«Η Β. Κορέα μπορεί να έχει πυρηνικά το 2013»

Την εκτίμηση ότι η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να έχει έτοιμο μέσα στο 2013 έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων έκανε το Ινστιτούτο για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια, βασιζόμενο σε δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα και αφορούν πυρηνική εγκατάσταση στην Γιονγκ Μπι Ον

Την εκτίμηση ότι η Βόρεια Κορέα έχει τη δυνατότητα να έχει έτοιμο μέσα στο 2013 έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων έκανε το Ινστιτούτο για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια, βασιζόμενο σε δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα και αφορούν πυρηνική εγκατάσταση στην Γιονγκ Μπι Ον. Οι φωτογραφίες δείχνουν γερανούς που θα ήταν δυνατό να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση μεγάλων στοιχείων στον αντιδραστήρα. Στέλεχος του Ινστιτούτου έκανε την εκτίμηση ότι «ο αντιδραστήρας θα μπορούσε να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013».

Το αμερικανικό πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Johns Hopkins αντίθετα, εκτιμά ότι οι σχετικές εργασίες ίσως χρειαστεί να ολοκληρωθούν το 2015.

Το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει κάνει δύο δοκιμές πυρηνικών βομβών και έχει ανακοινώσει ότι προετοιμάζει τη δημιουργία πυρηνικού αντιδραστήρα για πολιτική χρήση. Τον περασμένο Φενρουάριο είχε αφήσει το ενδεχόμενο να διακόψει το πρόγραμμα, δεχόμενη σε αντιστάθμισμα επισιτιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ, οι οποίες ασκούσαν σχετικές πιέσεις. Λιγότερο από δύο μήνες αργότερα ωστόσο, η συμφωνία ακυρώθηκε μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk