Περί ρατσισμού

Περί ρατσισμού | tovima.gr

Κύριε διευθυντά,

Στο φύλλο της Κυριακής 12/8/12 δημοσιεύτηκε ενα εμπεριστατωμένο άρθρο της κας Χριστίνας Κουλούρη, με το οποίο, κατ αρχήν, συμφωνώ.
Ελληνίδα αθλήτρια αποκλείστηκε από τους Ο.Α. με αιτιολογικό ότι το σχόλιό της «Με τόσους αφρικανούς στην Ελλάδα τα κουνούπια του δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό», παραβίασε ως ρατσιστικό, το άρθρο 6 του Ολυμπιακού Χάρτη [«οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων εναντίον χώρας η προσώπου με βάση τη φυλή … … αντίκειται κλπ. …»]

Διακρίνω όμως μια παράλειψη στο άρθρο, κοινή σε όσα μέχρι τώρα ελέχθησαν σχετικά με το θέμα. Κανείς απ’ όσο γνωρίζω δεν «απέδειξε» το ρατσιστικό του σχολίου.

Αν συνοπτικά θεωρήσουμε ότι ρατσισμός είναι η πεποίθηση ότι κάποια φυλή είναι ανώτερη από κάποιες άλλες, τότε το tweet της αθλήτριας θα πρέπει να κριθεί με βάση τον ορισμό αυτό, δηλαδή αν ευθέως λέει η υπονοεί κατωτερότητα του άλλου.

Τρία είναι τα σημεία ελέγχου.
1. Αν η λέξη «αφρικανοί» είναι ρατσιστική,
2. Αν ο προσδιορισμός ως «φαγητό» είναι ρατσιστικό και τέλος
3. Αν το «σπιτικό» είναι ρατσιστικό.

Το 1, σαφώς δεν είναι. Η απλή αναφορά σε γεωγραφική προέλευση δεν είναι από μόνη της ρατσιστική. Εδώ, δεν έγινε καν αναφορά σε χρώμα πχ μαύροι, μελαψοί…
Το 2, ΔΕΝ μπορεί να είναι, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι άσπροι, μαύροι, κίτρινοι, αλλά και… ερυθρόδερμοι είμαστε εξ ίσου «φαγητό». Αν μάλιστα μπορούσαμε να ρωτήσουμε τα κουνούπια, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα το επιβεβαίωναν.
Το 3, θέλει συζήτηση υπό την έννοια ότι δεν είναι από όλους αποδεκτό οτι το σπιτικό φαγητό είναι καλύτερο από αυτό της ταβέρνας (εξαρτάται από την νοικοκυρά του σπιτιού και τον ταβερνιάρη) δηλαδη είναι αρκετά ρευστή η έννοια του καλύτερου, ώστε να θεωρηθεί ειρωνικό και να βασιστεί εδώ η κατηγορία και η ετυμηγορία για το σχόλιο της αθλήτριας.
Παρεμπιπτόντως, ας σκεφθούμε και την αντιστροφή του ερωτήματος δηλαδή κατά πόσο θα ήταν ρατσιστικό, αν ένας Πακιστανός εδώ στην Ελλάδα έλεγε.
«Με 9 εκατομμύρια Έλληνες εδώ, τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα γλεντάνε κάθε μέρα τρώγοντας φαγητό ταβέρνας!»
Να το πάμε και παραπέρα;
Θα ήταν άραγε ρατσιστικό αν το σχόλιο υπονοούσε ότι το «..με τόσους αφρικανούς …» θεωρεί πως μαζεύτηκαν πολλοί αφρικανοί εδώ και αυτό δεν της αρέσει;

Ότι και να πει κανείς χρειάζονται ακραίες νοητικές ακροβασίες, και πάλι το σχόλιο δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ρατσιστικό.
Αυτό που εν τέλει λυπεί είναι ότι οι Έλληνες αρμόδιοι, με φοβικό τρόπο, στάθηκαν παντελώς ανεπαρκείς στο να προστατέψουν την αθλήτρια.

Εξ άλλου, πιστεύω ότι, πίσω από την εντύπωση οτι το σχόλιο είναι ρατσιστικό υπάρχουν πολιτικές πεποιθήσεις και στερεότυπα αριστερών κυρίως παρατάξεων που, από υπερευαισθησία, έσπευσαν να καταδικάσουν το σχόλιο.

Τέλος, εδώ και δυο-τρια χρόνια οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι νεόπλουτοι Φινλανδοί (αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι) με ελάχιστες εξαιρέσεις μας αποκαλούν ψεύτες, απατεώνες, τεμπέληδες κλπ (το έναυσμα και παράδειγμα έδωσε πρώην πρωθυπουργός της χώρας) και οι ίδιοι παραπάνω χλευάζουν συνολικά τον Νότο της Ευρώπης ως PIGS. Μήπως αυτά είναι πολύ πιο ρατσιστικά και εδώ περισσεύει η υποκρισία;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk