Νέα δίκη ζητεί ο πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, Κάρατζιτς

Νέα δίκη ενώπιον του ICTY ζητεί ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, υποστηρίζοντας πως οι εισαγγελείς δεν προσκόμισαν έγκαιρα ευνοϊκά για τον ίδιο στοιχεία. Στο σχετικό αίτημά του ο Κάρατζιτς τονίζει πως η έναρξη μίας νέας δίκης και η προσκόμιση του συνόλου των στοιχείων είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί μία δίκαιη δίκη.

Νέα δίκη ενώπιον του ICTY ζητεί ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, υποστηρίζοντας πως οι εισαγγελείς δεν προσκόμισαν έγκαιρα ευνοϊκά για τον ίδιο στοιχεία.

Στο σχετικό αίτημά του ο Κάρατζιτς τονίζει πως η έναρξη μίας νέας δίκης και η προσκόμιση του συνόλου των στοιχείων είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί μία δίκαιη δίκη.

Όταν η υποχρέωση της παρουσίασης στοιχείων δεν υλοποιείται, η δίκη δεν μπορεί να είναι επιτυχής και, κατά συνέπεια, το δικαστήριο θα πρέπει να ζητήσει τη διεξαγωγή νέας δίκης, υποστηρίζει ο Ράντοβαν Κάρατζιτς στο σχετικό αίτημά του.

Από τις αρχές της δίκης του Ράντοβαν Κάρατζιτς, τον Οκτώβριο του 2009, το ICTY προώθησε στον κατηγορούμενο 1.625 μαρτυρίες και καταθέσεις (συνολικά 224.228 σελίδες), ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει ακόμη 406 παρόμοια έγγραφα προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Ο 67χρονος πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας αντιμετωπίζει δέκα κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για το ρόλο του στον πόλεμο στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την περίοδο 1992-1995, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 100.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό άλλων 2,2 εκατομμυρίων.

Ο Κάρατζιτς υποστηρίζει πως οι εισαγγελείς έθεσαν στη διάθεσή του ευνοϊκά για τον ίδιο στοιχεία μόνο μετά το ξεκίνημα της δίκης, ενώ το δικαστήριο θεωρεί πως ο κατηγορούμενος είναι προκατειλημμένος.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς συνελήφθη στο Βελιγράδι το 2008, ενώ καταζητείτο για πολλά χρόνια για μία σειρά από εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων και η σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων στο θύλακα της Σρμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995.

Περίπου 800 μουσουλμάνοι -άνδρες και αγόρια- δολοφονήθηκαν στη χειρότερη θηριωδία από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για την οποία ο πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας αρνείται κάθε ανάμειξη.

Το ICTY στα τέλη Ιουνίου απέσυρε μία από τις κατηγορίες για γενοκτονία που αφορούσε εγκλήματα από σερβοβοσνιακές δυνάμεις σε πόλεις και χωριά της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, από το Μάρτιο ως το Δεκέμβριο του 1992.

Ωστόσο, στο κατηγορητήριο παραμένει η υπόθεση της Σρμπρένιτσα, όπως και άλλες εννέα υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για τις οποίες ο Κάρατζιτς αρνείται επίσης την ευθύνη.

Η εισαγγελία ολοκλήρωσε το έργο της στο πλαίσιο της δίκης τον περασμένο Μάιο και ο Κάρατζιτς αναμένεται να ξεκινήσει την υπεράσπισή του στις 16 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk