Πέρα απ’ το μίσος

Ο γέρο- Μπέης της Λάγειας, εκεί στα απόκρημνα της Μάνης πριν το Ταίναρο, έχει…

Πέρα απ’ το μίσος | tovima.gr

Ο γέρο- Μπέης της Λάγειας, εκεί στα απόκρημνα της Μάνης πριν το Ταίναρο, έχει κυρτώσει από τα χρόνια.

Έχει πατήσει τα 85, αλλά ισχνός όπως είναι, παραμένει κινητικός, δραστήριος και το βλέμμα του είναι οξύ, διαπεραστικό, κόβει και ράβει. Πιάνει εύκολα κουβέντα, ρωτάει, παρεμβαίνει, σχολιάζει παρελθόντα και παρόντα, γενικώς δεν το βάζει κάτω.

Ανοίγει από νωρίς το καφενείο και το κρατάει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ. Καλοδέχεται τους περαστικούς, προσφέρει απλόχερα χωρίς βαρυγκώμια κρύο νερό, ψήνει καφέ κι άμα βρει κανένα μερακλή μοιράζεται ένα καραφάκι τσίπουρο μαζί του.

Το στέκι του είναι διάσημο για τις εικόνες, τις απίθανες τοιχογραφίες και τα γλυπτά του γιου του. Οι σκληρές γυναικείες μορφές δεσπόζουν στους τοίχους, σχεδόν μιλάνε οι γερόντισσες στους επισκέπτες, φανερώνουν τον τόπο, τις δυσκολίες και την αγριάδα του.

Και μαζί τοιχοκολλημένα δημοσιεύματα, προπολεμικές φωτογραφίες, ένα καφενείο – μουσείο μιας άλλης ζωής, ενός κόσμου που τείνει να χαθεί.

Έχει δει και έχει περάσει ο γερο- Μπέης πολέμους, συγκρούσεις, φτώχειες, δυστυχίες, συμφορές, όλα μοιάζουν αποτυπωμένα πάνω του.

Ωστόσο, είναι γλυκός στα γεράματά του, χωρίς θυμούς και γκρίνιες. «Δεν υπάρχει άλλος πλούτος από την αγάπη» λέει και ξαναλέει. «Αυτό έλεγα στα παιδιά μου, αυτά στα εγγόνια μου, τα ίδια λέω και σε εσάς» για να συμπληρώσει «κι άμα σας πειράξει κανείς, απλά περιφρονήστε τον, δεν υπάρχει χειρότερη ποινή».

Και εκεί που λες τελείωσαν τα αποφθέγματα του γέρου – Μπέη, ανεβάζει ρυθμούς και τα βάζει με αυτούς που καλλιεργούν το μίσος. Και δεν είναι και λίγοι στην περιοχή του. «Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το μίσος για τον άλλον, για τον ξένο» φωνάζει και επιμένει «ανθρώποι είναι όλοι, εμείς εδώ τον ξένο τον φροντίζαμε από πάντα, δεν τον διώχναμε, ούτε τον ξαποστέλναμε κακήν κακώς». «Μεγάλο κακό κάνουν όλοι αυτοί που τους κυνηγάνε και είναι και εδώ κάμποσοι που έχουν μίσος στην ψυχή τους».

Αυτά είπε και άλλα πολλά. Τον αποχαιρετήσαμε με θέρμη, δεν περιμέναμε τέτοια λόγια στις κορφές της Μάνης. Πολύ περισσότερο όταν στους απέναντι τοίχους δεσπόζουν συνθήματα μίσους των «στρατιωτών» του Μιχαλολιάκου, που τυχαίνει να έλκει την καταγωγή του από τις ίδιες κακοτράχαλες κορφές.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk