FT Deutschland: «Η Αθήνα πάει στην παράταση»

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας μέχρι το 2016 και όχι μέχρι το 2014 διατυπώνει η γερμανική έκδοση της εφημερίδας Financial Times

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας μέχρι το 2016 και όχι μέχρι το 2014 διατυπώνει η γερμανική έκδοση της εφημερίδας Financial Times.

Η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται κατά της αντίστασης από τη Γερμανία όσον αφορά τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η Αθήνα δεν προτίθεται να εφαρμόσει τους προβλεπόμενους όρους μέχρι το 2014, αλλά μόλις μέχρι το 2016. Ως εκ τούτου προκύπτει μια ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 20 δις ευρώ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ κατέστησε χθες στο μεταξύ σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση εμμένει γενικώς και ειδικώς στο «μνημόνιο». Αυτή η συμφωνία περιγράφει τις υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα.

Επειδή γίνεται όλο και περισσότερο προφανές ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να εκπληρώσουν τους όρους που συνδέονται με τις δανειακές βοήθειες, πρόσφατα γίνονται όλο και εντονότερες φήμες για μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Την επόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς θα σπεύσει για πρώτη φορά να συναντήσει τους σημαντικότερους πιστωτές και θα έχει συνομιλίες με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολλάντ, καθώς και τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής του Eurogroup από το Λουξεμβούργο.

Οι «Financial Times» επικαλούνται εσωτερικό έγγραφο του ελληνικού υπουργείου οικονομικών. Σύμφωνα μ’ αυτό, η Αθήνα θα προτείνει τρία σημεία για να κλείσουν οι δημοσιονομικές τρύπες. Πρώτον, θα μπορούσαν να εκταμιευτούν πρόωρα οι δανειακές δόσεις του ΔΝΤ, οι οποίες στην πραγματικότητα θα λήξουν μόλις το 2015. Έτσι δεν θα υπήρχαν αλλαγές στο συνολικό ύψος του δανείου του ΔΝΤ, αλλά η Αθήνα θα λάμβανε επιπλέον μέχρι το 2014 8 δις ευρώ. Δεύτερον, οι τράπεζες θα μπορούσαν να επιπλέον να δανείσουν στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα χρήματα, με το να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια της κυβέρνησης. Αυτό θα απέφερε 6 με 7 δις ευρώ – ενώ μέχρι τώρα προγραμματιζόταν να επιστραφεί αυτή η λήψη του χρέους. Και τρίτον, θα μπορούσαν να καταβληθούν 5 με 6 δις ευρώ ακόμα, αν η Αθήνα ξεκινούσε την αποπληρωμή του πρώτου πακέτου βοήθειας μόλις το 2020 αντί για το 2016, όπως σχεδιαζόταν μέχρι τώρα.

Το σοβαρότερο επιχείρημα των Ελλήνων είναι η ύφεση. Το 2012 η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά σχεδόν 7%, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ανέμενε το ΔΝΤ. Με δεδομένα τα χαμηλά έσοδα, την αυξανόμενη ανεργία και τις επενδύσεις που δεν έρχονται, περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα επέφεραν περισσότερες ζημιές παρά οφέλη, όπως λέγεται στο υπουργείο οικονομικών. Αν επιμηκύνονταν οι όροι λιτότητας των 11,5 δις ευρώ , θα καθίστατο πιο βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτή τη στιγμή παραμένει ακόμα ασαφές το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το πακέτο λιτότητας. Ο ελληνικός κυβερνητικός συνασπισμός συζητά το θέμα εδώ και πέντε εβδομάδες. Γι’ αυτό η λίστα των δυνατοτήτων για περικοπές γίνεται μικρότερη παρά μεγαλύτερη. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη μείωση των 150.000 θέσεων στο δημόσιο τομέα που επιθυμούν οι δανειστές επικρατεί ασυμφωνία, επειδή ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, η Δημοκρατική Αριστερά, απορρίπτει τις μαζικές απολύσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk