Τα 3 «Π» της Υγείας

Τα 3 «Π» της Υγείας | tovima.gr

Η λειτουργία των συστημάτων παροχής υπηρεσιών υγείας, επηρεάζεται από ένα «τρίγωνο» αποφασιστικών παραγόντων. Τα αναγκαία ποσά, όπως αυτά καθορίζονται από τις «Πιστώσεις» του Κρατικού Π/Υ και των ομοιοεπαγγελματικών φορέων, τους «Προμηθευτές» που διαμορφώνουν την προσφορά των απαραίτητων εξοπλισμού, αναλωσίμων, υλικών και υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού και την εκάστοτε «Πολιτικούς» που συμβάλλουν, λίγο έως πολύ στην βελτίωση ή και την εξαθλίωση της ποιότητας του τελικού αποτελέσματος.

Οι Πιστώσεις Επί σειρά ετών, όπως τουλάχιστον εμφανίζουν τα απολογιστικά στοιχεία όσων φορέων είχαν την ευχέρεια –και την θέληση- να «αποκαλύψουν» τα πεπραγμένα των διοικήσεών τους, απέκλιναν κατά πολύ από τα προϋπολογισμένα ποσά των πιστώσεων ανά κωδικό, ιδίως δαπανών. Η έλλειψη επί μέρους προϋπολογισμών, βασισμένων σε δεδομένα πληθυσμού, νοσηρότητας και στατιστικών πρόσβασης στις δομές παροχής υπηρεσιών περίθαλψης, ουσιαστικά ενίσχυσε τις δυνατότητες επικέρδειας, αμετροέπειας και αναισθησίας ως προς τις τελικές επιπτώσεις της «μη-διοίκησης».

Παρά τις παραινέσεις και εντολές των πολιτικών και υπηρεσιακών προϊσταμένων , η χρόνια νάρκη των μηχανισμών της Πολιτείας,ήταν επόμενο να οδηγήσει στην νοσηρή εκδήλωση της κρίσης. Παρόλα αυτά, η μόνιμη δικαιολογία εξακολουθεί να αφορά στο «Μνημόνιο». Το τελευταίο, ενώ θα όφειλε να είχε «ανακαλυφθεί» από «ντόπιους» παράγοντες, μας προέκυψε ως ο αποκλειστικός ένοχος της κακοδαιμονίας. Προ 12ετίας, ο τότε Υπουργός Υγείας Αλ.Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», είχε εντοπίσει το πρόβλημα στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Επί σειρά ετών, ουδείς εγκάλεσε ποτέ τους διοικούντες για τις υπερβάσεις των κονδυλίων. Εξάλλου, από την στιγμή που οι ελεγκτικές αρχές δεν επενέβησαν, αρκούμενες στον έλεγχο της «νομιμότητας» των διαδικασιών, κανενός το αυτί δεν «ίδρωσε».

Οι Προμηθευτές Στην χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας», δραστηριοποιείται ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός προμηθευτών, διανομέων και «φιρφιρίκων» του «πρυτανείου». Ιδιαίτερα στο επίπεδο των «υπηρεσιών» όπου, η «φαεινή» ιδέα της ανάθεσης έργου ανθρώπινου δυναμικού σε τρίτους, υπέθεσε την μείωση του κόστους, η κατάσταση οδήγησε σε όρους «ζούγκλας».

Οι αξιότιμοι κ. «εργολάβοι», οι περισσότεροι των οποίων με άλλα ασχολούνταν προ της εμπλοκής τους με την καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση κ.λ.π, ενοχοποιούνται συνεχώς μέσω ελέγχων για την αδιαφορία τους σε θέματα ασφάλισης, υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς κανείς να τιμωρηθεί,τουλάχιστον από όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε. Ανάλογα, το επιχείρημα της καθυστέρησης εξόφλησης οφειλών, αύξησε τις τιμές (ή τον όγκο) των αναλωσίμων και των υπηρεσιών, σε βάρος πάντοτε του Δημοσίου Ταμείου και των φορολογουμένων πολιτών. Η μείωση των δαπανών, ως αποτέλεσμα «άνωθεν» παρέμβασης, υπήρξε αποκαλυπτική ως προς το μέγεθος του «εγκλήματος».

Ακόμη και έντιμοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μπροστά στο ενδεχόμενο αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους, αναγκάστηκαν να «ανεβάσουν» τις τιμές, προκειμένου να είναι σε θέση να χρηματοδοτηθούν μέσω τραπεζικών πιστώσεων,μέσω των προεξοφλήσεων των τιμολογημένων απαιτήσεών τους(στο παρελθόν). Ο μεγάλος αριθμός προμηθευτών, ενώ θα περίμενε κανείς να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και τελικά να μειώσει το κόστος, στην «Ελληνική» περίπτωση, ανέτρεψε τα όσα αναφέρουν οι τόμοι της Πολιτικής Οικονομίας.

Πληροφορίες και «υποψίες» περί «καρτέλ» μέσω διανομής «περιοχών» και χώρων δράσης, ενισχύουν την βεβαιότητα των πηγών, μέσω της επανάληψης επωνυμιών, αρκετές εκ των οποίων αφορούν τα ίδια φυσικά πρόσωπα. Οι Πολιτικοί Όπως είναι γνωστό, ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με «καλές προθέσεις». Οι διατελέσαντες πολιτικοί και υπηρεσιακοί προϊστάμενοι στο Υπ.Υγείας και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στην ουσία άφησαν ελεύθερο το πεδίο στην διαφθορά και διαπλοκή, μέσω διανομής αρμοδιοτήτων σε στελέχη τα οποία, αν δεν είχαν «ιδέα» περί του αντικειμένου τους –ενώ θα όφειλαν να μάθουν,αν ήθελαν- λειτούργησαν ως «άλλοθι» νομιμότητας.

Σε κάθε άλλη χώρα, ασχέτως γεωγραφικής τοποθέτησης, εφόσον λειτουργούν οι θεσμοί, ακόμη και η καταγγελία περί «κυκλωμάτων», χρηματισμού, σπατάλης και ανικανότητας, συνεπάγεται την υπηρεσιακή έρευνα, δικαστική διερεύνηση, απόδειξη βαθμού ενοχής και παραδειγματική τιμωρία και διαπόμπευση, ακόμη και ανωτάτων στελεχών. Στην Ελλάδα, η «ανακάλυψη» ποσού καταθέσεων ακόμη και 10πλάσιων των αποδοχών μισθωτών, «χάνεται» στα «πειθαρχικά» συμβούλια, τους «επιθεωρητές», τις συντεχνιακές και κομματικές παρεμβάσεις και τελικά καταλήγει σε «χάδια», πολύ μετά την συνταξιοδότηση των υπαιτίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk