«Σιδηρούν παραπέτασμα» υψώνει η… καπιταλιστική Ουγγαρία

Να σταματήσει την «αιμορραγία εγκεφάλων» λόγω κρίσης επιχειρεί με νέο μέτρο η ουγγρική κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή που ένας στους δύο νέους στην Ουγγαρία σκέφτεται να εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν αποφάσισε πως οι Ούγγροι φοιτητές που καταλαμβάνουν θέσεις επιχορηγούμενες από το κράτος στα ουγγρικά πανεπιστήμια θα πρέπει να παραμένουν στην Ουγγαρία έως και για δέκα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους

Να σταματήσει την «αιμορραγία εγκεφάλων» λόγω κρίσης επιχειρεί με νέο μέτρο η ουγγρική κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή που ένας στους δύο νέους στην Ουγγαρία σκέφτεται να εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν αποφάσισε πως οι Ούγγροι φοιτητές που καταλαμβάνουν θέσεις επιχορηγούμενες από το κράτος στα ουγγρικά πανεπιστήμια θα πρέπει να παραμένουν στην Ουγγαρία έως και για δέκα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η δεξιά κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε, στο πλαίσιο των γενικών περικοπών και της πολιτικής λιτότητας, τη μείωση των κρατικά επιχορηγούμενων θέσεων στα πανεπιστήμια κατά 40%. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Όρμπαν η χώρα παρουσιάζει πολύ μεγάλο ποσοστό αποφοίτων για τις αντίστοιχες διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Κατά συνέπεια, αποφασίστηκαν σημαντικές περικοπές των κρατικών υποτροφιών σε τομείς όπως τα οικονομικά και η νομική.

Αλλά και όσοι καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ενίσχυση, θα δεσμεύονται πλέον με παραμονή στη χώρα αντίστοιχη του χρόνου φοίτησής τους και του διαστήματος λήψης της κρατικής επιχορήγησης. Για τους φοιτητές ιατρικής για παράδειγμα, όταν το κόστος της φοίτησης που ανέρχεται σε περίπου 7.175 ευρώ ετησίως καλύπτεται από το κράτος, θα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν και να εργαστούν στην Ουγγαρία για μία δεκαετία μετά την αποφοίτησή τους.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατήγγειλε τη μαζική έξοδο των νέων και τους προέτρεψε να μείνουν στην πατρίδα τους και να φροντίσουν για την οικογένειά τους. Οι μαθητές από την πλευρά τους τονίζουν ότι οι ίδιοι θα ήταν διατεθειμένοι να παραμείνουν στη χώρα, αν τους προσφέρονταν ευνοϊκές συνθήκες και υπήρχαν ευκαιρίες οικονομικής και επαγγελματικής ανέλιξης εντός των συνόρων.

Ωστόσο, ερωτήματα προκύπτουν για το κατά πόσο η παραπάνω νομοθεσία δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τους ευρωπαϊκούς νόμους για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων εντός Ε.Ε.

Πάντως, οι αντιδράσεις είναι έντονες εκ μέρους των ίδιων των μαθητών, αλλά και των γονέων και καθηγητών και συλλόγων εκπροσώπησης, οι οποίοι έχουν καταθέσει επίσημη ένσταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι η νέα νομοθεσία αντίκειται στη συνθήκη της Λισσαβόνας. Οι ίδιοι φορείς αφήνουν επίσης αιχμές σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου και εντός της Ουγγαρίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk