Μέρκελ: Σε μια νομισματική ένωση οι ευθύνες επιμερίζονται

Υπέρ της αυστηροποίησης του κοινοτικού ελέγχου σε χώρες μέλη με υπέρογκο χρέος και παραβίαση των δημοσιονομικών ορίων τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της με τον καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ -εξαίροντας τον Καναδά ως πρότυπο «οικονομίας που δεν ζει με δανεικά»

Υπέρ της αυστηροποίησης του κοινοτικού ελέγχου σε χώρες μέλη με υπέρογκο χρέος και παραβίαση των δημοσιονομικών ορίων τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της με τον καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ -εξαίροντας τον Καναδά ως πρότυπο «οικονομίας που δεν ζει με δανεικά».

Μετά το πέρας της συνάντησης, η κυρία Μέρκελ δήλωσε: «Κατέστησα σαφές για μια ακόμη φορά ότι χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη λύση. Πρόκειται για την λήψη των μέτρων που δεν ελήφθησαν όταν δημιουργήθηκε η νομισματική ένωση, δηλαδή μια πολιτική ένωση. Η Γερμανία γνωρίζει ότι σε μια ζώνη κοινού νομίσματος οι πολιτικές ευθύνες πρέπει να επιμερίζονται. Είμαστε σε καλό δρόμο για πολλά από αυτά τα ζητήματα, αλλά ο χρόνος είναι πολύτιμος. Έχουμε πλήρη επίγνωση αυτού του γεγονότος».


Από την πλευρά του ο Χάρπερ δήλωσε πεπεισμένος πως η Ευρώπη θα υπερβεί την κρίση, προχωρώντας στα «επιπλέον βήματα που χρειάζεται να γίνουν».

«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους, η Ευρώπη έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και ξέρουμε πως υπάρχουν επιπλέον βήματα που πρέπει να γίνουν» ανέφερε ο Καναδός πρωθυπουργός, περιοριζόμενος να πει πως θα δώσει «κατ’ ιδίαν όποια συμβουλή» έχει να προσφέρει.

Νωρίτερα, η Άγνκελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει τον Καναδά πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, λέγοντας πως «δεν ζει με δανεικά». «Η πορεία του Καναδά, η ισχυρή δημοσιονομική πειθαρχία, η προσήλωσή του στην ανάπτυξη και στο να μη ζει σε δανεικά μπορεί να γίνει παράδειγμα και για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού» ανέφερε η καγκελάριος. «Αυτή θεωρώ κι εγώ τη σωστή λύση για την Ευρώπη» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk