Hamburger Abendblatt: «Η Αθήνα αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους»

Γίνεται όλο και ακριβότερο το πέρασμα των παράνομων μεταναστών με τη βοήθεια συμμοριών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Μέχρι προ ολίγου η παράνομη διάβαση των συνόρων κόστιζε 2.500 μέχρι 3.000 ευρώ ανά άτομο. Τώρα οι διακινητές ανθρώπων αύξησαν την τιμή στα 5.000 ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα» επικαλούμενο οργανώσεις μεταναστών.

Γίνεται όλο και ακριβότερο το πέρασμα των παράνομων μεταναστών με τη βοήθεια συμμοριών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Μέχρι προ ολίγου η παράνομη διάβαση των συνόρων κόστιζε 2.500 μέχρι 3.000 ευρώ ανά άτομο. Τώρα οι διακινητές ανθρώπων αύξησαν την τιμή στα 5.000 ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα» επικαλούμενο οργανώσεις μεταναστών.

Η αιτία για την αύξηση του κόστους είναι η επιχείρηση της αστυνομίας με τον όνομα «Ξένιος Ζευς», η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα. Έκτοτε συνελήφθησαν μόνο στην Αθήνα 6.700 μετανάστες, ενώ για 1.555 εξ αυτών εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, επειδή δεν διέθεταν άδειες παραμονής σε ισχύ. Έκτοτε στους δρόμους της Αθήνας δύσκολα μπορεί κανείς να δει μετανάστες. Φοβούνται και κρύβονται είτε στα διαμερίσματά τους είτε σε φίλους.

Είτε οφείλεται στις αυξημένες τιμές, είτε στους αυστηρότερους ελέγχους κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, απ’ όπου διέρχονται οι περισσότεροι μετανάστες στη χώρα, ο αριθμός των μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα με την Τουρκία έχει μειωθεί σημαντικά από την αρχή της επιχείρησης. Στις 4 Αυγούστου συνελήφθησαν 500 παράνομοι, ενώ έκτοτε ο αριθμός μειώνεται καθημερινά και σημαντικά – από τις 8 μέχρι τις 10 Αυγούστου ήταν μόνο 27.

Η νέα συντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επιδιώκει με θεαματικές επιχειρήσεις κατά των παράνομων μεταναστών να αποτρέψει την διατήρηση περαιτέρω συρροής κόσμου προς τις ακροδεξιές δυνάμεις της χώρας. Κυρίως προς το κόμμα της Χρυσής Αυγής, το οποίο στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου μπόρεσε να εισαχθεί στη Βουλή με 7% των ψήφων. Ο Σαμαράς θέλει όμως ακόμα να επιλύσει ένα κοινωνικό πρόβλημα με κοινωνική εκρηκτική ύλη: Από όλες τις χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα υποφέρει σίγουρα περισσότερο από το ρεύμα των παράνομων μεταναστών, το οποίο ούτε οι πολιτικοί ούτε η πληττόμενη από την κρίση κοινωνία μπορούν να αντέξουν.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο αλλοδαποί διαβιούν στην Ελλάδα, δηλαδή σε έναν πληθυσμό 10,7 εκατ. κατοίκων αποτελούν σχεδόν το 10% του πληθυσμού. 600.000 εξ αυτών βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα το αποδεικνύει ο αριθμός των συλλήψεων λόγω παράνομης διέλευσης των συνόρων: 756.000 καταγράφηκαν από το 2006 μέχρι φέτος τον Ιούνιο.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν αυξανόμενη μετανάστευση και υψηλά ποσοστά μεταναστών. Αλλά τις περισσότερες φορές αυτή η μετανάστευση εξελίχθηκε για δεκαετίες. Στην Ελλάδα όλα συνέβησαν μονομιάς: Αρχικά στη δεκαετία του 90 πραγματοποιήθηκε το πρώτο μεταναστευτικό κύμα, καθώς τότε ήρθαν κυρίως Αλβανοί. Αλλά το μεγαλύτερο κύμα η χώρα το έζησε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η Κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο θέλει να μείνει ανώνυμο και το οποίο ασχολείται με ζητήματα μετανάστευσης, λέει: «Κανείς από μας δεν υπολόγιζε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα προκαλούσαν ένα κύμα μεταναστών. Οι ωραίες εικόνες από την Ολυμπιάδα έλαμπαν σε όλον τον κόσμο, η Ελλάδα ξαφνικά παρουσιάστηκε σαν την Γη της Επαγγελίας που φαινόταν σε όλους εφικτή. Ήδη κατά τη διάρκεια των Αγώνων ήρθαν χιλιάδες μετανάστες από την Ασία και την Αφρική μέσω των τουρκικών συνόρων. Από το 2005 τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα και για το λόγο ότι η Τουρκία καθιέρωνε σταδιακά κατάργηση της βίζας για όλα τα πιθανά κράτη στην Εγγύς Ανατολή , την Αφρική και την Κεντρική Ασία. Αυτοί οι άνθρωποι τότε συνέχισαν να προχωρούν, για να καταλήξουν σε εμάς».

Από την οικονομική κρίση και έπειτα το πρόβλημα των Ελλήνων υπερέβη οριστικά τις δυνάμεις τους. Οι περισσότεροι μετανάστες δεν έχουν καμία πιθανότητα για μια κανονική δουλειά ή για ισχύοντα έγγραφα. Εμπόριο ναρκωτικών, πορνεία και εγκληματικότητα εμφανίζονται στα τμήματα της πόλης, όπου ζουν μετανάστες. Η αντίδραση είναι φόβος και οργή από τους Έλληνες. Έως ενός σημείου καθιστούν – και συνεχώς και η κυβέρνηση – τους μετανάστες αποδιοπομπαίους τράγους για όλα όσα βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Οι περισσότεροι Έλληνες μαθαίνουν μόνο για τις όλο και περισσότερες βίαιες επιθέσεις κατά αλλοδαπών που πραγματοποιούνται από ακροδεξιούς – και κρυφά το χαιρετίζουν. Για τους μετανάστες όλα αυτά σημαίνουν ότι είναι παγιδευμένοι μεταξύ μιας κυβέρνησης, η οποία θέλει να τους σπρώξει έξω από τη χώρα, και των ομάδων κρούσης, οι οποίες εξαπολύουν κυνηγητό εναντίον τους.

Την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας ένας ιρακινός μετανάστης δέχτηκε επίθεση και τραυματίστηκε θανάσιμα. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, του επιτέθηκαν με ένα αιχμηρό αντικείμενο, ενώ δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα από τους δράστες. Λίγες ώρες αφότου διακομίστηκε στο νοσοκομείο, υπέκυψε στα βαριά του τραύματα.

Η Τέα είναι μια νεαρή γυναίκα από τη Γεωργία. Εδώ και 20 χρόνια ζει με τη μητέρα της και τον 8χρονο γιο της στην Αθήνα. Κάνει δύο δουλειές, ως γραμματέας και ως μεταφράστρια, και δουλεύει σχεδόν συνεχώς για να τα φέρει βόλτα. «Ποτέ δεν είχα προβλήματα – μέχρι τις πρώτες εκλογές του Μαΐου, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε η φασιστική Χρυσή Αυγή» λέει. Ένας 40χρονος γείτονας την κυνήγησε, επειδή ήθελε να κοιμηθεί μαζί της. Όταν εκείνη αρνήθηκε, εκείνος της αποκαλύφθηκε με κομπασμό επιδεικνύοντας κάρτα μέλους της Χρυσής Αυγής: «Αν δεν υπακούσεις, θα φύγεις από εδώ, παλιομεταναστρια».

Βραδινά χτυπήματα στην πόρτα της, τρομοκράτηση του παιδιού – πήγε στην αστυνομία. Την επόμενη μέρα εμφανίστηκε ο άντρας κάτω από το παράθυρό της με αστυνομικούς του επιτόπιου τμήματος: «Βλέπεις τώρα ποιοι είναι οι φίλοι μου;», της είπε. Η Τέα απαγόρευσε στο γιο της να βγαίνει από το διαμέρισμα (εκτός για το σχολείο) και δεν μπορεί παρά ελάχιστα να κοιμηθεί. Ο βασανιστής της είναι άνεργος, η κρίση προφανώς έβγαλε στο φως τον χειρότερο εαυτό του. Βρίσκεται στο μικρόκοσμο αυτό που αυτή τη στιγμή συμβαίνει συνολικά με την Ελλάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk