Ένα αφρικανικό ελεφαντάκι σε εμβρυϊκό στάδιο «αποκαλύπτει» το υπερηχογράφημα μήτρας της μητέρας του που έδωσε στη δημοσιότητα ο ζωολογικός κήπος της Βιέννης ανακοινώνοντας την επιτυχή έκβαση της «Επιχείρησης Κατεψυγμένος Ντάμπο».

Επαναστατική τεχνική

Το έμβρυο συνελήφθη μέσω πρωτοποριακής τεχνητής γονιμοποίησης στο ζωολογικό κήπο του Σένμπρουν, ο οποίος επισημαίνει πως πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη χρήση κατεψυγμένου σπέρματος από άγριο αφρικανικό ελέφαντα για τη γονιμοποίηση θηλυκού που ζει σε αιχμαλωσία.

Το υπερηχογράφημα δείχνει το έμβρυο με ανεπτυγμένη προβοσκίδα και πόδια. Η μητέρα του, Τόνγκα, διανύει τον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης της, η οποία αναμένει να διαρκέσει 22 μήνες. Η φωτογραφία ελήφθη τον Απρίλιο, αλλά δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα. Το φύλο του εμβρύου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Το σπέρμα που χρησιμοποιήθηκε για τη γονιμοποίησή της προήλθε από άγριο ελέφαντα από τη Νότιο Αφρική, ο οποίος ναρκώθηκε προκειμένου να προκληθεί εκσπερμάτιση, και μέσω ενός ειδικού εργαλείου συλλέχθηκε το σπέρμα. Ο ζωολογικός κήπος του Σένμπρουν, ο οποίος συνεργάζεται στο εγχείρημα με ζωολογικούς κήπους στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, επισημαίνει ότι στόχος είναι η εξάπλωση των γονιδίων των αφρικανικών ελεφάντων που ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους.