Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί θεραπείες ανδρικής αντισύλληψης. Το ανδρικό «χάπι» χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή από περίπου 100 εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο αλλά είναι γνωστό ότι έχει πολλές και σοβαρές παρενέργειες αφού βασίζεται σε διάφορες ορμόνες που έχουν αρνητική επίδραση στον ανδρικό οργανισμό. Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα χάπι για άνδρες το οποίο όπως υποστηρίζουν διατηρεί τις αντισυλληπτικές ιδιότητες του χωρίς όμως να έχει οποιαδήποτε παρενέργεια και χωρίς επίσης να επηρεάζει την σεξουαλική επιθυμία σε όσους το λαμβάνουν.
Ηπρωτεΐνη «κλειδί»
Το χάπι δημιούργησαν ερευνητές του Ινστίτουτου Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστόνη και όπως αναφέρουν δεν περιέχει καμία ορμόνη αλλά μια πρωτεΐνη, την BRDT που παίζει κεντρικό ρόλο στη γονιμότητα. Η πρωτεΐνη παρεμβάλλεται στον μηχανισμό παραγωγής σπερματοζωάριων και εμποδίζουν την δημιουργία τους.

Τα πειράματα πού έκαναν σε ποντίκια έδειξαν ότι όσο τα ποντίκια λάμβαναν το χάπιη ποσότητα του σπέρματος τους μειωνόταν σε ποσοστό 90%καιη κινητικότητα του σε ποσοστό 75%. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι 1-2 μήνες μετά την διακοπή της λήψης του χαπιού η γονιμότητα των ποντικών αποκαθιστόταν πλήρως. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell.