Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εμπνεόμενοι από τις ικανότητες καμουφλάζ θαλάσσιων όντων όπως τα χταπόδια και τα καλαμάρια κατασκεύασαν το πρώτο ρομπότ που μπορεί να αλλάζει το χρώμα του προσαρμόζοντας το στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ώστε να μην γίνεται αντιληπτό.


Η «μαλακή» αρχή

Πέρυσι επιστήμονες του Harvard έφτιαξαν ένα ρομπότ που ξέφευγε από τη συμβατική λογική και δομή στην κατασκευή ρομπότ. Ηταν ένα μικρό εύκαμπτο – «μαλακό» όπως τα χαρακτηρίζουν οι ειδικοί (soft robot) – ρομπότ που έχει τη δυνατότητα να σέρνεται στο έδαφος και μετά να ξανασηκώνεται. Οι εφαρμογές αυτών των ρομπότ είναι πολλές. Θα μπορούσαν παραδείγματος χάριν να βοηθήσουν σε μεγάλες καταστροφές. Μετά από ένα σεισμό τα «soft robots» θα μπορούν να ανιχνεύουν επιζώντες αφού θα διαπεράσουν όλα τα συντρίμμια.

Η εξέλιξη

Η ερευνητική ομάδα όμως δεν σταμάτησε να σκέφτεται τρόπους για να εξελίξει το ρομπότ της. Οπως ανέφεραν οι ίδιοι εμπνεύστηκαν ο τρόπος με τον οποίο καμουφλάρονται τα χταπόδια, τα καλαμάρια και οι σουπιές τους έδωσε την έμπνευση και θέλησαν να προσθέσουν αυτή την ικανότητα στο ρομπότ. Το ρομπότ είναι κατασκευασμένο από πολυμερή πυριτίου. Οι ερευνητές προσέθεσαν στο ρομπότ ένα επιπλέον στρώμα γεμάτο από μικρά αυλάκια. Το στρώμα αυτό μπορεί να δεχτεί υγρά υψηλής ή χαμηλής θερμοκρασίας τα οποία διαχέονται σε όλη της επιφάνεια του ρομπότ μέσα από τα αυλάκια επιτρέποντας του έτσι να αναπτύξει την ικανότητα του λεγόμενου «θερμικού καμουφλάζ».

Οι δυνατότητες

Τα υγρά αυτά μπορούν φυσικά να είναι βαφές στα χρώματα του περιβάλλοντος που θα βρίσκεται το ρομπότ ώστε να καμουφλάρεται. Μπορεί επίσης αντί για βαφή καμουφλάζ το ρομπότ να χρησιμοποιήσει κάποιο υγρό που θα το κάνει να φωσφορίζει ώστε να είναι ορατό σε συνθήκες σκότους. Αν παραδείγματος χάριν, το ρομπότ βρίσκεται σε αποστολή εξερεύνησης ή διάσωσης η φωσφορίζουσα βαφή θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη ώστε να είναι εύκολος ο εντοπισμός του. Προς το παρόν η παροχή της βαφής γίνεται εξωτερικά με το ρομπότ να την αντλεί από το δοχείο στο οποίο βρίσκεται. Ομως οι ερευνητές αναφέρουν ότι η προσαρμογές στο ρομπότ συνεχίζονται και στο επόμενο μοντέλο του ρομπότ οι βαφές θα ενσωματώνονται στο σώμα του οπότε θα μπορεί μόνο του αυτόνομα να καμουφλάρεται ή να φωσφορίζει. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.