Επειτα από χρόνια ιλιγγιώδους ανόδου των τιμών για αγορά και ενοικίαση κατοικίας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τιμές αυτές πλέον έχουν αρχίσει να πέφτουν, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το περιοδικό «The Economist».

Οι τιμές στις κατοικίες το πρώτο τρίμηνο του 2012 έχουν πέσει, σε ετήσια βάση, στις 12 από τις 21 χώρες (Αυστραλία, Δανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νότιο Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία) που εξετάζει το περιοδικό, ενώ σε άλλες 5 χώρες παρότι εξακολουθεί να παρατηρείται άνοδος, εντούτοις η άνοδος αυτή γίνεται με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι προηγουμένως.

Σημαντική είναι η μείωση που παρατηρείται στην ασιατική αγορά – καθώς τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά προβλήματα ήταν γνωστά από πριν –, η οποία έχει αρχίσει και αυτή με τη σειρά της να μετριάζεται.

Στην Κίνα οι τιμές έπεσαν σε ετήσια βάση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, ενώ στο Χονγκ Κονγκ η αύξηση στις τιμές κατοικιών σε σχέση με περυσινό πρώτο τρίμηνο ανέρχεται σε 6%, έναντι του «δυσθεώρητου» 28% για το αμέσως προηγούμενο αντίστοιχο χρονικό διάστημα.