Στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ του Τορόντο (6 -16 Σεπτεμβρίου) θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η πολλά υποσχόμενη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ο Θεός αγαπά το χαβιάρι» που πραγματεύεται τον βίο και την πολιτεία του Ιωάννη Βαρβάκη.

Ακολουθώντας την ζωή του Ι.Βαρβάκη από την εποχή που υπήρξε πειρατής στα νερά του Αιγαίου μέχρι τον θάνατό του, το 1825, το πανάκριβο φιλμ που υπήρξε διεθνής συμπαραγωγή φτάνει έως τη Ρωσία, τη χώρα όπου ο Βαρβάκης διέπρεψε ως επιχειρηματίας κάνοντας το χαβιάρι διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο. Από την Ρωσία άλλωστε, ο Βαρβάκης ως ευνοούμενος της Αικατερίνης της Μεγάλης, συνέβαλε στην ωρίμανση της επανάστασης του 1821 ως ιδρυτικό στέλεχος και μέλος της Φιλικής Εταιρίας.

Ως γνωστόν τον Ιωάννη Βαρβάκη υποδύεται ο γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ («Οι Ζωές των άλλων») και από πλευράς διεθνούς διανομής, μικρούς αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους κρατούν αρκετοί ηθοποιοί όπως η γαλλίδα Κατρίν Ντενέβ στο ρόλο της Αικατερίνης της Ρωσίας, ο βρετανός Τζον Κλιζ στον ρόλο του βρετανού Διοικητή Ζακύνθου, καθώς επίσης και δύο πρόσωπα γνωστά από το «El Greco»: ο βρετανός Νικ Ασντον που είχε υποδυθεί τον Δ. Θεοτοκόπουλο και ο ισπανός ηθοποιός Χουάν Ντιέγκο Μπότο (ήταν ο ιεροξεταστής).

Η παρουσίαση της ταινίας στο συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι πολύ σημαντική για την καριέρα της διότι το Τορόντο είναι ένας από τους σημαντικότερους φεστιβαλικούς σταθμούς στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Δεν έχει διαγωνιστικό τμήμα, παρουσιάζει πάρα πολλές ταινίες και έχει εξαιρετικά δυνατή αγορά καθώς από εκεί πλήθος ταινιών βρίσκει στην συνέχεια διανομή σε πολλές χώρες του κόσμου και, κυρίως, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην ελληνική διανομή ηθοποιών βρίσκουμε εκτός άλλων τον Άκη Σακελλαρίου, την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, τον Παύλο Κοντογιαννίδη, τον Αλέξανδρο Μυλωνά, τον Μάνο Βακούση, τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, τον Γιάννη Βούρο, την Ειρήνη Μπαλτά, τον τον Γιώργο Μακρή, τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη ως πρίγκιπα Ποτέμκιν και τον Γιώργο Κοτανίδη στον ρόλο του Θόδωρου Κολοκοτρώνη.

Ο Γιάννης Σμαραγδής έχει πάρα πολύ ευχάριστες αναμνήσεις από τον Τορόντο διότι εκεί είχε προβληθεί και η προηγούμενη ταινία του, «El Greco».