της, που μαζί με την Κίνα έχει μπλοκάρει όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά του καθεστώτος Άσαντ, ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να απευθύνουν οι μεγάλες δυνάμεις από κοινού με τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν έκκληση στην κυβέρνηση της Συρίας και την αντιπολίτευση για να θέσουν τέλος στη σύγκρουση στη χώρα.

Μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, πρότεινε μια συνάντηση την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη της διεθνούς ομάδας δράσης για τη Συρία για να συζητήσει τη συγκεκριμένη πρόταση.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι χειρισμοί του αλγερινού διπλωμάτη, Λαχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος διαδέχεται τον Κόφι Ανάν στη θέση του διεθνούς μεσολαβητή για τη Συρία.

Ο Κόφι Ανάν αρνήθηκε να ανανεώσει τη θητεία του (που λήγει επίσημα στις 31 Αυγούστου), κατακεραυνώνοντας τις διεθνείς δυνάμεις για την αδυναμία τους να ενωθούν στην προσπάθεια τερματισμού της αιματοχυσίας.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ο Μπραχίμι δεν επιθυμούσε να θεωρηθεί ως ένας απλός αντικαταστάτης του Κόφι Ανάν, αλλά ήθελε έναν άλλο τίτλο και εντολή.

Δεν έχει καταστεί σαφές πότε θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.