ΕΡΤ: To 25% του ανταποδοτικού τέλους για χρέη του Δημοσίου

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία υπογράφουν ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό κ. Σ. Κεδίκογλου και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Α. Παπαγεωργίου το 25% του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ, δηλαδή περίπου 75 εκατ. ευρώ, θα καταλήξουν στην εταιρεία ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.), προκειμένου να καλύψουν μέρος του ελλείμματός της που ξεπερνάει τα 300 εκατ. εύρο. Δηλαδή ένα από τα τέσσερα ευρώ, που οι έλληνες πολίτες πληρώνουν για την δημόσια ραδιοτηλεόραση θα χρησιμοποιείται για να εξοφληθούν οι επενδυτές φωτοβολταϊκών συστημάτων οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία υπογράφουν ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό κ. Σ. Κεδίκογλου και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Α. Παπαγεωργίου το 25% του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ, δηλαδή περίπου 75 εκατ. ευρώ, θα καταλήξουν στην εταιρεία ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.), προκειμένου να καλύψουν μέρος του ελλείμματός της που ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ένα από τα τέσσερα ευρώ, που οι έλληνες πολίτες πληρώνουν για την δημόσια ραδιοτηλεόραση θα χρησιμοποιείται για να εξοφληθούν οι επενδυτές φωτοβολταϊκών συστημάτων οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι.

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ «Το ποσοστό της προβλεπόμενης στις διατάξεις του άρθρου 14 του ν.1730/1987 εισφοράς υπέρ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., το οποίο αποτελεί πόρο του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν.2773/1999, που διαχειρίζεται ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας A.E. (ΛΑΓΗΕ Α.Ε.), ορίζεται σε είκοσι πέντε τοις εκατό (25%). Το ποσοστό αυτό θα επανακαθορίζεται ετησίως».

Τα 75 εκατ. που θα αφαιρεθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ υπολογίζεται να έχουν άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και κυρίως στο πρόγραμμα το οποίο ήδη είναι πολύ πτωχό. Ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις στο πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα έχει το αίτημα της Τρόϊκας για επιπλέον περικοπές κατά 20% στο λειτουργικό κόστος της εταιρείας, γεγονός που σημαίνει επιπλέον μειώσεις στους μισθούς των μονίμων υπαλλήλων και επιπλέον μειώσεις στον αριθμό των συμβασιούχων.

Βέβαια, μερικά πράγματα δεν αλλάζουν στο ελληνικό δημόσιο, αφού κάτω από αυτές τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται και ενώ η μετάδοση των αγώνων του Champions League είναι στον «αέρα» εξ αιτίας του ύψους του ποσού που η προηγούμενη διοίκηση έχει συμφωνήσει με την Team Uefa, η νέα διοίκηση της ΕΡΤ προσέλαβε ήδη τρεις ειδικούς συμβούλους με το καθεστώς του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων.

Αντιδράσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ

Στα σχέδια αυτά αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ «η ΕΡΤ A.E. δεν μπορεί και δεν είναι αυτός ο ρόλος της, να χρησιμοποιείται σαν πηγή χρηματοδότησης σε άσχετους με αυτήν φορείς με συνέπεια τον οικονομικό στραγγαλισμό της, καθιστώντας την προβληματική και πληρώνοντας επιλογές, λάθη, παραλήψεις και σκάνδαλα των κυβερνήσεων για τις εφαρμοσμένες πολιτικές τους στην ενέργεια».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk