Από την Πέμπτη, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του Taxisnet να ενημερώνονται για το ύψος των δόσεων του φόρου που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα.

Προς το παρόν λειτουργεί η εφαρμογή για όσους υπέβαλαν τη δήλωση ηλεκτρονικά και έχουν κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα Taxisnet. Ενδεχομένως να λειτουργήσει η εφαρμογή και για όσους δεν έχουν κωδικούς επειδή υπέβαλαν χειρόγραφη δήλωση. Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για το ύψος των δόσεών τους και δεν έχουν αποκτήσει κωδικό στο ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορούν να ενημερώνονται με τον ΑΦΜ τους.

Σημειώνεται ότι ο φόρος που έχει προκύψει από τις εκκαθαριστικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν από τους πολίτες, μπορεί πλέον να αποπληρώνεται σε επτά μηνιαίες και ισόποσες δόσεις, έναντι τριών διμηνιαίων που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Όπως είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, κ. Χάρης Θεοχάρης, υποβλήθηκαν 4,4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις ηλεκτρονικά και 1 εκατομμύριο στις ΔΟΥ, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων που υποβλήθηκαν να ανταποκρίνονται στα νούμερα και στις εκτιμήσεις που είχαν τεθεί.

Από το Σεπτέμβριο ξεκινά η διαδικασία διασταυρώσεων στοιχείων προκειμένου να σταλούν ειδοποιητήρια σε όσους εντοπιστούν ότι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδικασίες διευκόλυνσης της εξόφλησης σε επτά μηνιαίες δόσεις αφορούν όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000, αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει 31 Αυγούστου. Η τελευταία δόση, για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου.

Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.

Όσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται καμία συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις ΔΟΥ, αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από τη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.

Όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ μπορούν να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 1,5%.

Όσοι επιθυμούν να καταβάλουν τον φόρο με το ισχύον καθεστώς και εμπίπτουν στο σύστημα δόσεων που θεσπίζεται ειδικά για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012, δεν εμποδίζονται να επιλέξουν το ισχύον καθεστώς.