Μια βιομηχανική πόλη όπου θα εργάζονται αποκλειστικά και μόνο γυναίκες θα κατασκευαστεί στην πόλη Χοφούφ της Σαουδικής Αραβίας. Το καθεστώς του Ριάντ ανακοίνωσε ότι επιθυμεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τις γυναίκες «ώστε να συμμετέχουν περισσότερο στην παραγωγικότητα της χώρας».

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας σε κλωστοϋφαντουργίες, φαρμακοβιομηχανίες και εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων όπου την γραμμή παραγωγής και τις εταιρείες θα ελέγχουν γυναίκες. Οι αντίπαλοι του σχεδίου κάνουν λόγο για ένα τεράστιο βιομηχανικό γκέτο, στο οποίο απλώς θα επιβεβαιώνονται οι θεσμοθετημένες διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

Το σχέδιο κατασκευής της πόλης, που ήρθε ύστερα από πρόταση μιας ομάδας γυναικών επιχειρηματιών της Σαουδικής Αραβίας και πρόκειται να αναλάβει η Αρχή Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Σαουδικής Αραβίας, θα είναι το πρώτο που θα πραγματοποιηθεί στο Βασίλειο ενώ θεωρείται ότι μπορεί να είναι έτοιμο και του χρόνου.

Ο συγκεκριμένος χώρος επελέγη επειδή «βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές ώστε να διευκολύνονται οι γυναίκες στη μετακίνηση από και προς τον χώρο εργασίας τους».

Σκοπός του έργου είναι να επιτρέψει σε περισσότερες γυναίκες να εργαστούν και να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία, εμμένοντας παράλληλα στον διαχωρισμό των δύο φύλων και τηρώντας τις αυστηρές «παραδόσεις» που επικρατούν στο Βασίλειο. Ο χώρος θα είναι άλλωστε ειδικά διαμορφωμένος ώστε «οι γυναίκες που θα εργάζονται εκεί να βρίσκονται σε περιβάλλον και συνθήκες εργασίας που συνάδουν με την ιδιωτική ζωή των γυναικών όπως αυτή προβλέπεται από τις απαιτήσεις και τους ιερούς κανόνες του Ισλάμ».

Επίσης έχουν γίνει προτάσεις για την κατασκευή άλλων τεσσάρων βιομηχανικών πόλεων αποκλειστικά για γυναίκες επιχειρηματίες, εργαζόμενες και εργοδότριες στην επαρχία Ριάντ.

Κάποια βήματα για τη μελλοντική «χαλάρωση» του αυστηρού διαχωρισμού των φύλων που ισχύει στη χώρα έκανε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Βασιλιάς Αμπντουλάχ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι από το 2015 οι γυναίκες θα ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές καθώς και για την εκλογή της συμβουλευτικής Συνέλευσης. Τον περασμένο Ιανουάριο το καθεστώς επέτρεψε στις γυναίκες να εργάζονται σε καταστήματα καλλυντικών και γυναικείων εσωρούχων, όπου μέχρι πρότινος εργάζονταν μόνο άνδρες.

Τον τελευταίο καιρό, στην υπερσυντηρητική κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας, ο αριθμός των εργασιακών χώρων όπου εργάζονται ταυτόχρονα και άνδρες και γυναίκες υπάλληλοι έχει αυξηθεί, αλλά παραμένει ακόμη μικρός. Το 65% των εργαζόμενων γυναικών επιθυμούν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία, όπως δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση.