Φάρμακο που κάνει ασφαλή τη χρήση μορφίνης

Κοντά στην ανακάλυψη φαρμάκου που θα επιτρέπει στην μορφίνη να ανακουφίζει τον πόνο των ασθενών χωρίς όμως να προκαλεί εξάρτηση βρίσκεται ομάδα Αυστραλών επιστημόνων.

Κοντά στην ανακάλυψη φαρμάκου που θα επιτρέπει στην μορφίνη να ανακουφίζει τον πόνο των ασθενών χωρίς όμως να προκαλεί εξάρτηση βρίσκεται ομάδα Αυστραλών επιστημόνων.

Η ταυτοποίηση

Οι ερευνητές ταυτοποίησαν έναν ανοσολογικό υποδοχέα ο οποίος εμπλέκεται στην εξάρτησης προς το φάρμακο και βρήκαν έναν τρόπο να μπλοκάρουν αυτόν τον υποδοχέα χωρίς να επηρεάζεται όμως η αναλγητική ιδιότητα της μορφίνης, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για δυνατότητα χρήση του εν λόγω φαρμάκου χωρίς τον φόβο της εξάρτησης από αυτό.

Τα οπιοειδή φάρμακα όπως η μορφίνη είναι γνωστό ότι στοχεύουν σε υποδοχείς του κεντρικού νευρικού συστήματος, οι οποίοι αποτρέπουν τα σήματα πόνου από το να φτάσουν στον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα τον πλημμυρίζουν με ντοπαμίνη, χημική ουσία που προκαλεί αισθήματα ευχαρίστησης. Αυτή η ακριβώς η δράση της είναι καθιστά την μορφίνη τόσο εξαρτησιογόνο, με αποτέλεσμα να πρέπει να χορηγείται με προσοχή και συχνά να μην μπορεί να χορηγείται για μεγάλες περιόδους για την ανακούφιση χρόνιων πόνων.

Η ανακάλυψη

Ο καθηγητής Μαρκ Χάτσινσον του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν όμως ότι ενώ τα οπιοειδή, όπως η μορφίνη και η ηρωίνη, επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, πυροδοτούν και μια ανοσολογική αντίδραση η οποία φαίνεται να αυξάνει τις εξαρτησιογόνες ιδιότητές τους. Το μπλοκάρισμα αυτής της ανοσολογικής τους δράσης εμποδίζει την δημιουργία εξάρτησης στα ζώα.

Στο παρελθόν, η ομάδα του Χάτσινσον είχε ανακαλύψει ότι τα οπιοειδή δεσμεύονται στους ανοσολογικούς υποδοχείς της κυτταρικής μεμβράνης TLR-4, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αναγνώριση ξένων σωμάτων. Στην τελευταία τους μελέτη οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο υποδοχέας αυτός ενεργεί ενισχυτικά στην αίσθηση ανταμοιβής όταν δεσμεύει οπιοειδή.

Τα πειράματα

Η ομάδα διενέργησε μια σειρά πειραμάτων τα οποία εξέταζαν την εθιστική συμπεριφορά σε ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε είτε σκέτη μορφίνη είτε ένα φάρμακο με την ονομασία plus-naloxone, το οποίο μπλοκάρει τους TLR-4 υποδοχείς. Στα ποντίκια που δόθηκε plus-naloxone πριν από την χορήγηση μορφίνης δεν έδειξαν συμπεριφορά που να συνιστά εθισμό. Οι εγκέφαλοί τους έδειξαν επίσης σημαντικά μικρότερη έκλυσης ντοπαμίνης από ό,τι στα ποντίκια που χορηγήθηκε μόνο μορφίνη.

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων θα είναι να διαπιστώσουν ακριβώς πώς ο επίμαχος υποδοχέας βοηθάει στον έλεγχο της διέγερσης αισθημάτων ανταμοιβής τα οποία συνδέονται με την εξάρτηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η αναλγησία από οπιοειδή φάρμακα διαχωρίζεται από αυτά τα αισθήματα. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk