Γιατί η ΕΚΤ δεν πρέπει να «ξεγράψει» την μικρή Ελλάδα

Καθώς το ΑΕΠ της Ευρωζώνης παρουσίασε, το δεύτερο τρίμηνο του 2012, μείωση 0,4% σε ετήσια βάση

Γιατί η ΕΚΤ δεν πρέπει να «ξεγράψει» την μικρή Ελλάδα | tovima.gr

Καθώς το ΑΕΠ της Ευρωζώνης παρουσίασε, το δεύτερο τρίμηνο του 2012, μείωση 0,4% σε ετήσια βάση, κρίνεται επιτακτική η άμεση αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κρατικών ομολόγων της Περιφέρειας με στόχο την μείωση της επενδυτικής αβεβαιότητας και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Πράγματι, η συνεχής άνοδος του κόστους δανεισμού στην Περιφέρεια σε σχέση με την Γερμανία ασκεί αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Χρησιμοποιούμε ένα απλό οικονομετρικό μοντέλο (το καλούμενο VAR στην Αγγλική γλώσσα) στο οποίο η ανάπτυξη της Ευρωζώνης επηρεάζεται από την διεθνή ανάπτυξη (την οποία προσεγγίζουμε από την ανάπτυξη στο σύνολο του ΟΟΣΑ) και το spread μεταξύ του 10ετούς κόστους δανεισμού των χωρών της Περιφέρειας και του αντίστοιχου Γερμανικού (ως μέτρο επενδυτικής αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη). «Τρέχουμε» δύο σενάρια προσομείωσης:

Στο πρώτο σενάριο, αξιολογούμε την επίδραση στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης από την αύξηση στο μέσο όρο του κόστους δανεισμού μόνον της Ιταλίας (3ης οικονομικής δύναμης) και της Ισπανίας (4ης οικονομικής δύναμης στην Ευρωζώνη). Συμπεραίνουμε ότι η αύξηση του spread κατά 200 τιμές βάσης στο μπλοκ των δύο αυτών χωρών μειώνει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα εντός ενός έτους (η επίδραση είναι «στατιστικά σημαντική»).

Στο δεύτερο σενάριο, αξιολογούμε την επίδραση στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης από την αύξηση στο μέσο όρο του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας. Συμπεραίνουμε ότι η αύξηση του spread κατά 200 τιμές βάσης στο μπλοκ των τεσσάρων αυτών χωρών μειώνει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες εντός ενός έτους (η επίδραση είναι «στατιστικά σημαντική»).

Με άλλα λόγια, επιτρέποντας το κόστος δανεισμού των μικρότερων χωρών της Περιφέρειας (Ελλάδα και Πορτογαλία) να επηρεάζει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το ρίσκο (για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης) από Ελλάδα και Πορτογαλία είναι σαφώς μικρότερο εκείνου της Ιταλίας και Ισπανίας, αλλά όχι αμελητέο.

Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν τα ακόλουθα:

(α) η ΕΚΤ πρέπει να προβεί σε άμεση αγορά κρατικών ομολόγων έτσι ώστε να «ρίξει» το spread των χωρών της Περιφέρειας και να τονώσει την ανάπτυξη, και

(β) η ΕΚΤ δεν πρέπει να «ξεγράψει» την Ελλάδα καθώς, αν και μικρή, εξακολουθεί να επηρεάζει τα οικονομικά τεκταινόμενα στην Ευρωζώνη.

O κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk