Τα «πληθωριστικά» ποσοστά του ΣυΡιζΑ και η επίτευξη άρτιας πολιτικής βούλησης

Τα «πληθωριστικά» ποσοστά του ΣυΡιζΑ και η επίτευξη άρτιας πολιτικής βούλησης | tovima.gr

Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένα κόμμα του 3% σε λίγους μήνες θα διεκδικούσε παραλίγο να αναλάβει τις τύχες της χώρας πολλαπλασιάζοντας τα ποσοστά του μέσα στις δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Όμως πόσο πραγματικά είναι τα αποτελέσματα που έφερε το ΕΚΜ, πόσο ανταποκρίνονται στην ουσιαστική πολιτική βούληση του κόσμου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα συναισθήματα όπως εκδίκηση και τιμωρία και κατά πόσον μπορεί να τα μετουσιώσει σε σταθερό εκλογικό αποτέλεσμα ανταποκρινόμενο σε άσκηση πρακτικής πολιτικής.

Η διαμόρφωση απτού πολιτικού λόγου με τα σημερινά κριτήρια είναι μια υπόθεση δύσκολη, περίπλοκη και επικίνδυνη. Γιατί πολύ απλά δεν είναι εποχές που μπορεί κάποιος να εξαγγείλει μια πολιτική κατεύθυνση χωρίς να έχει τις προδιαγραφές να την υλοποιήσει. Χθες παραδείγματος χάριν έγιναν κάποιες δηλώσεις περί μη καταστροφικών επιπτώσεων μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

Ένα κόμμα το οποίο διεκδικεί την ηγεσία της χώρας δεν μπορεί να διαμορφώνει την πολιτική του για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα στο πόδι και σε δηλώσεις στελεχών που αύριο μπορεί να αναιρέσουν. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα ικανότητας διαχείρισης καταστάσεων από πλευράς στελεχών του κόμματος, όμως στην πολιτική και σε ζητήματα ουσίας δεν χωρούν συνιστώσες αλλά μια ξεκάθαρη στρατηγική.

Σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι ο ΣυΡιζΑ έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να καταβάλει προσπάθειες να το διορθώσει όχι τόσο για να διορθώσει τα ποσοστά του στις εκλογές και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, γιατί όμως θα ωριμάσει ως κομματικός φορέας και θα δημιουργήσει μια δεδομένη πολιτική κατεύθυνση που θα μπορεί να εμπιστευτεί ο Έλληνας πολίτης. Η αλήθεια είναι ότι τα ποσοστά του ΣυΡιζΑ στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου είναι πληθωριστικά με την έννοια ότι δεν ανταποκρίνονται πολιτικά στη βούληση του λαού αλλά υπήρξε αποτύπωση της αντίδρασης μέσα στην κοινωνία.

Ανεβάζοντας τον πήχη στη σωστή κατεύθυνση και δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την άσκηση και εφαρμογή κυβερνητικής πολιτικής θα αποκτήσει τα ποσοστά που θα του αποδίδονται για την πολιτική του και όχι από αντίδραση. Γιατί αν στις επόμενες εκλογές τα κόμματα λάβουν ποσοστά αντίδρασης και εκδίκησης και όχι εφαρμογής πολιτικού προγράμματος, τότε είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα μπει σε νέες περιπέτειες, αυτή τη φορά με απρόβλεπτες συνέπειες. Φυσικά, αυτή είναι και η πρόκληση για τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πλέον πρέπει να διαχειριστεί μια εποικοδομητική αντιπολίτευση για να πείσει για τις προθέσεις του.

Καλοί και οι αγώνες όμως η ανταπάντηση στις προκλήσεις είναι αυτή που θα πείσει τον μέσο πολίτη για να εμπιστευτεί το ΕΚΜ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk