Αφιέρωμα στις Σμιγοπέλαγες Παναγιές του Νότου

Η προστάτιδα των θαλασσών Παναγιά είναι για τους Έλληνες ναυτικούς «Ιοστέφανη και Ιροπλόος», για τις κυανέμβολες απολήξεις της Λακωνικής «Ιοστέφανη, Ιροπλόος και Σμιγοπέλαγη» και για τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο «Ιοστέφανη, Ιροπλόος, Σμιγοπέλαγη και Νησοστέφανη»

Η προστάτιδα των θαλασσών Παναγιά είναι για τους Έλληνες ναυτικούς «Ιοστέφανη και Ιροπλόος», για τις κυανέμβολες απολήξεις της Λακωνικής «Ιοστέφανη, Ιροπλόος και Σμιγοπέλαγη» και για τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο «Ιοστέφανη, Ιροπλόος, Σμιγοπέλαγη και Νησοστέφανη».

Τα ναοστόλιστα Κύθηρα

Γλυκοθώρητο Πελαγοστάσι των εραστών της θάλασσας, πολυπρισματικά και υπέρμετρα μεγαλειώδη, με σπάνιους ναούς, θησαυρίσματα κυρίως της μεσαιωνικής εποχής, εντυπωσιάζουν τους περιηγητές της Ν. Ελλάδας.

Στο ιστορικό κα θρησκευτικό οδοιπορικό μας ξεχωρίζουν: Η Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα, η Παναγιά η Ορφανή και η Παναγιά η Καστρινή ή Μυρτιδιώτισσα στο κάστρο της Χώρας, η Παναγιά η Μεσοχωρίτισσα στο Μέσα Βούργο, η Παναγιά η Ιλαριώτισσα στην περιοχή του Ποταμού, η Παναγιά η Μεσοσπορίτισσα στο Φρούριο του Μυλοπόταμου και η Παναγιά η Κοντελεττού στο Λιβάδι.

Μονεμβάσια, το βυζαντινό χοροστάσι του Νότου
Η Λουλουδοκοίμητη Καστρονησούπολη και Κυμοδόκη του Νότου, το Ροσμαρί της Ανατολής, το Μενεξέ Καλεσί, το Γιγάντιο Μετεώρισμα της Λακωνικής γης, η «Θεόσωστος» πόλη, αποτελεί θησαύρισμα Μεσαιωνικής εποχής.

Στο ιστορικό κα θρησκευτικό οδοιπορικό μας ξεχωρίζουν: Η Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα ή Κρητικιά, η Παναγιά η Χρυσαφίτισσα, η “Οδυνόμενη Παναγία” του Ελκόμενου, τα ερειπωμένα μοναστήρια της Παναγίας και της Οδηγήτριας και από τις πλησίον περιοχές ο υστεροβυζαντινός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Φούτια, η Παναγία στα Λιρά και ο βυζαντινός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Πανηγυρίστρα στο Φοινίκι.

Τα λευκοθώρητα Βατίκα και ο πελαγόσμικτος Κάβο-Μαλιάς
Στα γαλαζόβλεφα ακροπατήματα της Ν. Ελλάδας, στις αφροντυμένες ακτές, στα παραμυθένια κάστρα, στις νεροσυρμές των ανέμων και στις αετόβολες αγκαλιές των βράχων ξεχωρίζουν: Ο μικρός ναός της Θεοτόκου (του 1818) στο Λάχι, ο ναός της Κοιμήσεως στα Καλλένια, η γυναικεία Βυζαντινή μονή της Κοιμήσεως στο Παραδείσι και ο ναός της Παναγιάς.

Η σμιλεμένη και σμιγοπέλαγη Ελαφόνησος

Στο τροπικό, γλαυκοθώρητο και σμιγοπέλαγο νησί της Λακωνικής συναντάμε τη Νησοστέφανη Παναγιά ή την Παναγιά την «Κατωνησιώτισσα» στην τοπική διάλεκτο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk